Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 21. 5. 2021.

| Društvo

Organizatori uveliko pripremaju festivale i manifestacije u Nišu i pozivaju mlade da se vakcinišu

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Nišvil
Ove godine Nišvil uz poštovanje epidemioloških mera; foto: Dušan Mitić - Car

U Nišu se uveliko organizuju mnoge kulturne manifestacije i festivali koje najviše posećuju mladi ljudi, među kojima je najmanje vakcinisanih. Zato su Ujedinjeni festivali Srbije pokrenuli kampanju za vakcinaciju mladih, te su i u Nišu zajedno sa lekarima i predstavnicima grada apelovali na omladinu da se odluče na taj korak. Prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića, u Srbiji je ispod 12 odsto vakcinisanih u uzrastu od 18 do 35 godina, što je kaže, nedovoljno.

"Nišvil se priprema apsolutno kao da će festivala biti bez ikakvih ograničenja" - reči su direktora tog festivala Ivana Blagojevića, te on poziva mlade ljude iz cele Srbije da se vakcinišu kako ne bi morali avgusta da sprovode rigoroznije mere na ulazu, a kampanju su pokrenula još četiri festivala u Srbiji.

Nadamo se da će to sve biti na nivou merenja temperature, nošenja maske i ono nešto što je praksa, ali u zatvornemim prostorima - kaže Blagojević.

Festival bi trebalo da bude organizovan od 6. do 15. avgusta, te on kaže da će bez obzira na "pripreme bez ograničenja" ispoštovati sve mere koje budu tada na snazi.

U ovom momentu radimo stoprocentno da se festival desi. Najgora opcija po "Nišvil" je po meni da se ne održe neki prateći sadržaji, uopšte nemam dileme da će biti održan glavni program fesivala, upravo završemo sve dogovore, ulazimo u kupovinu avio-karata, jer je on zaštićen višestruko, ne samo ogradom i kontrolama, već mogućnošću našom da razmestimo stolice na dva metra rastojanja - navodi Blagojević.

Pre Nišvila, u Nišu će se održati i mnoge druge manifestacije čiji je organizator Niški kulturni centar, pa direktor te ustanove Srđan Savić ističe da će od 31. maja do 3. juna uslediti gradska slava. vakcinacija Pozivaju mlade na vakcinaciju; foto: A. Kostić

Prvi festival koji treba da bude u organizaciji Niškog kulturnog centra jeste "Nisomnia", koja je predviđena za kraj juna, naravno podrazumeva se da ćemo mi kada je u pitanju organizacija bilo kojih od ovih manifestacija imati direktnu komunikaciju sa Gradom i sa Gradskim štabom za vanredne situacije, Kriznim štabom Vlade Republike Srbije i u skladu sa tim dogovaraćemo kada će se koja manifestacija odigravati - ističe on.

Za kraj juna se priprema Muzički edikt, a nakon toga i avgusta Filmski susreti, zatim Međunarodna književna kolonija u Sićevu kao i NIMUS.

Mi ćemo i ove godine sve spremati kao da će biti u punom kapacitetu, neophodne procedure će biti sprovedene uz naravno odgovaarajuće ograde u konačnim ugovorima, ge ćemo napomenuti da u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije kod nas, da će manifestacije biti odlagane i pomerane za neke prve prikladne temrine nakon toga - dodaje Savić.


Tiodorović: Na dobrom smo putu, trebalo bi da bude još bolje

Prema podacima koje navodi epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, u Srbiji je ispod 12 odsto vakcinisanih u uzrastu od 18 do 35 godina, što je kaže, nedovoljno, te i on poziva mlade da se odazovu pozivu na imunizaciju, a kao motivaciju navodi festivale.

Sve ovo ide u prilog toga da pozivamo najmlađe kod kojih je ipak mali procenat odziva na vakcinaciju da koristeći ove izvanredno interesantne poznate manifestacije i kod nas i u svetu, koje i mi u gradu Nišu imamo i koje su od nacionalnog i šireg značaja, da pratično sa vakcinacijom to bude još dostupniije - poručuje Tiodorović.

tiodorović Optimističan Tiodorović; foto: T. T. Optimističnog je stava, te se nada da će danas u Nišu biti zabeleženo 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva. Zato smatra da se približavamo dobrim rezultatima, što pokazuju i brojke na nivou zemlje - od 65 do 74 godina je iznad 64 odsto vakcinianih, dok je više od 52 procenta onih koji imaju iznad 75 godina.

Dakle, to su dobri rezultati, ali svi zajedno moramo imati nešto što bi se kretalo između 60 i 70 posto , a sa 50 posto bi mogli da kažemo da sve ove značajne naše manifestacije, kulturnog, izuzetnog začaja u celoj Srbiji i kod nas u gradu Nišu mogu da se odvijaju na mnogo bolji, organzovaniji i normalniji način i da se, posebno mladim ljudima se obraćam, mogu koristiti sve pogodnosti - ističe on.

Epidemiološka situaciju u Nišu je povoljnija, pa kao primer navodi i to da je sada 3 do 4 puta manje pregleda u kovid ambulantama nego što je bio slučaj pre mesec i po dana.

Prema tome, stav je da do 21. juna, postignemo to je objektiziviran na osnovu podataka, podaci su dosta dobri, oni govore o tome da stvarno imamo veliko smanjenje broja prvih pregleda u kovid ambulantam.Prema tome ako gledamo te podatke, jučerašnji podatak imamo samo 22 pozitivna od 574 Nišlija koji su testirani, na dobrom smo putu, trebalo bi da bude još bolje - zaključuje on.

Podsetimo, na poslednjoj sednici Republičkog kriznog štaba, članovi su istakli da postoji mogućnost da se proslave organizuju od 21. juna, ako se ispune uslovi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera ždera

    08:12 // 22. 5. 2021.

    Ljudi u Srbiji su pomešali babe i žabe. Moram da bas podsetim da je ovo vakcinacija ane glasanje za funkcije u republici. Iskreno se nadam da će i ova naša vlast da postupi kao američka i da narod koji je vakcinisan skine maske a nevakcinisanima da postane deo identiteta i modni detalj.

    • Djoka

      21:20 // 22. 5. 2021.

      A gde si ti to video ili cuo?
      Ako vec ne znas bolje ne pisi

  • Ouzo

    06:13 // 22. 5. 2021.

    Blagojevicu, nemoj da si megafon vlasti ! Ko nije hteo da se vakcinise do sad,nece ni zbog Nisvila ! Krizni stab se moze nazvati papagajima, krene fikus Brnabic da kuka, onda svi nizi ponavljaju ! Tako se nece postici efekat sa mladima !

  • Дракче Тормак

    21:38 // 21. 5. 2021.

    Не дирај нам децу !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: