Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 10. 11. 2022.

| Društvo

Od bajoneta do salveta - kolekcionari iz celog sveta okupljaju se na sajmu u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Sajam kolekcionari; foto: JV Sonja Vidojković
Kolekcionari se okupljaju u Nišu; foto: JV/Sonja Vidojković

Ljubitelje oružja, znački, markica, nakita, satova i raznih drugih predmeta iz Niša okuplja Udruženja “Via Antica”, osnovano da bi se čuvalo istorijsko nasleđe našeg grada i cele Srbije. Ovo Udruženje postoji tek par meseci, a već okuplja dvadesetak kolekcionara iz Niša koji će u subotu, 12. novembra izložiti svoje predmete na Međunarodnom sajmu kolekcionarstva u Domu Vojske.

Sajam kolekcionari1; foto: JV Sonja Vidojković Kolekcionari se okupljaju u Nišu; foto: JV/Sonja Vidojković Udruženje “Via Antica” nastalo je sa idejem da očuva i neguje istorijsko nasleđe, očuva stare predmete, ali i da razvija svest o kulturnoj baštini kod mladih. Svojim entuzijazmom, ljubitelji kolekcionarskih i antikvarnih premeta čuvaju kulturnu baštinu Niša, juga i istoka Srbije i svi imaju isti cilj, a to je da očuvaju tradiciju i da budućim generacijama približe istoriju naroda ovog dela Srbije.

Zamenik predsednika Udruženja D. Dolašević, sakupljanjem militarije počeo je da se bavi 2003. godine, a sada učestvuje na sajmovima za koje kaže da su sjajna prilika da se kolekcionari upoznaju, razmene predmete, ali i znanja koja imaju. Sajam kolekcionari4; foto: JV Sonja Vidojković Kolekcionari se okupljaju u Nišu; foto: JV/Sonja Vidojković

Upravo su sajmovi i izložbe kolekcionara jedan od načina da se povežemo sa građanima i da zajedno učestvujemo u očuvanju starih i lepih predmeta. Naši sajmovi beleže veliko interesovanje i posećenost jer se na njima mogu naći predmeti numizmatike, filatelije, militarije, satova, stripova, gramofonskih ploča, razglednica, knjiga kao i ostalih antikviteta- kaže Dolašević.

U Srbiji ima puno kolekcionara, kažu u Udruženju, a sve ih spaja nesebična ljubav prema predmetima koje čuvaju. Motivi su različiti i svako od njih ima strast prema onome što sakuplja, bilo da je to stari novac, oružje, značke, foto-aparati, šoljice za kafu, salvete ili albumi za sličice.

Kolekcionari1; foto: privatna arhiva D.D Svoje dragocenosti izložiće na Sajmu; foto: privatna arhiva D.D. Svako sakuplja ono što voli, a svi oni međusobno sarađuju i uče jedni od drugih, kažu iz udruženja “Via Antica”.

Svoje predmete prikupljaju na razne načine, pa tako na pijaci pronalaze autentične i vredne predmete, ali se dešava i da u Evropi nađu predmete iz naše istorije i vrate ih u Srbiju. Za to je potrebno mnogo iskustva, ali i grešaka, kaže Dolašević i dodaje da mnogi ni ne znaju koliku vrednost ima predmet koji drže u rukama.

Posetici naših sajmova imaju priliku da saznaju više informacija o predmetima koje poseduju, kod nas u Udruženju mogu proveriti njihovu autentičnost i vrednost. Ukoliko žele mogu ih ponuditi udruženju jer mi imamo veliki broj kolekcionara koji sakupljaju različite predmete - ističe on.

Sajam kolekcionari3; foto: JV Sonja Vidojković Kolekcionari se okupljaju u Nišu; foto: JV/Sonja Vidojković Na Sajmu u Domu Vojske, u subotu 12. novembra od 8 do 13 sati, okupiće se kolekcionari iz cele zemlje, ali i regiona i prikazatio posetiocima svoje kolekcije. Iz Udruženja se nadaju i pozivaju sve “sakupljače” da ih posete, obogate svoje zbirke ili se oprobaju u kolekcionarstvu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: