Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:39, 12. 10. 2023.

| Društvo

Niški "Zoo planet" zbrinuo povređenu srnu i spasao divljeg mačka

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Divlja mačka i srna; foto: Zoo planet
Zbrinute su u niškom "Zoo kutku"; foto: Zoo planet Niš

Srna koju je udario auto imala je sreće da je pronađu dobri ljudi, ističu iz niškog Zoo planeta gde se oporavlja, ali kažu da je nakon operacije i dalje životno ugrožena. Još jedan njihov novi stanar je i divlji mačak kojeg su pre nekoliko dana spasili u selu Lipovica kod Leskovca, a kome je potrebno strogo mirovanje narednih nedelja.

Operisana srna koju je udario auto je sinoć stigla u Zoo kutak u Nišu, a kažu da je zahvaljujući dr Banetu iz Ambulante Pet Konba, koji je besplatno pregledao i izveo izuzetno komplikovanu operaciju - spašena, ali i dalje u životnoj opasnosti. Srna1; foto: Zoo planet Srnu udario auto, ali je imala sreće da je pronađu dobri ljudi; foto: Zoo planet Niš

Srni je ugrađena pločica i sanirana polomljena kost u karličnom delu. Ova lepotica koja je imala sreće da je pronađu dobri ljudi i zbrinu sa puta i prevezu do veterinara u Niš iz Vršca, sada se nalazi u Zoo Kutku i nadamo se da će biti dobro. Još uvek je životno ugrožena jer je izgubila mnogo krvi i pretrpela veliki stres ali se nadamo da će tok oporavka biti uspešan - ističu iz Zoo planeta.

To nije jedina divlja životinja koja trenutno boravi u niškom Zoo kutku, jer su pre nekoliko dana spasili divlju mačku, nakon prijave da se nalazi na ulazu u selo Lipovica kod Leskovca i da pretpostavljaju da je udario auto. Divlja mačka3; foto: Zoo planet Divlji mačak je spašen, ali mu je potrebno mirovanje; foto: Zoo planet Niš

Naša ekipa je izašla na teren i zatekli smo mačku ispod parkiranog automobila do samog puta, vidno uplašenu, ali nemoćnu. Pristupili smo hvatanju i sedaciji kako bi se smanjio stres kod životinje i kako bi se izvršio detaljni pregled. Mačka je prevezena u stacionar Zoo Kutka ustanovljena je povreda kičme, dobila je infuziju i terapiju a ujutru će biti urađen detaljni pregled kako bi se ustanovila težina povrede i pristupilo daljem toku lečenja - pojašnjavaju.

Divlja mačka1; foto: Zoo planet Spasili ga u selu kraj Leskovca; foto: Zoo planet Niš Ističu da je u pitanju divlji mačak, da je procena da ima godinu i po dana, a nakon detaljnog pregleda ustanovljeno je istegnuće pršljena i oteklina pored kičmenog stuba koja pritiska nerve i izaziva bol i nemogućnost kretanja i uriniranja. Takođe kažu da srećom nema nikakvih preloma, ali je potrebno je strogo mirovanje naredne 3 do 4 nedelje kako se stanje ne bi pogoršalo.

Pozivaju sve koji su u mogućnosti da pomognu donacijama, kako bi ove životinje bile adekvatno zbrinute i primile neophodnu terapiju, a njihov račun za uplate je 105-22423-78.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    23:23 // 28. 1. 2024.

    svaka cast i doktoru i posebno tim ljudima iz Vršca,jer srnu bi njih najviše zaklalo da je pojedu!

  • Naissus

    17:30 // 12. 10. 2023.

    Mačak je te povrede mogao da dobije jedino od strane ljudskog faktora. Vama svaka čast i svako dobro za sve što ste uradili do sada i što radite. Samo tako nastavite i nadalje

  • Ja

    11:38 // 12. 10. 2023.

    Pohvale za vas ali ako je na slici divlji mačak, kako onda izgleda pitomi?

    • Ivan

      13:43 // 12. 10. 2023.

      Generalno se divlja mačka razlikuje u veličini i po ušima,ima drugačije dlake na ušima i na slici jeste divlja mačka!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: