Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:52, 18. 6. 2020.

| Društvo

Oboleli od korone i oni u izolaciji ne mogu da glasaju, biračima se preporučuje kraće zadržavanje i maska

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Izbori
Izborni dan u doba korone u nedelju 21. juna; foto: Vanja Keser

Pravo glasa na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima, zakazanim u nedelju 21. juna, neće moći da iskoriste građani koji su oboleli od virusa korona i oni koji su u kućnoj izolaciji, potvrdila je predsednice Gradske izborne komisije u Nišu Ljiljana Berić. Maske i rukavice na biračkim mestima obavezne su samo za članove biračkih odbora, dok se građanima preporučuje da na glasanje dođu sa maskom, da poštuju distancu i što kraće se zadržavaju.

Izbori u doba korone očekuju građane Srbije za tri dana. U Nišu će pravo glasa imati 231.134 građana, ali neće tu mogućnost svi moći da iskoriste.

Odlučeno je da oboleli od virusa korona u nedelju neće moći da glasaju, pa ni oni koji nemaju simptome virusa i u kućnoj su izolaciji. Kako kaže predsednica Gradske izborne komisije u Nišu Ljiljana Berić - ako ne mogu da idu da kupe hleb, logično je i da ne mogu ni da glasaju.

Mi imamo glasanje van biračkog mesta, ali to ne možemo da omogućimo nekome ko je u izolaciji, jer bi morali da imaju onu potpunu opremu. Sama izolacija podrazumeva da oboleli nema kontakte ni sa kim. I policija bi nas kaznila kada bi otišli u to domaćinstvo gde je čovek u izolaciji - pojašnjava.

176 biračkih mesta biće u Nišu za ove parlamentarne i lokalne izbore, a zbog virusa pravila će biti stroža, ali su obavezujuća samo za članove biračkih odbora.

Berićeva kaže da su oni u obavezi da nose maske i rukavice i da između njih bude rastojanje od jednog metra.

Biračima je preporuka da imaju maske, kraće zadržavanje na biračkom mestu i poštovanje socijalne distance - dodaje Berićeva.

Biračka mesta otvaraju se u nedelju u 7 sati i glasanje traje do 20 sati, a preliminarni rezultati biće poznati iste večeri.


Korisnici gerontoloških centara mogu da glasaju u domovima

Ministarstvo za socijalna pitanja je saopštilo da će svoje pravo glasa moći da iskoriste korisnici domova za stare i da neće morati da odlaze do biračkih mesta.

Potrebno je da nadležni iz ustanova socijalne zaštite dostave RIK-u spisak birača koji žele da izađu na izbore, pojašnjavaju, kao da se obezbedi prostor u dvorištu ili unutar ustanove za birački odbor.

Potrebno je da u okviru dvorišta ustanove/organizacije (ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju), ili u samom objektu, opredele poseban prostor namenjen samo za boravak lica koja su članovi ili zamenici članova biračkog odbora na osnovu instrukcije RIK-a, a koji su određeni za glasanje van biračkog mesta, pridržavajući se svih preventivnih mera u borbi protiv koronavirusa. Ukoliko je to potrebno, korisnicima na smeštaju zaposleni mogu da pruže podršku (fizičku pomoć) prilikom dolaska i odlaska do mesta za glasanje, koristeći zaštitnu opremu - objašnjavaju.

Navode da je ovakav način glasanja bezbedan i u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Mogućnost glasanja u nedelju moguća je za sve korisnike domskog smeštaja odraslih i starijih koji nisu lišeni radne sposobnosti i ispunjavaju uslove da glasaju na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine i odbornike lokalnog Parlamenta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    20:46 // 18. 6. 2020.

    # ostani kod kuce ! Kad bi samo znali, o kavoj se lepotici radi, sto na slici glasa,pre cetiri godine ! Ni ona ne izlazi, u nedelju na izbore ! Provereno !

  • Bojko Bojkotović

    16:14 // 18. 6. 2020.

    Kako god, ne zanimaju me namešteni izbori...

  • profesor

    15:22 // 18. 6. 2020.

    ne, samo oni registrovani sa koronom ne mogu da glasaju, oni što imaju a ne znaju - smeju..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: