Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:26, 21. 3. 2020.

| Društvo

Nišlije na Malti i u Nemačkoj čekaju da se vrate u Srbiju

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
69515888_480590469166720_3878430368222674944_n
Čekajući povratak kućama; ilustracija; foto: JV/J. A.

Dvoje starijih Nišlija, koji su bili u poseti sinu u Nemačkoj, kao i Nišlija koji je otišao u Maltu zbog sezonskog posla , čekaju način da se vrate u Srbiju jer je zbog pandemije korona virusa Vlada Srbije odlučila da zatvori granice i ukine avio-saobraćaj. Ove Nišlije i njihove porodice strahuju jer nemaju zdravstveno osiguranje, a ni načina da stignu kući. Iz Vlade Srbije, prenosi N1, kažu da je u toku evidentiranje srpskih državljana i u planu je slanje aviona Er Srbija.

Zbog zatvaranja granica Srbije i zabrane avio-saobraćaja, u Nemačkoj su, nakon posete porodici, ostali 75-godišnjak i 68-godišnjakinja, kaže čitatljka koja se obratila redakciji Južnih vesti.

Radim kao lekar u Nemačkoj, gde i živim sa porodicom. Kod nas u poseti su roditelji mog muža, koji su sada silom prilika ovde "zarobljeni". Kontaktirali smo našu ambasadu, rečeno nam je da čekaju dok se ne organizuje neki prevoz. Ukoliko prođe 90 dana njihovog boravka ovde, da se obratimo nemačkoj službi za strance. Dakle, skinuta svaka odgovornost - piše čitateljka.

avion air serbia Vlada treba da šalje avion Er Srbije; foto: Aerodrom "Konstantin Veliki"

Tu se stvorio novi problem, dodaje čitateljka, jer na pitanje kako da im se obezbedi zdravstveno osiguranje, koje im za nedelju dana ističe, nisu dobili odgovor.

Radi se o ljudima od 75 i 68 godina, dakle ljudima sa povećanim rizikom. Karte za povratak 29. marta su kupljene pre 2 meseca, u međuvremenu je zatvoren aerodrom u Nišu. Onda smo kupili karte za subotu, 21. mart preko Er Srbije i danas su donete nove mere. Obratili smo se za povratak novca, to nije moguće, ali nam daju mogućnost da zamenimo kartu za nekada kasnije - kaže čitateljka.

Zabrinuta čitateljka se javila redakciji Južnih vesti jer je njen otac otišao na Maltu da "obavi jedan sezonski posao kako bi zaradio novac za njeno školovanje".

Sada je zarobljen na Malti bez mogućnosti povratka u svoju zemlju. Aerodromi su zatvoreni, a on je tamo ostao bez posla i nema zdravstveno osiguranje. Dakle, ukoliko se on tamo zarazi ili razboli niko ga neće ni pogledati. Sa druge strane, on ovde ima svoj redovan posao na koji mora da se vrati, ali nema mogućnosti. Obraćali smo se ambasadama i konzulatima, čak smo i slali prijavu za Vladin avion, ali uzalud, niko nije odgovorio niti pokušao da pomogne - kaže čitatljka.

Ona dodaje da je njen otac pokušavao da se vrati od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji.

Kupio je kartu za povratak, ali su zatvoreni aerodromi i ta šansa je propala. Drugi način dolaska je nemoguć. Bio je u komunikaciji preko Fejsbuka sa mnogima koji su želeli povratak. Postojala je malteško-srpska zajednica na toj društvenoj mreži, pa su tu ljudi komunicirali, međutim to je ugašeno - dodaje čitatljka.

Kako prenosi N1, iz Vlade Srbije je rečeno da je u toku evidentiranje srpskih državljana koji su zaglavljeni na mnogim aerodromima i na graničnim prelazima. U planu je slanje aviona Er Srbije, ali još se utvrđuje gde ima najviše putnika.

Podsetimo, osmoro Nišlija koji su zbog studentske razmene i turistički otišli na Kipar, takođe čekaju povratak u Srbiju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad Radic

    02:23 // 25. 3. 2020.

    E da vas vidim sad kolike ste patriote, kada cete morati da nastavite svi svoju karijeru u majci Srbiji...pa dobrodosli ! :)

  • Bojan

    12:42 // 23. 3. 2020.

    Prvo grupa srpsko-malteska info grupa nije ukinuta sa fejsbuka jos uvek je aktivna, drugo mi smo bili na malti i otkazan anm je let za 15.3. al smo se vratili preko Istanbula 16.3. sa Turkishom dok je jos uvek bio otvoren malteski i beogradski aerodrom a do 20.3. je imalo letova do Nisa dok nije zatvoren aerodrom sad svim ljudima koji su ostali na Malti predstoji da cekaju neki let Vlade do tamo

  • Nemanja

    07:24 // 22. 3. 2020.

    Још пре више од месец дана, средином фебруара, се знало да се спрема ово што се спрема. Паметноме доста!

    • Nishlija

      10:09 // 22. 3. 2020.

      Kako onda objasnjavas haha konferenciju krajem Februara, kada si toliko pametan?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: