Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:09, 13. 7. 2018.

| Društvo

Obavezan raspust u niškim vrtićima iako to ne piše u ugovoru

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
vrtic-foto-vesna-milic
Mališani u dogovoru sa vaspitačicama navodno mogu da budu i tokom raspusta u vrtiću; foto: JV/V. Milić

I dok pojedini roditelji čiji mališani idu u vrtiće "Pčelice" kažu da su bili neprijatno iznenađeni kada su saznali da je, iako to nigde ne piše u ugovoru, obavezno da tokom leta njihova deca mesec dana odsustvuju, te da će za to vreme morati da se snađu oko čuvanja, direktorka ove predškolske ustanove Svetlana Mitić objašnjava da je raspust “zdrav za mališane” i da roditelji o svemu mogu da se dogovore sa vaspitačima.

Mame i tate koje su se obratile redakciji Južnih vesti objašnjavaju da su im početkom juna vaspitačice rekle da moraju da izaberu kog meseca, jula ili avgusta, neće dovoditi decu u vrtić.

Vrtići nisu škola, oni bi trebalo da pomognu roditeljima koji rade da imaju gde da ostave decu. Zar se podrazumeva da svi idu na letovanje? Ili da svi letuju jula i avgusta? Uostalom, kad radite kod privatnika nemoguće je da uzmete odmor od mesec dana - negoduje jedna Nišlijka.

Jedna majka devojčice koja ide u jaslice kaže da se vaspitačica za taj obavezni raspust pozivala na ugovor koji roditelji potpisuju sa "Pčelicom". ugovor pčelica U ugovoru jasno piše da je raspust mogućnost, ali ne obaveza; foto: JV

Kada smo pažljivo pročitali ugovor na koji se pozivaju videli smo da nigde ne piše da je to obaveza. Razumem da vaspitačice moraju da iskoriste odmor i da tako planiraju, ali ne vidim razlog da se ovako uslovljavaju roditelji - pričaju roditelji.

I direktorka “Pčelice” Svetlana Mitić se poziva na ugovor koji su roditelji potpisali. Međutim, u njemu ne piše da je to uslov i obaveza roditelja, ali Mitićeva kaže da je to “potrebno” i tvrdi da tako piše u ugovoru.

U ugovoru koji roditelji potpisuju potrebno je da dete bude mesec dana na godišnjem odmoru. Budući da i naši zaposleni po zakonu imaju pravo na godišnji odmor i u letnjem periodu se smanji broj dece, budući da 90 % roditelja povuku svoju decu iz vrtića i celo leto provode sa njima - navodi Mitićeva.

Pojedini roditelji su imali problem kada su hteli da iskoriste godišnji odmor u septembru, jer svi uglavnom na godišnji odmor idu u julu i avgustu, ali Mitićeva kaže da to ne bi trebalo da bude problem ako se radi o malom broju dece i da sve mogu da se dogovore sa vaspitačima.

Nije precizirano kog meseca moraju da koriste godišnji odmor, ali bi trebalo mesec dana da budu na godišnjem odmoru. Uopšte nije problem, naši vrtići rade u toku leta, deca su zbrinuta u vrtiću i dete može da boravi u vrtiću - dodaje direktorka.


U dogovoru sa vaspitačima, roditelji mogu i da skrate raspust

Mitićeva kaže i da je dobro za dete da jedno izvesno vreme provede sa roditeljima, kako bi se odmorili od obaveza u vrtiću u koji svakodnevno dolaze ujutru od pola 9, gde je sve organizovano i postoji ritam dana.

Naprosto stručnjaci preporučuju da dete bar mesec dana u godini odmori sa svojim roditeljima. Zaista nema nikakvih problema u organizaciji dece, to je samo prosto desi se tako po dvoje, troje roditelja koji tendenciozno pokušavaju da dobiju neke informacije, a informacija je takva i mogu da ih dobiju od vaspitača - pojašnjava Mitićeva.

Tvrdi da "nije potrebno praviti pompu oko toga" i da "Pčelica" ovako funkcioniše godinama, kao i da roditelji ubuduće mogu sve informacije da dobiju od vaspitača. Ako baš nemaju gde, kako kaže, vrtić radi i deca će biti u mešovitoj grupi budući da je mali broj mališana u njima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana Đorđević Niš

    10:33 // 14. 7. 2018.

    " Neka baci kamen onaj ko nikada nije zgrešio"... Pišete svašta a glupostima nigde kraja....

  • Smesnodanemozsmesnije

    00:14 // 14. 7. 2018.

    Sta je odgovornih lica iz vrtica ovde na komentarima da brane nakaradni stav, neverovatno. Odgovorno lice u vrticu Panda ima stav da roditelji ne treba ni za sta da se pitaju. Vredja ljude po hodniku koji pokasavaju da objasne da nemaju gde sa decom. Dogovor je nemoguc, ne zele da rizikuju, kako drugi roditelji ne bi ostavljali decu,to znaci da moraju da vrate vaspitacice kojima je prekinut ugovor

    • Mama

      00:41 // 15. 7. 2018.

      Mišljenje odgovorne u vrtiću Panda ja da roditelji moraju da imaju gde da ostave dete preko leta i kako to da nemaju selo ili babe i dede.... Kao da je nama roditeljima drago da maltretiramo našu decu..... A inače moje dete nikada nije koristilo mesec dana god odmora....

  • Misko

    21:55 // 13. 7. 2018.

    A sta zele roditelji,da vaspitaci,kojih i onako nema dovoljno,nikada ne odu na odmor. ?Krajnje je vreme da pocnete da cenite osobe koje vise provode vremena sa vasom decom,od vas samih.

    • hm

      12:08 // 14. 7. 2018.

      Vaspitaci primaju platu za to sto rade, taki da cu da citiram gašu iz prethodnog komentara: kome se ne svidja moze da da otkaz.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: