Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:36, 18. 8. 2022.

| Društvo

Opet se odlaže izgradnja obilaznice oko Niša, ministar kaže radovi od sledeće godine

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
pruga
U oktobru biće u novembru, u novembru biće sledeće godine; foto: A. Kostić

Podignute rampe kada vozovi prolaze i gužva u saobraćaju su višegodišnji problemi Nišlija, a da bi se oni rešili više puta je najavljivana izgradnja železničke obilaznice oko Niša. Poslednje obećanje ministra građevinarstva Tomislava Momirovića bilo je da će radovi početi na jesen, a danas je u ovom gradu rekao da ipak taj rok neće biti ispunjen i da očekuje radove naredne godine.

Momirović je u Nišu obišao radove na izgradnji "Auto-puta mira", radove na izgradnji nove terminalne zgrade na Aerodromu "Konstantin Veliki", ali ne obilaznicu, jer je treći grad u Srbiji još nema.

Ministar, sada u tehničkoj Vladi, još februara je rekao da će izgradnja obilaznice početi juna. Taj rok je kasnije odložen, pa je novo obećanje bilo da radovi počinju na jesen. Ipak, ni taj rok neće biti ispoštovan i Momirović kaže da izgradnje neće biti do kraja godine. Toma Ministar opet odlaže rok; foto: T. T.

Neće, ukratko. Počeće početkom sledeće godine, mi ćemo na jesen ove godine krenuti sa pripremnim radovima na brzoj prugi od Beograda do Niša, u martu krećemo sa obilaznicom oko Niša, to je jednostavno takva dinamika. Morate da imate na umu da smo ogromna sredstva, ali ovde pričamo o milijardama evra, mi dobili od naših evropskih partnera. Mi moramo da pratimo njihove procedure koje su ponekada, po našem mišljenju, i pomalo trome - rekao je Momirović u Nišu.

Dodao je da je strateška politika da glavne i najveće gradove u Srbiji povežu najkvalitetnijom železničkom infrastrukturom, da centar Niša rasterete kargo saobraćaja i otvore perspektivu za nove investicije u gradu.

Jednostavno da bismo ostvarili pravo na te grantove, grantovi su bespovratna sredstva u više stotina miliona evra, mi moramo da pratimo te procedure. Ja bih voleo da započnemo taj projekat u novembru mesecu, ali bojim se da je realnost da ćemo mi započeti u februaru - nova su očekivanja ministra.

Podsetimo, ideja da se pruga izmesti iz Niša starija je od dve decenije, ali je prvi konkretan korak bilo potpisivanje Protokola o izmeštanju 2012. godine. Nakon toga je bivši direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao da se od toga odustalo i da prugu treba elektrifikovati, zbog čega je reagovao tadašnji zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, ali i opozicija.

Poslednje informacije su da bi obilaznica trebalo da bude gotova do 2025. kada bi mogla da se izmesti i pruga iz centra Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija Stojanović

    20:43 // 19. 8. 2022.

    Sačekajte ljudi da se gradska kasa napuni novcem od kazni "Oka sokolova", pa možda i dočekamo te okretnice

  • Gaga

    15:19 // 19. 8. 2022.

    Vo se drzi za rogove,a covek za rec!Zivi bili pa videli,Ali pruga kroz Nis moze za gradsku zel.;Brzi I teretni vozovi moraju da Nas zaobidju!

    • Razbibriga

      20:22 // 19. 8. 2022.

      Ne vredjaj volove !

  • Toti

    10:50 // 19. 8. 2022.

    Niš je odložen grad odavno. Ponižen do maksimuma. Pruga se odlaže u beskonačnost, smejurija sa stadionom, ulice ko u Mariopulju... Nema nade za ovaj grad sa poltronima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: