Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:37, 12. 10. 2020.

| Društvo

Niški Štab zasedao zbog "Jure", najviše novoobolelih iz ove fabrike

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
jura8-nis-protest-korona-foto-vkeser
Više od 60 % novoobolelih iz niške "Jure"; foto: V. Keser

Više od polovine novoobolelih od korone u Nišu je iz fabrike Jura, kaže epidemiolog Mirko Ilić iz Instituta za javno zdravlje, a tokom septembra i u prvom delu oktobra ukupno je 68 zaposlenih zaraženo. Zato je zasedao Gradski štab za vanredne situacije, a epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je uočeno da se u Juri ne poštuju sve mere, ali da oni ne mogu da zatvore fabriku i da zato traže pomoć Republike.

Epidemiolog niškog Instituta za javno zdravlje Mirko Ilić kaže da u poređenju sa septembrom, kada je bilo oko 75 novoobolelih u Nišu, za nešto više od 10 dana u oktobru potvrđeno je 39 novih slučajeva korone, te su projekcije da se broj zaraženih povećava.

Ipak, ono što epidemiologe još više zabrinjava je što je 60 % novoobolelih iz jednog kolektiva.

To je fabrika Jura iz Niša, gde je u periodu septembar - oktobar obolelo 68 osoba, 45 u septembru i 23 sada u oktobru. Pored Jure tu je još i Šinvon koji je krenuo krajem septembra, od 29. septembra zaključno sa 9. oktobrom imamo 8 obolelih, svakog dana po jedan oboleli dolazi iz tog kolektiva - kaže epidemiolog Ilić.

Zbog velikog broja obolelih u fabrici danas je zasedao i Gradski štab za vanredne situacije.

Epidemiolog Branislav Tiodorović objašnjava da Jura stvara probleme, ali da u rešenje moraju da se uključe ministarstva i inspekcije.

Nad njom imaju uticaj pre svega Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i normalno Inspekcija rada i oni će procenjivati onaj deo da li je Jura organizovana, da li se sve mere primenjuju. A uvid našeg Instituta i inspekcija koje su sa njima bile je takav da nema sprovođenja svih mera i na osnovu toga smo morali danas da održimo i Gradski štab da bi on zauzeo stav oko toga i tražio pomoć Republike, jer ipak o tome moraju da se izjasne odgovarajući nivoi iz Republike, jer je to značajna organizacija, to je 2.500 ljudi - pojašnjava Tiodorović.

Najveći problem je u tome što je reč o kolektivu sa velikim brojem ljudi, dodaje Tiodorović, ali i u tome što radnici nisu samo iz Niša, već i iz Aleksinca, Doljevca i Merošine, uglavnom iz sredina gde u domaćinstvima ima dve, pa i tri generacije.

Možda taj mlad čovek, jak, prođe dobro, sa nekom lakom slikom ili asimptomatski, ali će ceh da plati njegov deka. I mi sad imamo takvu situaciju, da je u teškoj situaciji upravo jedan stariji naš sugrađanin, 1938. godište i uvek moramo da razmišljamo da su stari najugroženiji, a mladi su ugroženi jer su važni kao prenosioci, ali mogu i oni biti, to nam je jul mesec dokazao, da i mladi mogu biti žrtve ove opake bolesti - ističe Tiodorović.

I direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan kaže da se u kovid ambulante javljaju i zaposleni u fabrikama, među kojima je bilo i PCR pozitivnih, ali da je situacija mirnija nego u prvom i drugom piku. Prosek prvih pregleda je između 30 i 70, dodaje Jerkan, dok u poslednjoj nedelji je oko 50 prvih pregleda, što ukazuje da se broj povećava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niški

    15:56 // 13. 10. 2020.

    Ma ajde ,ništa to nije nek nam je živa i zdrava Templarka i njen vođa sekte, radnici su potrošni materijal.

  • slavko

    08:50 // 13. 10. 2020.

    Coron AV irus je vece zlo od covid-19!

  • dejan

    08:39 // 13. 10. 2020.

    najbolja Koreja je Severna Koreja!

    • dalabu

      13:25 // 13. 10. 2020.

      Kad juzni rade ovo,sta mislis sta rade severnjaci???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: