Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 28. 3. 2019.

| Društvo

Ove godine 50 % više novca za subvencije poljoprivrednicima u Nišu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Cveće drvo
Konkursi za subvencije biće raspisani posle 1. maja; Foto: V. Milić

Poljoprivrednici koji žive i obrađuju zemlju u Nišu u maju bi mogli da konkurišu za subvencije Grada, odlučili su članovi Gradskog veća. Ove godine ukupan fond za podsticaje poljoprivrednicima je 60 miliona dinara, što je za 50 % više nego u 2018.

Kako je rekao sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Saša Stoiljković, ove godine će biti više novca za kupovinu imovine.

Ono što će ovogodišnji konkurs razlikovati od dosadašnjih jeste veći iznos sredstava za investicije u fizičku imovinu, a to je i najtraženija mera. Radi se o nabavci stoke, košnica, plastenika - rekao je Stoiljković.

I subvencije za kredite će biti veće, dodaje, jer je plan da se onima koji prođu na konkursu plate kamata, troškovi banaka i četvrtina glavnice.

U slučaju da neko uzme kredit od milion dinara, Grad bi pokrio kamatu, ostale troškove i 250.000 glavnice, tako da bi proizvoaču ostalo 750.000 dinara na period od 3 do 5 godina da vrati što se tiče investicionog kredita - pojasnio je Stoiljković.

Gradsko veće Gradsko veće usvojilo odluku o subvencijama; Foto: V. MilićDodao je da su se dosad poljoprivrednici teže odlučivali za kredite, jer su subvencije bile povoljnije. Ipak, ove godine će za subvencionisanje kredita izdvojiti čak 10 puta više para - ukupno 5 miliona dinara, dok je 2018. ta cifra bila 500.000.

2018. procenat davanja bio je 60 % od ukupne vrednosti nabavljene opreme, dok je još 10 % omogućeno za gazdinstva gde su nosioci žene ili mlađi od 40 godina - dodaje Stoiljković.


Konkursi posle prvomajskih praznika

Poljoprivrednici konkurse za subvencije mogu da očekuju 3. maja, kaže Stoiljković, a uslov je da imaju registrovano gazdinstvo, prebivalište u Nišu, kao i da su parcele u ovom gradu.

Razlika u odnosu na ranije biće da će aplikacija na konkursima biti već sa računima a ne sa predračunima, kao što Ministarstvo radi već godinama unazad - dodao je Stoiljković.

Inače, u Nišu ima više od 6.000 registrovanih gazdinstava, a prošle godine se na konkurs javilo njih 508.

Ipak, prošlogodišnji je trajao samo mesec dana, a budžet je bio 35 miliona, i još 5 miliona za organizovanje manifestacija, sajmova i edukacija za poljoprivrednike.

Ove godine će, dodaje sekretar za poljoprivredu, konkurs trajati dok se ne potroši sav novac koji je namenjen za subvencije, što je usvojilo i niško Veće na današnjem zasedanju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S Djavolom na Ti

    12:35 // 29. 3. 2019.

    A drzava ce da pokrije 20,30% a ostatak banka. A kom banka? Bas laz uliva poverenje. Da drzava i banke uzmu i te satore za kampovanje na Islandu.

  • Sava Jovanović

    16:48 // 28. 3. 2019.

    Svaka čast. Ovako je bilo u doba Baneta Bananu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: