Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 24. 1. 2019.

| Društvo

Oglasili se nadležni: Zagađenje vazduha isto kao ranije

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
magla
Nema razloga za paniku?; foto: čitalac

Glavni izvori štetnih PM čestica u Nišu su auspusi i dimnjaci, i te čestice uvek su povećane u zimskim mesecima loženja, kaže direktor Instituta za javno zdravlje Miodrag Stojanović. Za smanjenje aero-zagađenja, što je dugotrajan proces, Stojanović predlaže i da autobusi na struju zamene postojeće u niškom javnom prevozu.

Za aktuelnu zabrinutost građana za povećane vrednosti PM čestica, direktor Stojanović navodi da treba pratiti godišnje prosečne vrednosti koje su u normali, a ne dnevne. Sistematsko praćenje ipak predlaže kao jedno od rešenja, ali preporučuje gradskim vlastima da treba uzeti u obzir i potencijalno aero-zagađenje prilikom izgradnje stambenih, zelenih i industrijskih zona.

PM i aero-zagađenje nije stvar koja može da se reši prekosutra. Nije ovo problem grada, već celog sveta, plaćamo cenu razvoja - kaže Stojanović.

zagađenje direktor institut Ima rešenja, nema rešenja?; Foto: M. Z.Gasifikacija je jedno od rešenja, ali je gas skuplji od drva i uglja, objašnjava Stojanović, pa se građani opredeljuju za ono što je jeftinije, ali za vazduh štetnije. Doktor je dodao i da merenja stanice Instituta pokazuju da nema olova i teških metala u vazduhu.

Ono što Nišu ne ide na ruku jeste i geografski položaj i ruža vetrova, pa kad je brzina vetra manja, koncentracija PM čestica je veća.

U tenderima za gradski prevoz uslovi treba da budu stroži za emisiju gasova, da autobusi rade na struju bilo bi idealno rešenje - kaže Stojanović.

Ipak, nije samo saobraćaj problem u Nišu. Amelija Đorđević sa Fakulteta zaštite na radu navodi da je Nišu neophodan katastar zagađivača, dobar monitoring kvaliteta vazduha i informisanje javnosti. Treba pratiti i ugljen-monoksid jer je ta supstanca vrlo toksična, ali i drugačije rasporediti merne stanice.

Trenutni raspored mernih mesta ne odražava stvarno stanje koncentracija. Ukoliko bismo imali jednu adekvatnu mređu monitoringa, mogli bismo da očekujemo da stanje kvaliteta vazduha bude i nešto negativnije nego što je sada - kaže Đorđevićeva.

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Krstić kaže da Grad redovno meri kvalitet vazduha mernim stanicama u Institutu za javno zdravlje, Osnovnoj školi "Sveti Sava" i Kameničkom visu.

Precizni podaci o zagađivačima ne postoje, a kako kaže Krstićeva, problem je i što se mnoge ustanove greju na lož ulje, mazut i ugalj.

Pored postojećih, postavljene su i još 2 merne stanice, kod Narodnog pozorišta i Ureda.

Sekretarka Krstić zaključila je da Niš i nema industriju, pa je najveći zagađivač saobraćaj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kimi

    11:54 // 25. 1. 2019.

    Dobro, možda smo mi naduvali situaciju, setite se da do prosle zime merna stanica nije ni radila, tek od ove godine se i meri, do skoro je bila "na popravci" ako se dobro secam. Istina je da merne stanice nisu idealno postavljene, jedna tacno ispod toplane druga u blizini iste, mislim da fali neka u Panteleju i jedna na Bubnju pa možemo da imamo malo realniju sliku. Ali to ne znači da je čisto!

    • lea

      11:20 // 22. 2. 2019.

      Kimi, merne stanice su postojale jos 2015 koliko se secam, pa su onda najednom nestale negde februara 2018 kada je situacija bila strasna ali opet malo bolja nego danas. Nije u pitanju gde meriti i nije bitan prosek vec koncentracija u zonama grada gde je najzagadjenije, to sto je bubanj cist je lepo ali to ne utice na kvalitet zivota onih koji zive u tesko zagadjenim delovima.

  • siki

    08:36 // 25. 1. 2019.

    Ko poznaje ovog Doktora, jasno mu je da smo ga nadrljali kad ovakvi brinu o zdravlju građana. Svako danas radi u javnom sektoru! Jadna nam majka...

  • Zarobljena drzava

    00:27 // 25. 1. 2019.

    Za sve nas koji imamo problema sa plucima zbog zagadjenja, Direktor nam je sada dramaticno olaksao stvari. Ja samo treba mojim plucima da objasnim da nije vazno kakav vazduh sada disu, vec da gledaju godisnji prosek. Mogu samo da zamislim kako je hronicnim pacijentima.

    Za sve ovo imam samo jedan citat iz domaceg filma:
    “Ljudi, majmun je usao u tenak. Bice katastrofa.”

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: