Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 13. 8. 2023.

| Društvo

"Oldtajmeri" napunili Tvrđavu treće večeri "Nišvila", najstariji automobil iz 1928. godine

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
oldtajmeri
Posetioce najviše fascinirao automobil američke proizvodnja iz 1928. godinefoto: JV / N. Đ.

Starovremenske automobile popularne “oldajmere” različitih modela posetioci Nišvila imali su prilike da pogledaju u sklopu “Oldtrajemer mitinga” koji je deo festivala. Najviću pažnju privuklo je vozilo američke proizvodnje iz 1928. godine.

oldtajmeri (1) foto: JV / N. Đ. Oko 30 vozila od istorijske vrednosti se našlo na izložbi, a posetioci su iskoristili priliku da se u njima i fotografišu, a najviše simpatija pripalo je automobilu Stefana Stanojlovića, koji je “studerbaker” iz 1928. godine dovezao iz Jagodine. oldtajmeri (2) foto: JV / N. Đ.

Veliki smo ljubitelji američkih vozila. Imamo ovaj izloženi “studebaker” i “ševrolet” oba iz 1928. godine i kadilak iz 1969. godine. Ovaj koji smo izložili ovde je nekako najutentičnije jer izgleda kao Al Kaponeovo vozilo. Sa gledišta vozača jako je teško voziti automobile iz 20-ih godina, jer je sve drugačije u odnosu na današnje standarde, ali je svakako nesvakidašnje i uvek izmami poglede - kaže Stefan.

oldtajmeri (4) foto: JV / N. Đ. Jedan od organizatora “Oldtajmer mitinga” je Bata Stefanović iz kluba “Oldtajtajmer Niš”, koji je rekao da 5. godinu u kontinuitetu organizuju skup starovremenskih automobila u Tvrđavi kao podršku Nišvil džez festivalu

Posedujem “folksvagen” iz 1967. godine, koji je u vlasništvu moje porodice od prvog dana. Kupio ga je moj otac i pokušavam da ga održim u životu, ali je to jako skupo - kaže Stefanović.

oldtajmeri (5) foto: JV / N. Đ. Govorio je i o problemima registracije, te kazao da je svake godine sve teže, jer od njih zahtevaju određene preformanse, koje nisu ni predviđene za automobile koje voze.

Moj auto, čak fabrički nema ugrađen pojas, što dodatno otežava registraciju, ali svaki auto koji je proizveden do 1975. godine bez sigurnosnog pojasa može biti registrovan i može se voziti tako - kaže Bata Stefanović.

oldtajmeri (7) foto: JV / N. Đ.Iz Trstenika u Niš je stigao Miki Trošić koji u svojoj kolekciji ima preko 30 starovremenskih automobila, od kojih je najstariji “bmw isetta” iz 1956. godine.

Proizvela ga je firma koja se bavila proizvodnjom frižidera i spasila “BMW” od propadanja 50-ih godina. Zbog ratne odštete u Srbiju su poslali oko 1.500 vozila, a trenutno ih kod nas ima svega 20-ak - rekao je Trošić.

oldtajmeri (6) foto: JV / N. Đ.“Oldtajmeri” su oduvek iziskivali mnogo ulaganja, kaže Miki Trošić i dodaje da se pored toga što ih sakuplja, on i restaurira stare automobile.

Mnogo ulaganja i vremena vam je potrebno da pronađete delove. Zato ih i voze ljudi koji ih stvarno vole. Pored toga što ih skupljam, ja ih i restauriram, poslednjih 15-ak godina. Nijednu restauraciju nisam uspeo da uradim za manje od 3 godine. Trenutno radim na jednom “yugo” kabrioletu, a iako je naša proizvodnja trebaće mi barem 2 godine da ga u potpunosti sredim - kaže Miki.

Napominje da su mehanika i elektronika napredovale, ali da su tim novim inovacijama novi automobili izgubili dušu, te da bi bilo potrebno očuvati automobile i tadašnje inovacije koje su dovele do sadašnjih.

“Oldtajmer” je način života i povratak u nečiju mladost, ako ne u našu, prošlost naših roditelja, baba i deda. Osećaj voziti takav automobil je neuporediv i nezamisliv u odnosu na bilo koji automobil novije proizvodnje - rekao je Trošić.

oldtajmeri (9) foto: JV / N. Đ.Najviše izloženih automobila bilo je kluba “Oldtajmer Niš”, a jedan od članova Miloš Micić dovezao je istočno-nemački audi “varburg 1.3”. Ističe da mu je Atheist Rap najdraži bend, upravo zbog pesme u kojoj su opevali automobil koji vozi.

Pre svega taj miris kada uđete u “oldtajmer”, to je druga dimenzija, koju izgleda da samo ljubitelji ovakvih automobila mogu da razumeju - kaže Miloš.

Govoreći o starovremenskim automobilima, Micić napominje da su mnogo udobniji od novijih i zbog konfora i sigurnosti odlični za bilo koja putovanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    18:29 // 13. 8. 2023.

    Što ne prkiraste neki na fontanu da vidimo da li će izdrži konstukcija?

    • Ika

      09:09 // 14. 8. 2023.

      Ja bi da ga doteramo tebi kuci na krov, stavimo da vidimo dal ce izdrzati... Nekuturo jedna ... Samo gledate kako sta da icupate, polomite i unistite....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: