Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 4. 12. 2022.

| Društvo

Nišlije protestom zbog izgradnje dalekovoda poručile da hoće zeleni grad, a ne investitorski urbanizam

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
trasa dalekovoda kej B. Lj2
Simbolična sadnja breze; foto: B. Lj.

Građani nezadovoljni sečom drveća na nišavskom keju zbog izgradnje dalekovoda, okupili su se i u znak protesta zasadili jednu brezu. Poručuju da žele dodatno ozelenjavanje grada i lepši kej, a svoje sugrađane pozivaju da daju sugestije i predloge za izradu Generalnog urbanističkog plana u Nišu.

Simbolično, u duhu sadnje male breze, okupljeni su poslali poruku "Vi sečete, mi sadimo“ kojom su želeli da skrenu pažnju javnosti na uništavanje zelenila zarad izgradnje dalekovoda. trasa dalekovoda kej B. Lj3 Žele ozelenjavanje grada, a ne beton; foto: B. Lj.

I pored negodovanja građana, radovi na keju su nastavljeni i to je bio povod za još jedan protest.

Radovi su nastavljeni i nastavljeno je sa uništavanjem drveća i celokupne naše zelene površine, zato smo i ovog puta tu i bićemo narednih dana i narednih meseci. Priredili smo i izložbu građana, kako naš kej treba da izgleda i kako strahujemo da može da ispadne, zato zahtevamo da budemo faktor sa kojima se razgovara - kaže advokat Petar Rakočević.

Razgovora nadležnih sa građanima ipak, do sada nije bilo, a nezadovoljne Nišlije dodatno su uznemirile špekulacije da se na tom mestu planira izgradnja "Niša na vodi". Zbog toga zhtevaju potpunu transparetnost, 3D prikaz kako će prostor izgledati, kao i sve potrebne dozvole i dokumenta za izvođenje takvih radova. trasa dalekovoda kej B. Lj. Nadležni kažu sve po zakonu; foto: B. Lj.

Ističu da su do sada dobijali samo usmena obrazloženja nadležnih i tvrdnje da se postupa u skladu sa zakonom, ali i da posle svih insistiranja nema pisanih potvrda o tome.

Naš rad je ovde potpuno transparentan, za razliku od njih. Njihova obaveza prema građanima je da pokažu svu dokumentaciju na osnovu koje rade, dakle mi imamo samo polu informacije o tome koliko će drveća biti posečeno i šta će biti sa zelenom površinom. Mi ne znamo da li će sve ovo što vidimo, biti pretvoreno u sivi beton ili stambena naselja - kaže Rakočević.

Aktivistkinja Marija Peternel osvrnula se i na predstojeću izradu Generalnog urbanističkog plana, zbog koga Grad organizuje javnu raspravu u kojoj mogu učestvovati i građani.

Ovo naše okupljanje je poziv građanima da prate čitav proces donošenja GUP-a, da daju svoj doprinos tako što će napisati sugestije i primedbe kakav grad žele, kakav grad zamišljaju i da zaista aktivno učestvuju 16. decembra u Oficirskom domu gde je zakazana ta neka nulta, prva javna rasprava i gde će biti prezentovana odluka o donošenju GUP-a - poručila je Peternel.

Napominje da je reč o krovnom dokumentu koji se ne donosi svakoga dana i apeluje na građane da ovog puta reaguju i shvate da se i oni pitaju u donošenju odluka.

Inače, ovo je drugi protest koji organizuje neformalna grupa "Sačuvajmo kej", a prvi se odigrao pre dve nedelje kada su posečena prva stavla zbog izgradnje dalekovoda. Iz Elektromreže Srbije rekli su tada da za izgradnju trase dalekovoda na toj lokaciji imaju sve dozvole.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ricardo

    09:14 // 5. 12. 2022.

    Само Србија има комуњаре и треба да их заштитимо као ајвар и шљивовицу.

  • MilosNis

    03:37 // 5. 12. 2022.

    Nis na vodi ha ha ha valjda Nis na zabokrecini ili mocvari kako god vam volja, od kad se ovako ne nasmejah?!
    Kasno smo se setili dragi sugradjani, 30 godina nas grad devastiraju gradjevinskim urbanizmom korumpirani politicari (postavljenici) i lokalni mocnici (kriminalci).
    Bojim se da je prekasno a kraj je kao u onoj prici:
    -"kad su dosli po mene nije vise imao ko da se pobuni..."

  • Ivana

    21:15 // 4. 12. 2022.

    Narod koji živi u blizini će početi masovno da se seli...Ovo je opasnost za sve nas

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: