Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 4. 9. 2018.

| Društvo

Niški vojni aerodrom dobio ime "Narednik - pilot Mihajlo Petrović"

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Mihajlo-Petrovic-2-foto-upps
Mihajlo Petrović dobio pilotsku dozvolu broj 1 u Srbiji; foto: www. upps.rs

Inicijativa da vojni aerodrom u Nišu ponese ime prvog srpskog pilota, koju su pre šest godina pokrenuli iz Udruženja penzionisanih podoficira Srbije iz Gradskog odbora Niš, naišla je na podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, te je novi naziv ove vazdušne luke Vojni aerodrom "Narednik – pilot Mihajlo Petrović".

Kako kažu u Ministarstvu odbrane, oni su podržali ideju da se naziv Kasarne “Aerodrom“ u promeni i dobije ime po naredniku pilotu Mihajlu Petroviću.

Odlukom načelnika Generalštaba Vojske Srbije o određivanju naziva vojnih kompleksa, od 16. avgusta 2018. godine, vojni objekat Vojske Srbije u Garnizonu Niš zvanično je promenio naziv - kažu u Ministarstvu odbrane.

Predsednik Udruženja penzionisanih podoficira Srbije (UPPS) Gradski odbor Niš Milorad Petković kaže da je prezadovoljan što je šestogodišnja borba urodila plodom i što je konačno je ispravljena istorijska nepravda prema prvom srpskom pilotu naredniku Mihajlu Petroviću.

To je srpski pilot i od njega je počelo sve. On je embrion, ona klica razvoja srpske avijatike od 1912. godine, pa do današnjeg dana. To je bio naš osnovni motiv da istrajemo u ovoj šestogodišnjoj borbi - kaže Petković.

spomenik-prvom-pilotu-foto-upps Idejno rešenje za spomenik koji bi bio postavljen na prostoru aerodrom; foto: www. upps.rsOn napominje da je nailazio na prepreke i da je zbog sujete često ova inicijativa odbacivana jer je reč o naredniku, a ne nekom većem činu, ali da je ipak naišao na dobru volju generala Ljubiše Dikovića.

Predsednik UPPS GO Niš ističe da ostaje da se inicijativa upotpuni izgradnjom spomenika prvom srpskom pilotu na istom aerodromu.

Tražimo da se uključi i grad Niš, koji ovim činom dobija nemerljivu istorijsku vrednost i samim tim obogaćuje kulturno istorijsko nasleđe, po čemu je grad Niš prepoznatljiv u svetskim razmerama. Pozivamo čelnike grada da oko izgradnje spomenika daju konkretan doprinos i pomoć, kako materijalnu tako i sve druge vrste pomoći kako bi se do kraja i u potpunosti realizovala ova inicijativa - kažu u Udruženju.


Ko je pilot Petrović?

Mihajlo Petrović bio je srpski pilot sa pilotskom dozvolom broj 1 i prvi srpski pilot koji je izgubio život na borbenom zadatku. Pripadao je prvoj grupi od šest srpskih pilota koji su se 1912. godine školovali u Francuskoj.

Ro­đen je u se­lu Vlak­ča kod Kra­gu­jev­ca 14. ju­na 1884. go­di­ne. Kao artiljerijski podnarednik, a kasnije i narednik službuje u Nišu, pa kratko u Kragujevcu, ponovo u Nišu i konačno u Beogradu.

Prvi je u Srbiji prošao obuku za pilota, a po povratku iz Francuske je prvi u Srbiji leteo na jednom od nabavljenih aviona. U to­ku ja­nu­a­ra 1913. go­di­ne odr­ža­vao je trena­žu na aero­dro­mu "Tru­pal­sko po­lje" kod Ni­ša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    19:05 // 4. 9. 2018.

    Jedan aerodrom, dva imena.

  • Bogi

    12:56 // 4. 9. 2018.

    Sad bi vec mogli da pokrenete inicijativu da se podigne spomenik civilnom aerodromu jer ce ga uskoro upropastiti. Cime se ovi ljudi bave dok im se otima imovina. Pa je li bitnije kako se neki aerodrom zove ili koliko letova ima?

  • Marko

    12:01 // 4. 9. 2018.

    Odlicno. Sad je i on spreman da se privatizuje i pokloni nekome.

    • Pera ždera

      15:51 // 4. 9. 2018.

      On je davno poklonjen... aerodrUmu Morava u selu Ladjevci i Beogradu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: