Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 21. 2. 2018.

| Društvo

Niška škola prva uvela uniforme za zaposlene

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Uniforme Radoje Domanović
Uniformisani žele da daju primer đacima koji će nositi istu odeću od sledeće školske godine; foto: JV-J. A.

Nedavno nagrađena Svetosavskom nagradom, niška Osnovna škola “Radoje Domanović” prva je u Srbiji uvela uniforme za zaposlene, a kako kaže direktorka Dušica Tričković, time su hteli da budu primer đacima koji bi od naredne školske godine trebalo da se “uniformišu”. Osim toga, novina u ovoj školi je i to što je odnedavno zabranjeno da se koriste mobilni telefoni.

Motiv za uvođenje uniformi za zaposlene u ovoj školi je, pojašnjava direktorka, simboličan način zaštite od kiča, nepristojnosti i neukusa. Time su hteli da pokažu da su jednaki, pristojni i skromni u oblačenju, dodaje, a da se razlikuju po načinu predavanja, količini znanja i vrednostima koje prenose deci. uniforme nastavnici Đaci pozitivno reagovali kada su videli nastavnike u uniformi; foto: JV/J. A.

Govori se o uniformama za đake - pa kako ćemo da uvedemo uniforme đacima ako im ne damo primer. Ideja je da se učenicima, koji će ih evidentno nositi od naredne školske godine da pozitivan primer i uzor. Želimo da svojim primerom uvedemo kako da se ponašaju i odevaju. Tako ćemo na lakši način da uniformišemo i đake - dodaje direktorka.

Učitelji i nastavnici su danas na posao došli odeveni u teget uniforme - ženska odela imaju broš i karnere na rukavima, a svaka ima grb škole na džepu. Kažu da su reakcije đaka bile pozitivne i da su uglavnom pitali kada će i oni početi da ih nose. Direktorka Tričković kaže da je upravo to reakcija koju su hteli da izazovu.

Ideju o uvođenju uniformi za zaposlene dala je učiteljica škole, pojašnjava Tričković, a potom su se zajedno dogovorili kako bi one trebalo da izgledaju, kako bi sve generacije učitelja i nastavnika pristale da ih nose. Pomoćno osoblje je takođe “uniformisano” i nosi crvena odela. Dušica Tričković Direktorka Dušica Tričković kaže su sami osmislili kako će uniforme izgledati; foto: JV/J. A.

Kreacija je zajednička, svako je dao po neku ideju. Gospodin Miša Pavlović koji se bavi proizvodnjom zaštitinih uniformi nam je izašao u susret i dao simboličnu cenu koja pokriva materijal i šiće i to smo platili sami. Nije slučajno plava boja, to je boja poverenja, želimo da vratimo poverenje u prosvetu - navodi Tričković.

Podsetimo, Osnovna škola "Ivo Andrić" je prva u Nišu uvela uniforme koje zasad nose samo đaci prvaci, a odela su dobili besplatno.


Škola odnedavno “zona bez mobilnih telefona”

U hodnicima, učionicama i dvorištu Osnovne škole “Radoje Domanović” je od 1. septembra zabranjeno da se koriste mobilni telefoni, a Tričkovićeva ističe da je u početku bilo teško svima da se naviknu, ali da sada uglavnom to svi poštuju. uniforme zaposleni Škola "Radoje Domanović" od nedavno "zona bez mobilnih telefona"; foto: JV/J. A.

Na inicijativu nastavnika i roditelja, škola je “zona bez mobilnih telefona” od početka ove školske godine, rezultati su više od očekivanih. Smanjili smo stepen nasilja i verbalnog i internet nasilja preko društvenih mreža, tako da je mirnije i u školi vlada jedna školska atmosfera - dodaje direktorka.

Direktorka kaže da su oni verovatno prva škola u Srbiji koja je uvela “zonu bez mobilnih telefona”, a sve da bi učenici, roditelji i nastavnici manje koristili uređaje pri komunikaciji i više razgovarali.


“Svetosavska nagrada je kruna našeg uspeha”

Niška škola je nedavno dobila Svetosavsku nagradu koju dodeljuje Ministarstvo prosvete za doprinos obrazovanju, a direktorka kaže da je među 200 prijavljenih, priznanje dobilo 23, od toga samo 3 osnovne škole, među kojima je i “Radoje Domanović”.

Svetosavska nagrada, kao najviša i najprestižnija nagrada u Srbiji je kruna našeg dosadašnjeg rada, potvrda da smo radili dobro: naš kolektiv, roditelji i učenici - kroz ogromnu podršku obrazovno-vaspitnih institucija i prijatelja škole. Nagrada je ujedno i naša prijatna dužnost da radimo još bolje i stremimo ka višim ciljevima - kaže Tričković.

Kako su naveli u Ministarstvu, nagradu su dodelili baš ovoj školi, jer je otvorena i inovativna, zato što punu pažnju posvećuje postizanju najviših obrazovnih postignuća učenika, ali i zbog toga što se u svojoj sredini ističe po manifestacijama koje organizuje i projektima kroz koje unapređuje nastavni rad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovana Jovanovic

    18:59 // 29. 3. 2018.

    Gospode, kakvo jednoumlje, užas. I oni treba decu da uče kritilkom mišljenju?! Groteska.

  • Student

    15:50 // 24. 2. 2018.

    Zasto ne objavljujete vest o pokusaju iseljenja Olivere Tanaskovic i njenih dvoje maloletnih sinova od kojih jedan boluje od autizma?

  • Kodeks oblačenja

    08:32 // 24. 2. 2018.

    Nisu neophodne uniforme ali obavezna pravila oblačenja: suknje ispod kolena,košulje dugih rukava,bez golih leđa i dekoltiranih krpica.Muškarci pantalone,košulje i cipele.A posle posla može i u ritama ko hoće.A mobilni nepotrebni na poslu ko ih to koristi u nučne svrhe?Ali ne kao u nekim ustanovama kodeks oblačenja za stranke a zapošljene kodeks za ispod Plavog mosta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: