Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 1. 6. 2020.

| Društvo

Osmaci sutra rade probni prijemni u školama, u Nišu u ponudi više IT odeljenja

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
ucionica
Posle dva i po meseca ponovo u školskim klupama; foto: ilustracija/flickr - Victor Bjorkund

Prijava za prijemni ispit i preuzimanje probnog kombinovanog i testa iz srpskog jezika današnje su obaveze osmaka, a sutra ih očekuje i povratak u školske klupe nakon dva i po meseca, jer će tamo raditi probni prijemni iz matematike. U Nišavskom okrugu će ove godine biti oko 3.800 mesta u srednjim školama, a najveće novine tiču se specijalnih odeljenja u gimnazijama i IT smerova.

Oko 3.300 mesta biće u ponudi u niškim srednjim školama i još 500 u tri aleksinačke škole (gimnaziji, poljoprivrednoj i tehničkoj školi), Ekonomskoj školi u Doljevcu i Stručnoj školi u Svrljigu.

Radi se na povećanju broja odeljenja vezanih za informacione tehnologije, kaže načelnik Školske uprave Dragan Gejo, pa će tako đaci koje interesuje ova oblast moći da upišu elektrotehničke škole "Mija Stanimirović" i "Nikola Tesla" ili specijalna odeljenja u gimnazijama.

U Gimnaziji "9. maj" biće IT odeljenja i to je prva od dve novine, pošto je najavljeno i ono namenjeno talentovanim sportistima, a predviđeno je da oba specijalna odeljenja imaju po 20 učenika.

40 učenika talentovanih za informatiku upisaće i Gimnazija "Bora Stanković". Sem za đake posebno zainteresovane za računarstvo, u "Bori Stanković" postoji i bilingvalno odeljenje (srpski-engleski), dok je novina ono za nadarene učenike iz oblasti biologije i hemije.

Imamo sve više IT odeljenja u gimnazijama, tendencija je da se njhov broj podigne na 25 % ukupnog obuhvata učenika koji završavaju 8. razred. Imamo za nadarene učenike za nemački i engleski odeljenja u "Stevanu Sremcu" i novina za istoriju i geografiju. Gimnazija "Svetozar Marković" ima posebna odeljenja za nadarene matematičare i fizičare, kao i bilingvalna odeljenja engleski i francuski - priča Gejo.

Još jedna od novina najavljenih za narednu školsku godinu je i smer operater osnovnih građevinskih radova u školi "Neimar". Ovo je, kako je pojasnio Gejo, smer koji obuhvata više zanata, traje tri godine i ima mesta za 15 učenika.

Probne prijemne iz srpskog jezika i kombinovani test osmaci će raditi kod kuće danas, ali će sutra, 2. juna, raditi matematiku u svojim osnovnim školama.

To je zbog toga da vide proceduru, jer su novi testovi, novi princip rada u odnosu na ranije godine. Moraju da savladaju to oko ID kartica i nalepnica sa razrednim starešinama. Ovo je probni prijemni i nije ni toliko bitno ako se pogreši, bitno je da nauče za završni. I naravno - da svi ostanu zdravi. Da se drži distanca, za maske i rukavice nigde ne stoji decidno, ali ja sam rekao direktorima, a i škole su dobile maske i rukavice od Grada - pojašnjava Gejo.

Prijemni iz srpskog jezika biće održan 17. juna od 9 do 11 sati, iz matematike u istom terminu, samo dan kasnije, a osmaci će poslednji raditi kombinovani test, 19. juna.

Sve datume važne za buduće srednjoškolce, njihov prijemni i upis, kao i spisak srednjih škola dostupni su ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    16:28 // 19. 6. 2020.

    Jedina škola koja ima prava IT odeljenja vezana za struku u Nišu je ETŠ "Mija Stanimirović".
    Ostale škole nemaju infrastrukturu ni kabinete za izvođenje nastave ni približno kao ova škola.
    Mislim da je i jedna njihova učenica išla na svetsku olimpijadu iz robotike.

  • xyz

    16:18 // 19. 6. 2020.

    Sta ovo znaci, da hocete 25% dece u IT?
    Ako je tako onda niste normalni..

  • BATA

    14:28 // 1. 6. 2020.

    Nazalost ova skolska godina bice izgubljena za djake.Naterase ih da uce od kuce a sada prijemni u ucionice.Mogla su deca sada lepo u junu i julu u skolu i da normalizuju svoje skolivanje.A vidimo da nam se zivot sve vise pretvara u IT.Kazu napredak ali izgleda koji ce nas vrlo brzo lisiti zdravog razuma.Uvodjenjem sve veceg broja IT strucnjaka vodi sve vise ka otudjenju ljudi,dehumanizaciji ljudi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: