Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:29, 25. 5. 2018.

| Društvo

Oštećen spomenik posvećen Ediktu na nišavskom keju

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Spomenik Konstantin oštećen
Uklonjeni natpisi sa pijadestala, a iznad krsta napisan grafit; Foto: JV/P. Blagojević

Spomenik posvećen caru Konstantinu na keju, koji je Gradu Nišu poklonila Katolička crkva u godini kada je obeležen jubilej - 17 vekova Milanskog edikta, ostao je bez pojedinih obeležja, a išaran je i sprejom.

Ploče na pijedestalu na kojima je pisalo “Za slobodu, oslobođeni”, kao i brojke ispod krsta na prednjoj strani spomenika koje su označavale 17 vekova Hrišćanstva “313-2013” sklonjene su, dok je iznad krsta napisano “Gnusno!”.

Da li je neko ukrao ploče ili su iz nekog razloga sklonjene sa spomenika, novinarima je ostalo nepoznato, jer iz nadležnih institucija nisu dobili odgvor ko je zadužen da održava ovaj spomenik i da li je utvrđeno šta se se dogodilo sa ovim zdanjem.

Dok u policiji kažu da niko nije prijavio krađu bakarnih elemenata sa spomenika, iz gradskog Sekretarijata za kulturu su novinarku uputili na Zavod za zaštitu spomenika kulture, gde je pak rečeno da niko ne može da daje informacije o spomeniku do ponedeljka, jer su “otišli na proslavu”. Iz Opštine Medijana su kazali da oni, ni njihova inspekcija nisu dužni da brinu o spomenicima.

Ko bi trebalo da naloži da se spomenik vrati u prvobitno stanje, a ko da ukloni grafit i vrati natpise, novinarka nije uspela da utvrdi. Međutim, Odluka o podizanju i održavanju spomenika koju je niška Skupština usvojila 2015. godine kaže da Grad Niš, preko nadležnog javnog preduzeća, brine o spomenicima koji nisu proglašeni za kulturna dobra.

Spomenici koji su proglašeni za kulturno dobro održavaju se u skladu sa programom rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. O održavanju spomenika koji nije proglašen za kulturno dobro stara se Grad Niš - navodi se u odluci.

Nije poznat status spornog spomenika, a za oštećenje, prljanje ili uništavanje spomenika, prema pomenutoj Odluci, propisana je kazna od 25.000 do 75.000 dinara.

Podsetimo, spomenik koji simbolizuje put od početka čovečanstava do hrišćanstva, skulptora Dragana Radenovića, otkriven je svečano u decembru 2013. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO Prvi

    23:41 // 26. 5. 2018.

    O čemu se ovde radi ? Zašto se razglaba o izgledu spomenika tj. šta je umetnik hteo da kaže svojim delom i da li smo svi kvalifikovani i umetnički obrazovani da o spomeniku odlučujemo? Po meni , makar ne bio u pravu - važna je namera /koja je dobra/ i poruka - hrišćanska ! Zar mora svi da budemo "umetnički žiri",fudbalski selektori, sudije...aman zaman!
    U Srbiji niko ne zna gde mu je mesto!

  • Prcko

    16:32 // 26. 5. 2018.

    Nislije vise vole Sabana nego Konstantina... Spomenik treba da ostane ali ne zbog Konstantina vec zbog nas da se vidi kakve su Nislije. A neko ce vec negde u nekom drugom gradu napraviti spomenik Konstantinu kakav mu prilici.

  • pera lozac

    22:08 // 25. 5. 2018.

    Strasilo ne spomenik...Treba ga ukloniti, pokrenuti peticiju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: