Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 11. 1. 2019.

| Društvo

Niško priznanje "11. januar" za profesora, čuvara spomenika i 3 kolektiva

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
dobitnici 11. januar
Petoro dobitnika podeliće novčanu nagradu koja je i ove godine 500.000 dinara; foto: JV

Profesor i neko za koga kažu da je “uzdigao niški aerodrom” Radoslav Bubanj, kao i čuvar i domaćin spomenika na Čegru Selomir Marković, su se među pojedincima u Nišu istakli i dobili najveće niško priznanje. Nagrada "11. januar" uručena je i OŠ “Radoje Domanović”, Folklornom ansamblu “Oro” i Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a i ove godine će petoro laureata podeliti 500.000 dinara.

Predavač na gotovo svim državnim fakultetima u Jugoslaviji i nekima u svetu Radoslav Bubanj, koji je objavio veliki broj naučnih i stručnih radova i više udžbenika, a bio je i rektor niškog Univerziteta jedan je od dobitnika, za koga kažu da je u poslednjih 5 godina posebno doprineo razvoju Aerodroma “Konstantin Veliki”, kao predsednik Nadzornog odbora. Radoslav-Bubanj;-foto:-JV Radoslav Bubanj će novac proslediti gradnji hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu i Kolu srpskih sestara; foto: JV

Ja sam se zahvalio na poverenju i više nisam predsednik Nadzornog odbora niškog aerodroma, ali ja verujem da će naš aerodrom ostati naš - naveo je Bubanj.

Njegova posebna molba je da se završi zgrada u Ulici Branka Krsmanovića namenjena mladim naučnicima, kao i Studentski dom, čija gradnja je obustavljena pre nekoliko godina i nikako da se završi.

Nadležne je zamolio i da i dalje pomažu niški aerodrom i njegov dalji razvoj, kao i da pomognu Univerzitetu da se u Nišu otvore dva fakulteta - Pravoslavno-bogoslovski i Fakultet političkih nauka.

Polovinu finansijske nagrade ja bih usmerio prema gradnji hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu, a drugu polovinu Kolu srpskih sestara koje su uvek zvane da pomognu srpskom narodu - kazao je Bubanj.

Još jedan od dobitnika pojedinačne nagrade “11. januar” je Selomir Marković - domaćin kompleksa Čegar u Nišu, koji više od 30 godina volonterski “čuva spomenik”. Od rada na ovom kompleksu živi sa sedmočlanom porodicom - održavaju dva hektara zemljišta i vode posetioce iz svih krajeva sveta kroz istoriju. Selimir-Markovic;-foto:-JV Selomir Marković će novac dati unucima, a deo će ostaviti da bi mogao da "prezimi"; foto: JV

Svu decu sa Čegra ispraća porukama: „Ratujte knjigom, sportom, kulturom, naukom i kad porastete borite se protiv dva najveća srpska neprijatelja: srpske nesloge i bele kuge″. Ove godine na Čegru dočekaće šestohiljaditog gosta - piše u obrazloženju.

Marković ističe da ga je nagrada iznenadila i da mu mnogo znači, jer je kruna njegovog 30-godišnjeg volonterskog rada, a pored svih ljudi koji su mu pomagali dosad, posebno je zahvalio novinarima, jer kaže da zahvaljujući njima “Čegar i dalje živi”. Novac od nagrade će prvo dati unucima, a ostatak će ostaviti “da bi mogao da prezimi”, jer kaže da je sada malo turista.

Zarađujem samo od agencija, deci, učenicima, nastavnicima, drugim posetiocima novac ne sme da se uzima i od toga moram da skupim da mogu da preživim i da dočekam zimu kada nema ni dinara. Mislim da niko u Srbiji ovo ne radi, kažu da sam posle Đoleta Mihajlovića koji je na Zejtinliku, ja na Balkanu po godinama jedini aktivan - priča Marković.


Nagrada i za nišku školu, folklorni ansambl i NSZ

Najveće niško priznanje dobio je i Folklorni ansambl Oro - jer neguje narodne igre i pesme svih krajeva Srbije, ali sa posebnim akcentom na igre iz Ponišavlja i sa jugoistoka zemlje, a nastupali su u mnogim zemljama Evrope i osvajali mnogobrojna priznanja. Dragana-Petkovic;-foto:-JV Novčani deo nagrade SKC će potrošiti za izradu monografije povodom jubijela - 60 godina postojanja ansambla; foto: JV

Direktorka Studentskog kulturnog centra Dragana Petković je u ime ansambla kazala da su svi ponosni na ovo priznanje, koje ih obavezuje da nastave da čuvaju srpsku tradiciju, očuvanjem narodne igre, pesme i običaja.

Folklorni ansambl Oro će predstavljati naš grad kao univerzitetski centar već 2020. godine u Rusiji na Olimpijadi folklora. Naš ansambl će takođe biti domaćin 12. Međunarodnog studentskog festivala folklora, ali svakako sam sigurna da će nagrada “11. januar” podstaći mnoge mlade generacije da nam se pridružuju u godinama koje dolaze i da zajednički čuvamo srpsku tradiciju od zaborava - kaže Petkovićeva.

Novčani deo nagrade - 100.000 dinara, kako kaže, potrošiće za izradu monografije povodom jubijela, 60 godina postojanja.

Osnovna škola “Radoje Domanović” koja je osnovana 1903. godine u Nišu je među kolektivima jedan od dobitnika, a neki od razloga, prema oceni žirija, su to što je savremena, otvorena i orijentisana ka kvalitetu obrazovanja. Kažu da kontinuirano podiže kvalitet vaspitno-obrazovnih postignuća svojih učenika, a prva je u regionu postala "Zona bez mobilnih telefona" i uvela uniforme za nastavnike. Dusica-Trickovic;-foto:-JV U OŠ "Radoje Domanović" još nisu odlučili na šta će potrošiti 100.000 dinara; foto: JV

Direktorka Dušica Tričković kaže da je pored Svetosavske nagrade i ordena Cara Konstantina i ova povelja dokaz truda i rada svih u školi.

Ovo je pre svega kolektivna nagrada i jedan trud i rad svih nas. Ova sreća koju danas imamo i delimo sa celim kolektivom i sa celim gradom nas na neki način obavezuje da je opravdamo, a već smo postavili sebi neke više i kreativnije ciljeve. Naravno da se i roditelji i učenici raduju i da nije tog trojstva učenik-roditelj-nastavnik ne bi ni ove nagrade bilo - dodaje Tričkovićeva.

Zasad ne znaju na šta će potrošiti novac koji se dodeljuje uz priznanje, ali Tričkovićeva kaže da svi zaposleni i nastavnici imaju domaći zadatak da osmisle šta je školi najpotrebnije.

Peti dobitnik nagrade "11. januar" je niška filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, a obrazloženje je što je u u poslednjih 5 godina u Niš došlo nekoliko velikih investitora i svi su koristili njihove usluge posredovanja, selekcije i testiranje kandidata. Direktor niške NSZ Boban Matić kaže da će i ove godine da nastave da rade kako bi "svim nezaposlenima Nišlijama dali šansu za posao". Boban-Matic;-foto:-JV Novac će NSZ da usmeri za finansiranje lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grada Niša za 2019. godinu; foto: JV

Prvenstveno smo usmereni na smenjenje nezaposlenosti i u ovim poslovima nismo sami - tu su Vlada republike Srbije, Grad Niš, privrednici, tri stuba kao tri prsta. Zajedničkim radom i sinergijom ostvarujemo rezultate, a rezultati su najmanji broj nezaposlenih u poslednjih 20 godina, samo u poslednjih 5 godina smanjeni smo za trećinu broj nezaposlenih u gradu - kazao je Matić.

Novčani deo nagrade usmeriće, kako kaže, za finansiranje lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grada Niša za ovu godinu.

Podsetimo, jednoglasnu odluku o dobitnicima najvećeg priznanja u Nišu doneli su predsednik Skupštine Grada, gradonačelnik, kao i predstavnici Univerziteta, Vojske i Crkve, a zasad nije poznato ko je još bio u "trci za nagradu" pored pomenutih laureata. Prošle godine je bilo četiri dobitnika koji su naveli da će novac od nagrade da iskoriste za dalje usavršavanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ribufibu

    09:44 // 15. 1. 2019.

    Ova nagrada je cirkus. Samo pogledajte obrazlozenja i dobitnike prethodnih godina i sve ce vam biti jasno. Svaka cast Selomiru, ali, pobogu, pa on je kljucar muzeja! Zar nema naucnika, lekara, elektronicara koji vise zasluzuju nagradu?

  • Nišlija Iz Čalija

    15:44 // 12. 1. 2019.

    Lepo je što se setili Selomira. Njemu svaka čast za ono što radi. Čestitam Selko!!!

  • Stara Srbija

    14:31 // 12. 1. 2019.

    Iskrene čestitke Selomiru Markoviću na zasluženu nagradu za dugogodišnje zalaganje i trud i očuvanju kulturnog nasleđa Niša.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: