Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 15. 3. 2018.

| Društvo

Pacijenti u Higijenski sami donose štapiće i spekulume

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Vata selotejp
Snašli se; Foto: MP

Analize koje se rade na Institutu za javno zdravlje Niš iziskuju kupovinu materijala koji je potreban za uzimanje uzoraka, pa čak i spekuluma koji se koristi za ginekološke briseve. Do juče na mikrobiologiji nije bilo ni flastera, na šta je ukazala pacijentkinja kojoj su medicinski radnici zalepili vatu selotejpom na mesto gde je ubodena kada su joj izvadili krv.

Oni koji imaju iskustva sa odlaskom u Higijenski, znaju da sa sobom moraju da ponesu posude za uzorke, ali je veći problem za one koji su prvi put upućeni na ovu ustanovu.

Čekala sam petnaestak minuta da bih uradila bris, a tek kada sam došla na red obavestili su me da moram da imam štapiće za briseve i spekulum - kaže jedna Nišlijka.

Druga je imala problem kada je zatražila da joj, po vađenju krvi, medicinska sestra zalepi vatu na mesto uboda.

Izvade mi krv i evo slika, nemaju flaster nego selotejp. Ja nemam reči, kome da se žalimo za ovakvo stanje…- napisala je Nišlijka.

Savetnik direktora Instituta Dragan Bogdanović kaže da, prema važećim procedurama, po vađenju krvi nisu u obavezi da lepe vatu ili gazu na mesto uboda.

Mi obavljamo vađenje krvi prema procedurama Svetske zdravstvene organizacije, naša dokumentovana procedura u sklopu sistema kvaliteta. Obe procedure ne predviđaju lepljenje bilo kakvih gaza ili vata na mesto uboda posle vađenja krvi - objašnjava Bogdanović.

On dodaje da se selotejp našao na ruci pacijentkinje jer je ona sama zahtevala da joj se vata zalepi, a u tom trenutku nije bilo flastera na odeljenju. Kaže da od tada, oni koji uzimaju uzorke krvi, verovatno već imaju flastere za ove namene.

Ona je na svoj lični zahtev tražila, jer negde im lepe, a ne znam gde. Mi nismo imali dole flaster, nije bio trebovan od strane tog odeljenja. Oni su sada istrebovali i imaćemo, da, ukoliko neko insistira da mu se lepi, da posle dva minuta pritiska bez lepljenja i posle kontrole da nema curenja, ako hoće da im se zalepi da se to i uradi - dodao je Bogdanović.

Ipak, Bogdanović nije mogao da govori o tome zašto oni koji dolaze da daju briseve moraju da kupuju posude i spekulume, dok je direktor Instituta Miodrag Stojanović, kako su kazali u ovoj zdravstvenoj ustanovi, odsutan do ponedeljka, te niko drugi nije mogao da novinarki da informacije. Stojanović se, takođe, nije javio ni na mobilni telefon.

Podsetimo, Institut je nedavno kupio luksuznu "škodu superb" za čak 30.000 evra, a kako je kazao v. d. direktor Miodrag Stojanović vozilo je kupljeno za bezbedan prevoz uzoraka do "Torlaka".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gianni

    10:39 // 17. 3. 2018.

    Pacijentkinja umesto da pridrzi vatu vadi mobilni telefon i slika, jako interesantno, znaci ako nemate vest izmislite je!!!

    • Lazovi

      01:16 // 19. 2. 2020.

      Nije nista izmisljeno.U domu zdravlja nisu duzni da uzmu najosnovniji gin. Bris,uzorak.Znaci plati pa klati,ako hoces rezultate.Eto to je to zlatno doba.Bravo zlatna Srbijo.

  • Oliver

    08:10 // 17. 3. 2018.

    Nije ovo nista novo..tako je nekoliko godina. Cak zvanicno na sajtu stoji sta od materijala za koju proceduru treba da se donese ( ili je bar ranije pisalo)

  • Sinisa Kostic

    18:14 // 16. 3. 2018.

    To je to Vucicevo blagostanje. Besplatno zdravstvo malo sutra.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: