Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:57, 18. 10. 2019.

| Društvo

Odbornici usvojili odluku: Dimitrovgradu vratiti staro ime Caribrod

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Novi-stari naziv grada mogo bi da bude zvanično u upotrebi od kraja godine
Novi-stari naziv grada mogo bi da bude zvanično u upotrebi od kraja godine; foto: Andrijana Spasov

Većinom glasova odbornika Skupštine Dimitrovgrada usvojen je predlog odluke o pokretanju inicijative da se izmenom Zakona o teritorijalnoj organizaciji, Dimitrovgradu vrati staro ime - Caribrod.

Nakon što su članovi Opštinskog veća predložili inicijativu o promeni imena, o ovom predlogu pozitivno su se izjasnili i odbornici lokalnog parlamenta

Od 29 odbornika, na ovoj sednici prisutno je bilo njih 23, a za promenu imena glasalo je 22 odbornika iz redova vladajuće koalicije i opozicione Demokratske partije Bugara. Jedini uzdržan bio je odbornik Socijalističke partije Srbije koja je deo vladajuće većine.

Kako kaže predsednik Skupštine Zoran Đurov, odbornici su doneli očekivanu odluku.

Uz mišljene Saveta za međunacionalne odnose Dimitrovgrada i uz pozitivno mišljenje Saveta bugarske nacionalne manjine, očekujemo da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uvrstiti naš predlog u nacrtu izmene Zakona - kaže Đurov.

Usvajanje izmena Zakona o teritorijalnoj organizaciji očekuje se do kraja godine, od kada bi Dimitrovgrađani zvanično trebalo da postanu Caribrođani.

Time će naše mesto, nakon 69 godina, ponovo dobiti pravo istinsko ime, a to je Caribrod koje je neraskidivo povezano sa srpskom i bugarskom kulturom i tradicijom na ovim prostorima - kaže Đurov.

Kako je ranije rekao predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, troškove promene ličnih dokumenata platiće se iz budžeta.

Do sada je bilo nekoliko pokušaja da se vrati stari naziv Caribrod, ali na referendumima iz 1996. i 2004. godine izašlo je manje od 50 odsto upisanih birača.

Inicijativa za promenu imena pokrenuta je i 2008. godine, a iako su odbornici većinom bili za promenu, ona nikada nije sprovedena.

Naziv Caribrod koji bio je na snazi od 16. veka do 1950.godine, kada je odlukom tadašnje Skupštine ime promenjeno u Dimitrovgrad, po bugarskom revolucionaru Georgiju Dimitrovu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Saša

    06:44 // 20. 10. 2019.

    Ima 3 Dimitrovgrada. Srbija, bugarska, rusija. Ostaće samo 2

  • San Stefano

    09:55 // 19. 10. 2019.

    Sve se vraca kao sto je nekad bilo...

    • BugaraSS

      19:46 // 19. 10. 2019.

      Vraca ce Caribord tamo gde mu je mesto.Staro ime,opet se gledaju bugarski filmovi,gleda se bugarska tv,uzimaju se bugarski pasporti,neki cak i rade u Bugarskoj.Krv nije voda a i da jeste,kude si je teklo,ce si tece paj.

  • D

    06:02 // 19. 10. 2019.

    Zasto internacionalistu baciti u zaborav. Prvom coveku koji se suprostavio Hitleru.

    • Smuki

      11:17 // 19. 10. 2019.

      A zasto ime grada koje je staro preko 4 veka izbrisati kao da nije postojalo. Dimitrovu ne treba ime grada da bi se pamtio vec njegova dela.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: