Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:40, 24. 4. 2023.

| Društvo

Niški kardiohirurzi odgovaraju ministarki Grujičić: Nema ozbiljnih i neozbiljnih operacija, ako nećete da pomognete, ne omalovažavajte nas

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Debata JV: Kardiohirurzi
Lekari ističu da je ministarka iznela niz neistina; foto: Facebook JV

Nakon izjave ministarke zdravlja da je eliminisanje liste čekanja na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu diskutabilno - reagovali su niški lekari koji su operisali besplatno i vikendima i upozorili je da ne postoje ozbiljne i neozbiljne operacije, kao i da je neprimereno porediti Institut u Beogradu koji ima 7 kardiohirurških sala i 8 EKK mašina, naspram niške u kojoj su lekari operisali sa samo jednom i u jednoj sali. Napominju i da lista zakazivanja na klinici u Nišu u ovom trenutku iznosi svega 7 dana, te je još jednom mole da im obezbedi bolje uslove za rad, zarad njihovih pacijenata.

image4 Uz saopštenje i dokaz o broju operacija; foto: Dragan Milić U ime kolegijuma Klinike za kardiohirurgiju profesor dr Dragan Milić poslao je saopštenje u kome ističu da su se u izjavama ministarke zdravlja Danice Grujičić našle brojne neistine, proizvoljna tumačenja i nedopustive konstantacije.

Upozoravaju je da u kardiohirurgiji ne postoje "ozbiljne" i "neozbiljne" operacije, kao i da uspeh niških lekara, koji više nemaju liste čekanja, ne može da se poredi sa brojem operacija koje je uradio Institut "Dedinje". image3 Uz saopštenje i dokaz o broju operacija; foto: Dragan Milić

Naša klinika je u jednoj kardiohirurškoj sali sa jednom EKK mašinom uradila do danas ukupno 101 "ozbiljnu i neozbiljnu" kardiohiruršku operaciju dok su naši dragi prijatelji i učitelji na IKVB "Dedinje" uradili 703 operacije u 7 kardiohirurških sala sa 8 EKK mašina. Ne može se uporedjivati po broju uradjenih intervencija gigant kao što je IKVB "Dedinje" i naša klinika jer je neprimereno porodjenje. Mi nismo Institut, imamo 6 kardiohirurga, jednu salu i jednu EKK mašinu - navode u saopštenju.

image1 Uz saopštenje i dokaz o broju operacija; foto: Dragan Milić Informacije koje su danas prezentovane javnosti nisu tačne, napominju lekari, uz tvrdnju da je za gotovo 100 dana i 12 uzastopnih neplaćenih radnih vikenda urađeno 94 kardiohirurških operacija i 158 "ozbiljnih i neozbiljnih" vaskularnih intervencija.

Napominju i da trenutno ne postoji pacijent koji je prošao anesteziološku ambulantu, a da nije pozvan na operaciju, te da lista zakazivanja traje svega 7 dana.

Zaključuju da ih ovaj odnos nipodištavanja njihovog rada i ne iznenađuje, kada se ima u vidu da u Upravnom odboru UKC Niš sede godinama unazad samo 3 od ukupno 5 članova, a da je razočaravajuće što su sva 3 iz Beograda i nijedan iz Niša ili sa juga Srbije. image2 Uz saopštenje i dokaz o broju operacija; foto: Dragan Milić

Obezbedite nam još jednu EKK mašinu kao i monitore i respiratore za intenzivnu negu kako bi povećali kapacitete a mi obećavamo da ćemo raditi i pacijente iz ostatka Srbije kako bi pomogli da se eliminišu liste čekanja i u ostalim delovima naše Otadžbine - poručuju.

Traže i drugu opremu i hiruršku salu, radiologa na klinici, odnosno iste uslove za rad, kako bi onda ministarka mogla da ih upoređuje sa drugima.

image0 Uz saopštenje i dokaz o broju operacija; foto: Dragan Milić Poručuju joj i da ako ne želi da pomogne njihovom daljem razvoju, onda ne treba da ih omalovažava i nipodaštava, jer radnici ove klinike to nisu zaslužili, posebno ne mladi doktori koji su inicirali volonterski rad vikendom.

Celo saopštenje pročitajte u dokumentu ispod.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Saopštenje kolegijuma Klinike za kardiohirurgiju (preuzmi) - 18.93 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maximus Decimus Meridius

    22:24 // 25. 4. 2023.

    Шта би рекао за министарку која ће за две године у пензију : "Трла Баба лан, да јој прође дан".
    Нека размишља шта ће да ради сама без деце немој да брине бригу Нишких Лекара, ако неће да помогне боље би јој било да не прича небулозе.

  • Marija

    20:49 // 25. 4. 2023.

    Svaka cast lekarima iz Nisa! Umesto da ih ministarka podrzi, ona uporedjuje rezultate sa Dedinjem! Sramota! Opremite Nis kao Dedinje, pa cete imati i njihove brojke!

  • ИМА НАДЕ

    20:34 // 25. 4. 2023.

    Ја заиста немам довољно речи да покажем дивљење и поштовање тиму нишких кардиохирурга. Истовремено сам и срећна , што сам у јужним вестима, видела толико позитивних коментара, мојих Нишлија, изречених на рачун наших јунака кардиохирурга, после оне грозне министаркине реторике . ИМА НАДЕ.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: