Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 13. 4. 2023.

| Društvo

"Nišvilova" nagrada za životno delo Jogi - pioniru fuzije džeza i "world music"-a u Srbiji

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Dragomir Milenković Jogi
Dragomir Milenković Jogi ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo "Nišvil džez festivala"; foto: Nišvil džez festival, promo

Kompozitor, gitarista i publicista Dragomir Milenković Joga, dobitnik je nagrade Nišvila za životno delo Nišvil džez festivala, koja se dodeljuje umetnicima koji su svojom radom ostavili trag u srpskoj džez muzici. Nagrada će mu biti uručena u četvrtak 10. avgusta, tokom prvog dana festivala, na kome će sa svojim bendom Hazari i nastupiti.

Istražujući mogućnosti primene muzike sveta u džezu, početkom 90-ih godina radio je na izgradnji novog balkanskog džeza, kažu iz organizacije i dodaju da je tokom karijere objavio 14 albuma i nastupao na brojnim festivalima i ustanovama kulture.

Dragomir Milenković Joga će sa novom postavom grupe Hazari i nastupiti na otvaranju ovogodišnjeg festivala, na kojem je inače nastupao nekoliko puta, a u posebnom sećanju je ostao koncert Hazara, kada je kao specijalni gost na Nišvilu 2010. godine sa njima nastupio Kornelije Bata Kovač - kažu organizatori.

Pored Kornelija Kovača, sarađivao je sa mnogim umetnicima među kojima su i Oliver Dragojević, Beti Đorđević, Ljubiša Stojanović Luis, Usnija Redžepova, Vaska Ilijeva, kao i bendovima Frenki, Misteria karpatika, EYOT i mnogi drugi.

Dragomir Milenković Joga rođen je 1954. godine u dalmatinskom gradu Trogiru, a prema rečima organizatora, period šire afirmacije proveo je u Prokuplju i Nišu, odakle je i skrenuo pažnju svetske javnosti na svoj rad.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • PM

    08:18 // 14. 4. 2023.

    Niš je oduvek bio izvor i centar talentovanih muzičara.. To se u samom Nišu i znalo, ali nekako se previše skromno i stidljivo isticalo... A ljudi bili i jesu poznatiji van Niša više no ovde.. Zato me raduje ova odluka "Nišvilla", a ujedno mislim da ovu manifestaciju Niš treba da čuva "kao oči u glavi"!! Nadam se da će jednoga dana takvo priznanje pripasti i drugima. Risti T., Žaretu S., Miki P.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: