Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:44, 27. 9. 2017.

| Društvo

Pare Nišlija za medije bliske SNS-u

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
mikrofoni
Predsednik kaže da nije bilo pritisaka gradske vlasti; foto: V. M.

Za Kopernikus sistems, firme koja je u vlasništvu porodice Zvezdana Milovanovića poverenika Srpske napredne stranke u Nišu, Televiziju Zona plus, čiji je vlasnik sin visokog funkcionera SNS i direktora BIA Bratislava Gašića i Nišku televiziju koja je delimično u vlasništvu Zone plus, prema rešenju dostupnom na gradskom sajtu, odobreno je najviše para na konkursu za javno informisanje Grada Niša. I dok pojedini vlasnici medija negoduju, predsednik Komisije kaže da je sve rađeno po propisima.

Od 20,5 miliona dinara, koliko je od para građana bilo namenjeno za finansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, Zona plus Vladana Gašića je, prema javno dostupnoj dokumentaciji, dobila 3,4 miliona dinara.

Čak i više dobila je Niška televizija, kojoj je od 4 miliona koliki je maksimalni mogući iznos po projektu, namenjeno čak 3,7 miliona dinara.

Vlasnik City radija Dragan Kocić kaže da je “zgrožen ovakvom skandaloznom odlukom”.

Iako je City radio na konkursu imao 3 ozbiljna projekta i pored toga što je u očima zajednice prepoznat kao društveno odgovoran medij koji je realizovao stotine značajnih projekata u javnom interesu, u ovoj raspodeli nije vrednovan ni jednim jedininim dinarom - rekao je Kocić.

On dodaje da smatra da je “jedini kriterijum Komisije bio lojalnost SNS-u”.

Međutim, predsednik Komisije za ocenu projekata Zoran Veličković kaže da je "ponosan na rad Komisije" i da nije bilo "nikakvih pritisaka na nju".

Ja samo mogu da kažem da sam prijatno iznenađen što u rad ove Komisije, niko iz gradske vlasti nije imao nikakav kontakt sa nama, niti je vršio bilo kakav uticaj na rad Komisije. Odgovorno tvrdim da je Komisija cenila valitet projekata i da se samo na osnovu toga opredeljivala da li će projekat biti podržan i sa kojim iznosom - rekao je Veličković.

On dodaje da za svaki projekat može da se otvori javna rasprava.


Nema para za borbu protiv korupcije

Projekti Banker radija i portala Južnih vesti bili su jedini vezani za izveštavanje o korupciji u Nišu, ali oba su odbijena.

Za Komisiju “nije medijski”, kako stoji u obrazloženju o odbijanju, projekat Južnih vesti koji se odnosio na izveštavanje o transparentnosti trošenja para iz gradskog budžeta.

Cilj projekta nije jasno definisan i nije medijski. Aplikant nije u dovoljnoj meri razradio istraživački pristup temi - navodi se u obrazloženju.

Međutim, Dragan Petković iz uprave Južnih vesti kaže da su ciljevi ovog medija bili jasni i da je takve projekte Komisija Ministarstva kulture i informisanja ocenjivala kao dobre.

Ukoliko se pročita cilj projekta, jasno je da ono što hoćemo jeste da izveštavamo građane o nekim temama koje su važne za njih, a koje se tiču stvari koje se finansiraju od para građana, kao što je bio projekat o partijskom zapošljavanju u Nišu, koji je prošao kod Ministarstva kulture - rekao je Petković.


Pare i za novoformirane PR agencije

Iako RTV Belami na konkursu nije dobila pare, jer je prekoračio gornju dozvoljenu granicu za državnu pomoć, radnici zaposleni u toj televiziji, preko PR agencija koje su osnovane pre nekoliko meseci ili godinu dana, dobili su novac za projekte.

Tako je Danijela Vuković, inače, zakonski zastupnik Belamija, od Grada dobila 1,1 milion dinara.

Istu sumu dobila je i Ana Milenković Rakić, voditeljka na toj televiziji, a od pre godinu dana i vlasnica PR agencije koja nosi njeno ime.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    08:36 // 28. 9. 2017.

    Sta vas ovo cudi? Odavno smo shvatili da se poslovi u drzavnim inatitucijama dobijaju samo uz clansku kartu sns-a. Isto tako i novac iz budzeta. Ljudi ili im se prikljucite ili bezite odavde to je jedini spas.

  • dr Jakov Zlatar

    07:46 // 28. 9. 2017.

    Ovo je šansa da mediji,jednim udarcem ošinu dve muve:protest protiv ovakve raspodele i protiv medijskog mraka u Srbiji i Nišu i opod dva podrška Vranjskim i Vukašinu.

  • starleta

    06:12 // 28. 9. 2017.

    Sad mogu da emituju rialiti program.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: