Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 25. 1. 2023.

| Društvo

“Pacijenti ne mogu da čekaju birokratiju” - niški kardiohirurzi počeli da operišu vikendima

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Kardiohirurgija operacija
Zvanično još nema ni odobrenja, ni zabrane nadležnih, kaže Milić; foto: Facebook / Dragan Milić

Lekari Klinike za kardiohirurgiju u Nišu protekle subote i nedelje operisali su tri pacijenta i tako, kako kažu, počeli da realizuju ideju o smanjenju liste čekanja radom vikendima bez naknade. Direktor Dragan Milić navodi da skoro mesec i po dana nisu dobili zvanično ni odobrenje, ni zabranu nadležnih da to čine i dodaje da već pripremaju pacijente koje će operisati predstojećeg vikenda.

U trenutku kada su niški kardiohirurzi odlučili da predlože operacije vikendima, na listi čekanja bilo je 130 ljudi. Od početka godine operisano je njih 20, ali sada ih je 150 na listi i Milić ističe da oni ne mogu da čekaju birokratiju, pregovore i dogovore.

Prošlo je skoro mesec i po dana otkako smo poslali molbu i odgovora nema. Taj rad nam nije odobren, ali nije ni zabranjen. Imamo jedno administrativno ćutanje. Razumem da je birokratija ponekad komplikovana, ali pacijenti na listi za kardiohirurške operacije nemaju vremena onoliko koliko ima birokratija, tako da smo odlučili da ne čekamo više, jer se i lista čekanja u međuvremenu povećava i jer sigurno imamo pacijente koji neće dočekati operativno lečenje - objašnjava direktor.

Kaže da nijednom lekaru koji je radio za vikend nisu upisani dodatni sati, a kada je reč o osoblju, bilo je angažovano ono koje svakako tada dežura.

Ljudi pitaju šta je sa srednjim medicinskim osobljem. Srednje medicinsko osoblje koje radi subotom i nedeljom, ogromna većina, skoro svi, već imaju smenski rad. Mi smo dežurni u to vreme, imamo dežurnu instrumentarku, ona je bila u operacionoj sali. Imamo dežurne sestre u intenzivnoj nezi, higijeničare - navodi Milić.

Prema njegovim rečima, nastaviće to da rade i već pripremaju pacijente za operacije za predstojeći vikend.

Milić kaže da su operacije vikendima značajne na Klinici i zato što je subotom i nedeljom intenzivna nega, gde ima samo deset kreveta, nešto rasterećenija.

Kada se tih 10 kreveta popuni, ne možemo da odradimo 11. operaciju i da pacijente izbacimo iz intenzivne nege. Obično se pacijenti koje operišemo u ponedeljak ili utorak dovoljno oporave u subotu ili nedelju da možemo da ih prebacimo u poluintenzivnu negu i onda se oslobađaju kreveti. Zato je rad vikendom nama povoljan, u organizacionom smislu - pojašnjava Milić.

Ponovo poziva druge lekare da se priključe, kako bi smanjili liste čekanja.

Ako je to populistički potez, kao što ga neki nazivaju, mi pozivamo i ostale da se priključe tom novom populističkom pokretu, da pomognemo pacijentima i da radimo subotom i nedeljom bez naknade - poručuje Milić.

Podsetimo, više od dve nedelje nakon što su lekari saopštili da su poslali molbu Ministarstvu zdravlja, ministarka Danica Grujičić rekla je da nije dobila nikakav dopis i da nije za to da doktori operišu bez naknade.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gagi

    10:14 // 26. 1. 2023.

    Opsti javasluk i bezobrazluk.Njih nije briga za velike liste cekanja,fingiraju sve.Po njima sta ima veze ako neko umre dok ceka na listi.

  • Александар Поповић

    07:17 // 26. 1. 2023.

    Све честитке за нишке докторе што поштују пацијенте, који годинама чекају на операције које живот значе. Када би чекали да се министарство саглашава са једном више него корисном иницијативом, од тог посла не би било ништа. Нови министар госпођа Грујичић, за разлику од својих претходника, морала би да упути своје сараднике у сваки здравствени центар, да би се конкретно решавали проблеми.

  • Jovan Roganovic

    04:22 // 26. 1. 2023.

    Dr Milic je Veliki i human covjek koji zaista ne izlazi iz OP sale i sve pohvale za njega i njegov tim , ja sam siguran da ce se naci kompromis i da ce se naci “zajednicki jezik” izmedju strana koje su usle u nesporazum na kraju krajeva zdrastveni sistem i postoji radi pacijenta i sve sto moze da unaprijedi taj odnos treba podrzati! Na mnogaja ljeta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: