Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 7. 12. 2022.

| Društvo

Otac prijavio vršnjačko seksualno i fizičko zlostavljanje u Specijalnoj školi u Nišu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
klub skola bubanj
Seksualno uznemiravanje u školi; foto: Škola "Bubanj"

U Specijalnoj školi sa domom učenika "Bubanj" u Nišu vršnjak je seksualno i fizički maltretirao druga, kako svedoči otac zlostavljanog učenika. Roditelj kaže da je ovaj slučaj prijavio još pre nedelju dana. Otac navodi da do danas nadležni i škola ništa nisu preduzeli ili ga nisu obavestili, a da je njegovo dete pretrpelo ozbiljnu traumu. Policija je potvrdila prijavu i slučaj prosledila Višem tužilaštvu, a iz škole ne žele da kažu šta su preduzeli.

Kako kaže otac dečaka, pre nekoliko nedelja primetio je čudno ponašanje kod svog sina, koji od ponedeljka do petka boravi u domu, a vikend provodi sa njim. Tek pre nedelju dana priznao mu je da je žrtva seksualnog uznemiravanja od strane drugog učenika i da se tako nešto dešavalo u više navrata.

Pre nedelju dana kada smo došli kući požalio se na bolove i tada mi je sve ispičao, a ono što je najstrašnije jeste da se to dešavalo pod pritiskom i pretnjama tog drugog učenika. A kako se se to ukupno 5 puta desilo, sin mi je rekao da ih je jednom zatekao i vaspitač koji ih je samo izgrdio i poslao u učionice - kaže otac.

Istog dana, 30. novembra, otišli su lekaru i slučaj prijavili školi i policiji, ali umesto očekivanih reakcija, otac sumnja da škola pokušava da zataška slučaj, jer se sam dečak žalio vaspitačima na zlostavljanje.

Zbog trauma sin nije išao u školu i juče je prvi put otišao. Nije mi se javljao na telefon i odlučio sam da se vratim u školu i zatekao vaspitače kako ga teraju da se pomiri i rukuje sa dečakom koji ga je zlostavljao. To je dodatno istraumiralo mog sina, direktno sam pozvao službeni broj koji su mi dali iz policije i javio da odmah reaguju jer je ovo maltretiranje - kaže on.

Iz policije potvrđuju da je slučaj prijavljen, da su sve prosledili tužiocu i da čekaju reakciju Višeg tužilaštva u Nišu, nadležnog za ovakve slučajeve. Iz Specijalne škole "Bubanj" nisu bili oduševljeni pozivom novinara i odbili su da daju više informacija o konkretnim koracima koje je škola preduzela, kao i koga je obavestila.

Kako je moguće da vi znate sve informacije šta je prijavljeno policiji, a zovete iz sredstva javnog informisanja, ne razumem. Vas to interesuje? Škola je preduzela sve mere na koje je bila dužna po zakonu, obavestila nadležne i pokrenula postupke. Ja stvarno o tome ne bih ništa više i mislim da nije u redu da tražite informacije takve vrste - rekla je sekretar škole.

Inače, reč je o redovnom novinarskom postupku provere prijava sa Policijskom upravom i tužilaštvom.

Sekretarka nije rekla da li je pokrenut disciplinski postupak i da li je učeniku obezbeđen razgovor sa psihologom, uz obrazloženje da to ne može da kaže.

To ne može da kaže ni nova direktorka koja je, kako navodi, na funkciju stupila danas.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zorica

    20:16 // 11. 12. 2022.

    Pre tri nedelje se desilo i mom sinu fizicko nasilje u toj skoli a direktor nije hteo da reaguje vec je mene ostavio sa sekretaricom i ostalo osoblje da resimo problem za moje dete, imam i od lekara da ima dete lakse telesne povrede

  • Jovana

    12:17 // 9. 12. 2022.

    Bitno da se SNS kadar postavi na rukovodeća mesta po svim školama. Koga briga za decu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: