Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 23. 1. 2021.

| Društvo

Nišlije se opet okupile na mestu nesreće, protestom traže strože kazne za saobraćajke

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Protest 5 bezbednostj saobraćaja, slika2; foto:V. Keser
Blokirali saobraćaj na sat vremena i rastali se; foto: V. Keser

Peti put su Nišlije protestovale nakon teške saobraćajne nesreće u kojoj je 12-godišnjak stradao na licu mesta na Bulevaru Medijana, a 48-godišnjak u bolnici. Nekoliko desetina njih okupilo se na mestu nesreće, saobraćaj je sat vremena bio blokiran, ali nije bilo protestne šetnje. Njihov osnovni zahtev je promena postojećeg zakona, jer smatraju da je apsurd da oni koji ubiju čoveka u saobraćaju dobijaju 8 godina zatvora.

I ove subote građani su blokirali Bulevar Medijana od 15 do 16 sati, a okupili su se ponovo na mestu nesreće, gde su i postavili transparente kojima traže pravdu za 12-godišnjaka koji je poginuo na trotoaru, ali i 25-godišnjakinju koja je nedavno stradala u udesu kod Bulevarske pijace.

Protest 5 bezbednostj saobraćaja, slika1; foto:V. Keser Njihov glavni zahtev promena zakona; foto: V. Keser Na današnjem protestu bilo je najmanje okupljenih nego na svim prethodnim, a nije bilo ni protestne šetnje.

Jedan od okupljenih, Milan Miljković koji je i ranije govorio o zahtevima protesta, najavljuje da će ubuduće umesto na proteste građani energiju usmeriti na peticiju, a da će više o tome obavestiti javnost tokom naredne nedelje.

Ranije su građani istakli da su na ulici, jer smatraju da nesreće u saobraćaju u kojima ima poginulih treba da se tretiraju kao krivično delo. Takođe misle da kao građani imaju prava da to traže, jer je "dovoljno bilo krvi u ovom gradu zbog bahatih vozača".

Prvi put građani su protestovali u centru Niša dan nakon nesreće u kojoj su pešaci stradali i tada pozvali na veće večernje okuplanje na mestu nesreće. Nakon toga protest je bio masovniji, okupio se veliki broj Nišlija, kojima se na kraju obratio i načelnik Policijske uprave Slaviša Virijević kome su postavili više pitanja. Na ulici su bili i prošlog vikenda i tada zatražili i promenu postojećeg zakona.

Podsetimo, saobraćajna nesreća zbog koje građani protestuju dogodila se 4. januara na Bulevaru Medijana, a osumnjičen je 19-godišnjak, koji je od tada u pritvoru, a na saslušanju se branio ćutanjem.

Nakon ove tragedije ministar policije Aleksandar Vulin tri puta je bio u Nišu za 10 dana - prvi put dan nakon nesreće, ali uz tvrdnju da je tako ranije bilo dogovoreno, a potom i da smeni načelnika Saobraćajne policijie i poruči Nišlijama da nema te policije koja će im sačuvati red i mir ako ne poštuju propise.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski, nakon što su njenu reakciju tražili građani, pisala je Policijskoj upravi, a nakon odgovora odlučeno je da se postave razdelna ostrva u Knjaževačkoj i zaštitne ograde na više lokacija. Nesreću je komentarisala slično kao i predsednik Aleksandar Vučić - rekli su da roditelji vozača iz nesreće nisu baje i kriminalci, kao i da se menjaju teze.

MUP je demantovao da je otac osumnjičenog ikada radio u policiji, a niška Policijska uprava i druge laži, kako su ih nazvali, koje su mediji objavljivali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • siniša

    21:54 // 30. 1. 2021.

    da li je večeras bilo protesta?

  • Jova

    22:01 // 23. 1. 2021.

    Treba da se trazi da zakon bude isti za sve!!! Ovo što protestvuju samo se kaznjava obican narod za pojas ili neko manje prekoracenje brzine a zasticeni se i dalje ne zaustavljaju i dalje se bahate! Žalosno je za dete i čoveka koji su nastradali! Potrebna je edukacija svih u saobraćaju ponovo, pocev prvo od policije, pešaka pa voazača!

  • Pera

    22:00 // 23. 1. 2021.

    Saobraćajna policija nije profesionalna, neće da rade svoj posao jer su bahati i ne može niko da ih dovede u red. Čak ni novi načelnik. Oni neće da ulaze u velike problema kao što su: konjske zaprege po gradu, ludovanje motora i kola po gradu, 4 migavca svuda gde se kome prohte..... oni kažnjavaju za kokošarske prekršaje, jer im se tako može!. Sram ih bilo!

    • Branko

      23:32 // 23. 1. 2021.

      Postoje i pošteni saobraćajni policajci. Novi načelnik saobraćajne je samo figura koju pomera glavni načelnik. Policija nema pravog na čelu, ovaj je umoran, star i dovoljno je stekao. Šta vi mislite? Sa koliko godina života policijski službenici odlaze u penziju?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: