Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:25, 30. 4. 2023.

| Društvo

Perišić diskreditovao rad svojih lekara, oni odgovaraju - partijom se može rukovoditi lažima, ne i UKC Niš

Autor:Nikola Đukić, Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
lekari kardiohirurgija
Kolegijum reagovao na izjave v. d. direktora UKC Niš; foto: FB Dragan Milić

Nakon tvrdnji v. d. direktora niškog UKC prof. dr Zorana Perišića da nisu eliminisane liste čekanja na Kardiohirurgiji, da je odrađen manji broj operacija od prijavljenih, kao i da su jedina klinika koja koristi kolektivni godišnji odmor i tada pacijente ne operiše, oglasio se i direktor Klinike prof. dr Dragan Milić koji u ime kolektiva saopštava da su to brutalne laži i nestine, kojom je javnost dovedena u zabludu, a njihov rad diskreditovan. Poručuju mu da političkom partijom može da se rukovodi i lažima i pretnjama i podmetanjima, ali Kliničkim centrom ne.

Perišić je danima nakon podviga lekara niške Kardiohirurgije ćutao, a nije se oglašavao ni dok su oni operisali vikendima kako bi eliminisali liste čekanja, ali se oglasio kada i ministarka zdravlja koja je njihov rad ocenila "diskutabilnim". Da sličan stav ima i Perišić zaključak je nakon njegovih izjava kao v. d. direktora UKC, čija je jedna od klinika i Kardiohirurgija, jer je uz više tvrdnji i navodnih dokaza ocenio da su lekari izneli netačne podatke o broju operacija i ukidanju listi čekanja.

Na sve njegove tvrdnje koje su preneli brojni mediji sada odgovara direktor Milić, u ime kolektiva, a prvo demantuje tvrdnje dr Perišića da su početkom godine bili na kolektivnom godišnjem odmoru i sa radom krenuli tek 24. januara, što ističe da može da se utvrdi uvidom u Protokol operisanih bolesnika.

Iz Protokola operisanih bolesnika jasno se vidi da je prva kardiohirurška operacija ove godine urađena 16. januara i da su do 24. januara, kada je po prof. dr Perišiću završen "kolektivni godišnji odmor", već urađene 10 kardiohirurške operacije. U Protokolu vaskularnih operacija se vidi da je do 24. januara urađeno 8 vaskularnih operacija. Kako smo to uspeli da uradimo čak 18 operacija u navedenom periodu a da smo bili na kolektivnom godišnjem odmoru? - pita Milić.

Lekari su više puta javno od nadležnih tražili da im obezvedi još jednu EKK mašinu, što je Perišić potvrdio da jeste neophodno, ali uz komentar da su takav aparat od Ministarstva zdravlja već dobili, ali prestali da ga servisiraju kada je stigla donacija Američke vojske, za koju je rekao da nije zvanično zavedena i da u sistemu UKC praktično ne postoji, pa ne bi mogli ni da je servisiraju ako to bude potrebno.

Milić u saopštenju i to demantuje i obrazlaže zašto su ove izjave takođe neistina.

Naša klinika, kao ni sve ostale klinike u UKC Niš, nemaju pravni osnov za servisiranje i održavanje opreme već to radi isključivo uprava UKC i Tehnička služba. Ovaj tip EKK mašine ima zabranu rada u SAD od strane FDA, a u Evropi je ove godine zvanično proglašen "end of life" za tu mašinu. Mi smo jedino zahtevali da serviser koji održava ovaj tip mašine pismeno garantuje da je mašina bezbedna za upotrebu! On je odbio da da garancije i sertifikat da je mašina bezbedna! Da li treba da koristimo EKK mašinu koja je potencijalno neispravna i za koju serviser neće da da garancije da je bezbedna? Da li treba da izložimo riziku naše pacijente tokom operacije? Još jednom naglašavamo da nikada nećemo koristiti nebezbednu opremu u radu jer nećemo dovoditi u moguću opasnost naše bolesnike! - napominje Milić.

O donaciji Američke ambasade kaže da ako je "nevidljiva" u sistemu UKC, jeste itekako vidljiva za pacijente, jer je upravo njom operisano na hiljade njih, a pregledano na desetine hiljada, kao i da bez te EKK mašine Kardiohirurgija u Nišu ne bi danas radila.

Brutalna neistina u izjavama njihovog direktora, kako ocenjuju, je i to da liste čekanja nisu eliminisane i da i dalje postoje, jer je to informacija dostupna svim građanima preko sajta RFZO.

Ovu krajnje lako proverljivu informaciju predočio je javnosti kao da smo lagali da listi čekanja više nema! Nedostojno, sramno i rekli bi krajnje bezobrazni pokušaj urušavanje naše klinike lako proverljivom i dostupnom informacijom. Prostim klikom preko interneta svaki građanin ove zemlje može otići na sajt RFZO i može videti da na našoj listi postoji 30 bolesnika koji čekaju aorto-koronarni baj-pas i 13 bolesnika koji čekaju zamenu srčanog zaliska pri čemu je termin za poslednjeg bolesnika na listi zakazan za 18. maj ove godine. a ne za septembar, oktobar kako tvrdi prof. dr Zoran Perišić - kaže Milić.

Izjavu prof. dr Zorana Perišića da nisu tokom radne nedelje radili u popodnevnim smenama, prof. dr Dragan Milić prokomentarisao je da njegova Klinika ima 6 kardiohirurga, 1 vaskularnog hirurga i 2 opšta hirurga, te da zbog nedostatka osoblja, morali da rade vikendima kako bi iskoristili pun kapacitet intenzivne nege, koji ima svega 10 ležajeva.

Prof. dr Perišić dalje tvrdi da se operacije torakalne aorte na našoj klinici ne rade. Još jedna notorna laž. U ovom periodu uspešno su uradjene dve Bentall-ove operacije torakalne aorte i jedino što se na našoj klinici ne radi su disekcije aorte jer nemamo još jednu EKK mašinu. Pitamo, kako da radimo disekcije aorte samo sa jednom EKK mašinom bez back-up-a za naše elektivne pacijente? Bez obzira na sve pritiske nikada nećemo dozvoliti da se na bilo koji način ugroze životi naših bolesnika - saopštava dr Milić

Objašnjavaju i da se nakon Perišićevih reči stiče utisak da su "teški neradnici" koji ne rade radnim danima popodne, tako da rad vikendom ne može ni da nadoknadi taj "nerad", te mu poručuju da su svi radnici klinike zaradili gotovo još 80% više novca preko plate, što je otišlo u UKC Niš, pa ga zato mole da im ne priča o "radu" i "neradu", kolektivnim i ostalim godišnjim odmorima.

Za kraj mu poručuju da je mogao da pohvali napor lekara i osoblja da se bez naknade eliminišu liste čekanja, da nije morao, ali da nije smeo kao v. d. direktor svih lekara da ih prikaže lažovima i prevarantima, jer smatraju da to nije časno.

U laži su uvek kratke noge prof. Perišiću. Niste ni smeli ni trebali da na ovaj način urušavate ugled Kardiohirurgije u Nišu koji se mukotrpno stvarao zadnjih 8 godina. Na taj način ste urušili i ugled UKC Niš na čijem ste čelu i po ovome ćete, na žalost, ostati upamćeni. Političkom partijom se može rukovoditi i lažima i pretnjama i podmetanjima. Kliničkim centrom ne. Struka, napredak, interes bolesnika i naravno zaposlenih, mora i treba da budu prioritet. Niste trebali nekoliko meseci pred penziju da kao Neron zapalite sve iza sebe i da mladim humanim i ambicioznim lekarima date primer kako ne valja i kako ne treba - ističu u saopštenju.

U saopštenju takođe zahvaljuju svim građanima, a posebno Nišlijama i jugu Srbije na podršci, uz poruku da se izvinjavaju nadležnima u UKC Niš i Ministarstvu zdravlja što su ih uznemirili na bilo koji način i poremetili im udobnost funkcionerskih fotelja.

Više se na ovu temu neće oglašavati, jer kažu da ne žele da učestvuju u rijaliti programu, kojih već ima previše u Srbiji, jer je javnost dobila dokaze o tome ko je govorio istinu, a ko ne.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Saopštenje kolegijuma Kardiohirurgije na izjave Perišića (preuzmi) - 11.96 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niš

    21:21 // 8. 5. 2023.

    Ja nmg da verujem dokle smo mi došli da čovek koji je naj nesposobniji gradonačelnik u istoriji Niša vodi sad Klinički centar...ovo samo u Srbiji ima uništio grad daj mu da uništi i klinički centar videćemo šta je sledeće...

  • Tina

    21:25 // 6. 5. 2023.

    Opa, pukla ljubav izmedju kumova!
    Na kraju ce vajni niski lekari da se pobiju ko ce vise funkcija da zagrabi.

  • Petar

    13:53 // 3. 5. 2023.

    Nis je mali grad. Sve znamo od pocetka, I o donaciji Americke vojske i o politikanstvu Perisica. SNS nam razvbija grad. Korupcija na svim nivoima, ulice i trotoari katastrofa. Javni WC uzas. Mozda i postoje skriveni razlozi zasto je odradjeno sve ovo Kardiovaskularnoj klinicu, ali je glavna stvar da su spaseni zivoti ljudi. Sve ostalo pada u vodu.
    Ne obezbediti VADD (idu u paru) je bojkot Klinik

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: