Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:33, 13. 3. 2024.

| Društvo

Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
kancelarija za brze odgovore
Nagrada dodeljena zbog Kancelarije za brze odgovore; foto: printskrin/Zvanična stranica Dragana Sotirovski

Od četiri godišnje nagrade za najbolje opštinske/gradske uprave u 2023. godini, koje dodeljuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, jedna je pripala Gradu Niš za oblast "efikasnost i delotvornost", a druga Opštini Bosilegrad u oblasti "odgovornost i vladavina prava".

U godini kada se u Nišu održavaju lokalni izbori, gradska vlast dobija nagradu i pohvalu za svoj rad od Ministarstva. Odluku je donela komisija koju je oformilo Ministarstvo, a kako građani ocenjuju efikasnost i delotvornost Gradske uprave u Nišu, Južne vesti će pokušati da saznaju kroz anketu u ovom tekstu.

Anketa

Kako se navodi u obrazloženju odluke, Nišu je ova nagrada pripala za primer dobre prakse - Kancelarije za brze odgovore koja je otvorena u aprilu 2023. godine u nekadašnjoj zgradi Narodnog univerziteta na Trgu kralja Milana.

Grad Niš je kroz uvođenje kancelarije, kao odgovorne, progresivne i savremene lokalne samouprave koja nastoji da osluškuje potrebe svih svojih građana i deluje kao uslužni servis za brigu o njima, sa ciljem da omogući brz pristup informacijama i njihovu razmenu, da brzo pruži odgovore na pitanja fizičkih i pravnih lica u vezi sa radom i funkcionisanjem gradskih službi, uprava, javnih i javno-komunalnih preduzeća i ustanova. Kao takva, Kancelarija za brze odgovore odličan je primer unapređenja efikasnosti i dostupnosti usluga lokalne samouprave, kroz brzo i efikasno rešavanje problema građana i podizanje nivoa građanske odgovornosti i svesti - stoji u obrazloženju.

Prva nagrada u oblasti "odgovornost i vladavina prava" dodeljena je Opštini Bosilegrad za primer dobre prakse pod nazivom „Ostvarivanje prava građana, odgovornost u radu i sprečavanje korupcije”.

Opština Bosilegrad, preko odgovornih lica kontinuirano radi na usaglašavanju starih i donošenju novih akata jedinice lokalne samouprave, kojima se vrši procena rizika za svako pojedinačno radno mesto u opštinskoj upravi kao i u javnim preduzećima i drugim organizacijama koje se direktno i indirektno finansiraju iz budžeta lokalne samouprave, kao i kod komisija i drugih radnih tela koja se bave dodelom sredstava, kako fizičkim licima, tako i nevladinom sektoru i privrednim subjektima. Nakon procene rizika svakog radnog mesta pristupa se izradi konkretnog programa mera, kako bi se predupredio i najmanji korak za pojavu koruptivnih praksi - stoji u odluci.

Nagrađenim opštinama i gradovima Ministarstvo će dodeliti finansijsku nagradu od nešto više od 2 miliona dinara, a taj novac treba da iskoriste za dalje unapređenje dobre uprave i upravljanja na lokalnom nivou.

Opština Ada dobila je prvu nagradu u oblasti "transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave", a u oblasti "ravnopravnost i anti-diskriminacija" je nagrađena Opština Pećinci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoća Zloća

    15:45 // 14. 3. 2024.

    E pa Nišlije u maju imate prilike da se pokažete u pravom svetlu ako vam do sad nisu vrane popile mozak... daćemo im nagradu za odlazak!

  • Građanin Niša

    11:09 // 14. 3. 2024.

    Alo, najbolja uprava..Što pre krenuti sa tretmanom protiv krpelja

  • Bojan

    22:02 // 13. 3. 2024.

    Hahahahahaha....dobra fora..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: