Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:36, 6. 10. 2018.

| Društvo

Pavle Dimitrijević: Građani više veruju Deda Mrazu nego državi

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti

Izmenama zakona o slobodnom pristupu informacijama vlast ugrožava temelje demokratije, navodi zamenik programskog direktora CRTE Pavle Dimitrijević, a time se stavlja i omča oko vrata istraživačkom novinarstvu. Građani treba da ustanu i da odbrane svoje pravo da kontrolišu političare i institucije ili će uskoro informacije moći da “traže samo od Deda Mraza”.

Dok poverenik Rodoljub Šabić odlazi sa funkcije, a najavljene su promene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, aktivisti vode borbu da se ne uvode restrikcije na ono što javnost ima pravo da zna.

Do sad nije moglo baš sve da prođe. Možda je prošlo 100 stvari, milion nekih zloupotreba, ali značajan broj je javnost saznala. I to je izazvalo neku reakciju. Sada kad ovaj zakon dođe, nama će biti ruke, više ili manje, vezane. Jer kako ćete vi sad da saznate koji je aneks tamo nekog ugovora u Železnici, kako ćete da saznate da taj ugovor uopšte postoji? Pa nikako - kaže Dimitrijević.

Predloženim izmenama zakona pojedina javna preduzeća izuzeta su davanja informacija, a Dimitrijević upozorava na katastrofalne posledice takvog predloga.

Ovo je bukvalno omča oko vrata istraživačkom novinarstvu, organizacijama, aktivistima, ali uopšte građanima koji na kraju krajeva mogu da se raspitaju oko nekih esencijalnih prava. Tipa, da traže analizu vode u određenom vremenskom periodu - navodi Dimitrijević.

Kampanjom “Srbija do informacija”, CRTA i još mnogo organizacija vode kampanju protiv izmena zakona, turnejom kroz Srbiju. “Prati” ih i Deda Mraz, od koga građani mogu da “zatraže” informacije, kojim simbolično upozoravaju na opasnost koja vreba od promene zakona i “koraka unazad”.

Moj utisak je da građani počinju da veruju sve više Deda Mrazu nego državi. Zato što je personifikacija nekog sa strane, neke sile koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar. Očigledno neka prava samo ta sila može da obezbedi. Ako prođu ove izmene zakona, ako hoćete informacije od javnog značaja, pišite Deda Mrazu, možda vam i kaže - navodi Dimitrijević.

Više o značaju pristupa informacijama, kampanji koja se vodi protiv Poverenika, zaštiti osvojene slobode, nezavisnim institucijama, 5. oktobru, “uvođenju” fudbalskog VAR sistema u politiku, ali i pasivnosti građana u odbrani svojih prava i borbi za promene, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Imitatori

    11:38 // 7. 10. 2018.

    Ovi samo imitiraju,koriste blagodeti zapadne demokratije koja to isto radi.Samo nase vesti su prave,ostale,iako istina,nisu tacne,propaganda one druge strane!
    Informacije na sve strane,a svi dobili one koje ONI zele,a te su najveca laz,nista
    zato,prost narod se brzo nahvata na takve vesti.Zaglupljuju nas kako pozele.

    • sto rece Gebels

      06:20 // 8. 10. 2018.

      "Novine su kao veliki klavir na kojem vlada svira"

  • Holecista

    10:25 // 7. 10. 2018.

    Rado bih zamenio ovaj jedan odvratan ekran za pracenje 20 monitora.

  • Jubileji

    08:54 // 7. 10. 2018.

    Najbolje da zatrazite informacije od Stoltenberga,jer covek priznaje da je igrao"ringe,ringe raja"pa ste mogli da pozovete coveka u "Zikinu sarenicu"da razbije monotoniju,dok je covek tu i dok traju izbori u Republici Srpskoj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: