Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:59, 20. 2. 2017.

| Društvo

Oko 40 učesnika marša u čast junacima Topličkog ustanka

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
ucesnici marsa u centru prokuplja 2 foto lj.m.
Učesnici su marš završili u centru Prokuplja; foto: Lj.M.

Devet sati je trajao marš dug 34 kilometra od sela Obilić u Bojniku do Prokuplja koji je, u čast junacima Topličkog ustanka povodom stogodišnjice, organizovalo Društvo “Stazama slavnih predaka“.

Četrdesetak planinara i poštovalaca srpske istorije iz Niša, Bojnika, Lebana, Leskovca, Prokuplja i drugih srpskih gradova, pešačilo je u znak zahvalnosti i divljenja prema precima i hrabrim ustanicima koji su, boreći se za slobodu, podigli ustanak i oslobodili Prokuplje, Kuršumliju, Blace i čitav toplički i jablanički kraj.

Srpski junaci su se hrabro borili čitavih mesec dana, održavajući slobodnu teritoriju, jedinu u tada porobljenoj Evropi. Nažalost, ustanak je slomljen i mnogi su položili živote za otadžbinu. Naš  gest je simboličan, ali smo želeli da na stogodišnjicu obeležavanja Topličkog ustanka podsetimo sve ljude ovog kraja da je to bio hrabar čin koji se nikada ne sme zaboraviti - rekao je predsednik Društva Milan Lapčević.

2 ucesnici marsa u centru prokuplja foto lj.m. Najavljeno je da će marš postati tradicionalan; foto. Lj.M.Dodao je i da će ova akcija prerasti u tradicionalnu i da će se svake godine organizovati i obeležavati na godišnjicu ustanka.

U ime Kola srpskih sestara iz Prokuplja učesnike marša je dočekala predsednica Gorica Trkulja. 

Mi smo dočekali naše ljude koji su spremni da se žrtvuju kako bi podsetili na junake. Želimo i da ukažemo na činjenicu da su žene dale svoj doprinos ovom ustanku i uskoro spremamo knjigu o tim junakinjama - rekla je Trkulja.ije Tomislava Nikolića.

Inače, cela ova nedelja u Prokuplju posvećena je obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka.

Planirana je organizacija niza kulturnih aktivnosti povodom ovog događaja, a centralna manifestacija zakazana je za u nedelju, 26. februara na gradskom trgu u Prokuplju, gde je najavljen i dolazak predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cujtev SRBI

    10:54 // 21. 2. 2017.

    BRAVO.Hvala bogu,da nam deca ono sto ne uce u skolu,prakyicno i istinito saznaju kakve su zrtve podneli njihovi preci.26.02/ svi u Prokuplju,da docekamo naseg premijera Precanina,koji nece doci.Plase se oni istine prvog svetskog rata.

  • NIŠLIJA

    07:32 // 21. 2. 2017.

    Lepo, prvi put podrška za Lapčevića, shvatio čovek gde mu je mesto.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: