Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 13. 10. 2022.

| Društvo

Osuđena bivša dekanica Fakulteta umetnosti u Nišu zbog zloupotrebe položaja

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
Suzana Kostić
Predmet još nije stigao do Apelacionog suda, navode iz Višeg suda; foto: printskrin FU

Na osam meseci kućnog zatvora, bez elektronskog nadzora, osuđena je doskorašnja dekanica Fakulteta umetnosti Suzanu Kostić zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja. Suđenje je Kostićevoj počelo marta prošle godine zbog zapošljavanja u vreme zabrane i to bez konkursa, a Viši sud u Nišu je odlučio nakon više od jedne godine.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Suzane Kostić u vreme kad je bila na čelu Fakulteta umetnosti, a suđenje je počelo krajem marta 2021. godine.

U presudi Višeg suda se navodi da je ona kriva jer je u periodu od 2015. do 2018. godine kao dekanica tog fakulteta iskoristila svoja službena ovlašćenja i zaposlila dvoje radnika.

Ona je najpre sa njima zaključila ugovore o radu na neodređeno vreme na mestu pomoćnog radnika i inženjera, a potom i anekse ugovora. Zaposlila ih je, kako se navodi, bez pribavljanja saglasnosti Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i bez raspisivanja javnog konkursa oglasa kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

Aneks ugovora o radu kojim sa M. P. kojim je njeno radno mesto “pomoćnog radnika” zamenjeno radnim mestom “čistač”. Aneks ugovora o radu sa D. K. kojim je njegovo radno mesto “sistem inžinjera” zamenjeno radnim mestom “projektant informatičke strukture”, pri čemu je bila svesna ovog dela da je ono zabranjeno i htela je njegovo izvršenje - piše u presudi.

Presudom Višeg suda, koju je jula ove godine izrekao sudija Aleksandar Teodosić, bivša dekanica je osuđena na kućni zatvor. fakultet umetnosti Zapošljavala u vreme zabrane i bez konkursa; foto: Vanja Keser

Na kaznu zatvora u trajanju od osam meseci, koju da okrivljena izdržu u prostorijama u kojima stanuje, bez primene elektronskog nadzora, s tim da ukoliko oduđena jednom u trajanju od preko 6 sati ili dva puta u trajanju od 6 sati samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje, sud će odrediti da ostatak kazne zatvora izdrži u zavodu za izvršenje kazne zatvora - odluka je Suda.

Izrečena joj je i mera bezbednosti, odnosno zabrana vršenja dužnosti na rukovodećim mestima u obrazovnim ustanovama i odlučivanja o pravima i obavezama u njima od tri godine po pravosnažnosti presude.

Presudu treba da potvrdi i Apelacioni sud, a iz Višeg navode da predmet još nije poslat na odlučivanje jer nije završena procedura.

Podsetimo, Kostićeva je tokom ročišta istakla da se ne oseća krivom. Ministar prosvete Branko Ružić je sa mesta dekanice smenio avgusta prošle godine, a razlog su bile nepravilnosti koje su utvrdili u postupku izbora dekana.

Ona je kao dekanica i nakon što je njenu smenu formalno zatražila Agencija za borbu protiv korupcije, još sredinom 2016. godine. Obrazložili su da je mimo zakona za advokata angažovala svoju sestru da zastupa Fakultet umetnosti, ali i zato što je zaposlila sina tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta, koji je odlučivao o tome ko će biti dekan.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • AntiPA

    10:00 // 14. 10. 2022.

    A druga dva niska fakulteta iz slucaja Agencije za borbu protiv korupcije?

  • nisliski mohikanac

    21:54 // 13. 10. 2022.

    Sudije su isti ljudi koji zive u istom sistemu kao i mi,tako da bilo kakva presuda je pobeda.Ko zna koliko pritisaka trpe i opet uspevaju bar nesto.

    • Kimi

      01:03 // 17. 10. 2022.

      Ako im je previše stresno i ne žele da rade taj posao onda i ne treba da ga rade. Nisu u obavezi. Posao treba raditi savesno, a ne samo radi lične koristi, bar ne ovaj sudski.

  • Jkva19833

    13:58 // 13. 10. 2022.

    Nažalost, osudio je udbaško/sns-ovski sistem. Trebala je još više otkaza da vam podeli, vama simulatorima, licemerima i neradnicima. Ono što je ona uradila za za Fakultet vi nikada nećete moći. Vi ste srozali ugled Fakukteta, a ne ona. Vi ste sns, a ne ona!

    • Marija

      10:42 // 14. 10. 2022.

      Kamo sreće da jeste podelila više otkaza, jer bi tako pre pala i bila osuđena. Ovako je sva ta agonija u kojoj je suzana zlostavljala ceo Fakultet, pa i jedan deo Univerziteta, trajala opasno dugo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: