Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 13. 12. 2023.

| Društvo

Panel u Nišu: Novinari neupućeni u medijske strategije Zakona o informisanju

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Medijska strategija
Strategija razvoja medijskog sistema Srbije /2020-2025/ i njena implementacija; foto: N. Đ.

Zbog mišljenja da politika određuje medijsku scenu Srbije, novinari nisu upoznati sa upoznati sa medijskim strategijama Zakona o javnom informisanju, zaključak je okruglog stola Koalicije za slobodu medija koji je održan u Media i reform centru u Nišu. Panelisti su govorili i o većem poverenju građana u lokalne medije, koji rade u lošim uslovima, ali i lokalnim medijima koji se aktiviraju uglavnom tokom izbora.

Istraživanje Lokal presa nakon izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju pokazao je da medijski radnici nisu upoznati sa donetim strategijama zbog nepoverenja u državne institucije, dok su najbolje ocenili delove medijske regulacije na koje država ne može da utiče.

Jedna od istraživača Tijana Blagojev ističe da građani veće poverenje imaju u lokalne medije, nego u nacionalne i dodaje da zbog toga mora postojati veće lobiranje da se lokalni mediji uključe u tržište oglašavanja i merenja publike, što se sada ne radi.

Problem su i određeni lokalni mediji koji se aktiviraju samo kada se dele finansije, kao i fantomska udruženja, koja otežavaju rad lokalnih medija koji profesionalno izveštavaju - rekla je Blagojev.

Predsednica Upravnog odbora PU Lokal pres Marija Obrenović ističe da Niš kao treći grad po veličini u Srbiji nije vidljiv i dodala da je dopuna Zakona o javnom informisanju iz 2015. godine projektnim finansiranjem trebalo da pomogne najviše lokalne medije, kao i to da je to donelo više problema nego koristi.

Zakon je dobro napisan, ali su pravila namerno tumačena pogrešno. Dovelo je do toga da nepravedne komisije novac dele podobnim medijima, a ne za kvalitetno izveštavanje. Neki gradovi su čak davali novac netransparentno kroz javne nabavke, a sada je kaznena odredba ukoliko se projekti za sufinansiranje projekata ne raspišu - kaže Marije Obrenović.

Generalna sekretarka NUNS-a Tamara Filipović Stevanović govorila je o povratku države u vlaništvo medija, o kojem se raspravljalo i u Nišu, ali da je plan Koalicije za slobodu medija bilo da projekte ne mogu da dobiju oni koji poštuju etičke kodekse Saveta za štampu, ali da nije podržan.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: