Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:07, 1. 3. 2013.

| Društvo

Novi gradski prevoznici od septembra

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
bus

U Nišu sledi nova raspodela tržišta, jer 31. avgusta ističe ugovor između grada i autobuskih prevoznika, pa će se birati novi. Pre raspisivanja tendera tim Instituta Saobraćajnog fakulteta uradio je studiju o unapređenju prevoza.

Prednost će na tenderu biti data prevoznicima koji ponude nove nisokopodne autobuse, a studijom je predviđeno da Nišlije prevozi 5 tipova autobusa - od mini do midi buseva.

Studijom se predlažu novi modeli raspodele i obračuna prihoda i troškova kao i ugovora sa prevoznicima, ali i mogućnost da Direkcija prevoznicima izriče kaznene odredbe.

- Predviđeno je da delimo rizik između Grada i operatera, što znači da bi subvencije prevoznicima u budućem periodu trebalo da budu manje od 15 odsto kolike su danas – kaže Miljan Jovanović, direktor Direkcije za javni gradski prevoz.

Jovanović dodaje da će od 1. septembra Nišlije dobiti kvalitetniji prevoz, novije autobuse, bolje usluge, kao i da će prevoznici redovnije dobijati prihode.

- Sistem transporta putnika je najveće slabosti ispoljio u odnosu između Direkcije za javni prevoz grada i operatora. Bilo je tu dosta nerazumevanja, jer njihovi odnosi nisu bili u startu prezicirani kako treba – kaže docent dr Slaven Tica, direktor Instituta Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

On smatra da bi transportom putnika trebalo da upravlja ekspertsko telo, kao što sada čini Direkcija, ali da to isto telo treba da upravlja i taksi prevozom, u budućnosti i prevozom biciklima, što je tendencija u sličnim gradovima u Evropskoj uniji.

Ipak, objašnjava Jovanović, ova studija nije sveobuhvatna jer se nije bavila novim linijama i autobuskom mrežom. Danas je rečeno da bi i ona, zbog razvijanja novih stambenih zona u gradu, trebalo da bude promenjena, ali studija neće biti završena pre 1. septembra.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran Jovanovic

    11:14 // 7. 3. 2013.

    Kompletan izveštaj sa prezentacije Studije+diskusija...http://www.vozi.org/nova/index.php?option=com_content&view=article&id=6909:u-niu-predstavljeno-istraivanje-instituta-saobraajnog-fakulteta-o-javnom-prevozu-putnika&catid=100:srbija&Itemid=316

  • braca

    23:43 // 3. 3. 2013.

    A cekajte, zasto BEOGRADSKI eksperti da utvrdjuju stanje u nasem JGP-u? Jel ce oni da se voze kojim slucajem? Zar mi nemamo nasih strucnjaka u Nisu? Imamo toliko dobrih studenata koji su stvarno biseri ovog grada, ne brate mi da pitamo Beogradjane... Smrdi tu nesto mnogo, kao kad sedis kod motora nisekspresovog busa ;)

  • Mile

    06:15 // 3. 3. 2013.

    @pitajte gradjane sta misle

    Novembra ili decembra 2012 Direkcija je unajmila anketare koji su anketirali gradjane u vozilima I na stanicama. Od tada je proslo dosta a Direkcija nije objavila rezultate jos uvek.Inace pitao sam anketare kakvo je stanje I dobio odgovor da su NE I Lekon najgoti a Curdic najbolji po oceni gradjana od 1do5

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: