Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 7. 4. 2018.

| Društvo

Nišlije inicirale da test na disleksiju postane obavezan, na potezu Grad

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti

Disleksija je poremećaj čitanja i razumevanja pročitanog o kome se jako malo govori, iako neke statistike pokazuju da je ima bar 10 % dece. Zato je niška organizacija “Nauči me” pokrenula inicijativu da test na disleksiju bude obavezan na sistematskim pregledima, a trebalo bi da ih u tome podrži i gradski Savet za zdravstvo koji će uskoro zasedati.

Milan Petrović iz organizacije koja je pokrenula inicijativu za uvođenje testa objašnjava da je disleksija zapravo drugačiji način na koji mozak percipira informacije, a deca koja je imaju, suočavaju se sa dvostrukim problemom.

Ona moraju da ulože dodatnu energiju da bi pročitala tekst ispravno, a dodatnu energiju kako bi tekst apsolutno pravilno razumela. U tome dolazi do celog niza problema koji se spolja vrlo često i ne vide tako lako - pojašnjava Petrović.

Deca koja imaju disleksiju mešaju slova, orjentišu ih na različite načine kada ih pišu, dodaje, ali najlakši način na koji može da se utvrdi da li dete ima problem sa čitanjem je - pitati ga šta je tačno pročitao.

Napominje da to nije poremećaj koji je neizlečiv i koji nekoga “obeležava” doživotno.

Naprotiv, to su jako inteligentna deca vrlo često, sa kojom samo treba raditi drugačije. To što su oni drugačiji nikako ne treba da ih ometa u tome da imaju kvalitetno obrazovanje - kaže Petrović.

Zbog toga je važno da test na disleksiju postane obavezan na sistematskim pregledima i to u trećem razredu osnovne škole, a Petrović kaže su Međunarodne institucije i iskustva pokazala da je upravo tada najbolje otkriti problem. Nakon toga ceo 3. i 4. razred nastavnici i roditelji mogu da rade sa detetom, da bi ono “kako treba” krenulo u 5. razred.

Osim problema sa učenjem, Petrović kaže da se deca sa disleksijom, zbog toga što se o njoj malo govori, često suočavaju i sa stigmatizacijom u porodici i školi.

Dete biva okrivljeno da nije vežbalo dovoljno, da ne pazi na času, da možda ima poremećaj pažnje i ko zna šta drugo, a možda je zapravo problem to što mi za disleksiju nismo znali - dodaje Petrović.

I predsednik Saveta za zdravstvo u Nišu Branislav Tiodorović kaže da disleksija može biti ozbiljan problem, koji čak može dovesti i do delikvencije ako se na vreme ne otkrije, te je obećao da će se on lično zalagati da se to sistemski reši.

Prvi korak je sednica Saveta za zdravstvo, na kojoj će članovi glasati o tome da li test treba da bude obavezan na sistematskom, a Tiodorović je uveren da će sve njegove kolege ovu inicijativu podržati.

Predložićemo i da Savet za obrazovanje Grada takođe to usvoji i da, onda svi zajedno, lepo je rečeno u dopisu koje smo dobili, da Niš bude inicijator toga u Republici Srbiji, da Ministarstvo donese odluku da sastavni deo testa za decu bude test na disleksiju, da bi se ranom dijagnozom obezbedilo dobro lečenje, bolje rečeno ispravljanje - navodi Tiodorović.

Zbog čega disleksija dosad nije prepoznata kao problem na kome treba raditi, sa čime se još suočavaju deca koja imaju ovaj poremećaj, kako ga prepoznati, kome roditelji mogu da se obrate za pomoć dok test ne postane obavezan i druge važne informacije o disleksiji možete saznati u emisiji 15 + 15 minuta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Браво за иницијативу.

    12:52 // 8. 4. 2018.

    Подржавам иницијативу, за све.

  • penzionerka

    09:27 // 7. 4. 2018.

    Test na disleksiju uraditi naprednjacima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: