Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:31, 19. 9. 2018.

| Društvo

Petak u Nišu dan bez automobila, ulice u centru grada zatvorene za saobraćaj

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
dan bez automobila
I gradonačelnik i predsednici opština pozvani da ne idu kolima u petak; foto: JV

Da bi se skrenula pažnja na sve veću zagađenost vazduha i ove godine će bar jedan dan u Nišu biti posvećen vožnji bicikala, rolera, skejtova i pešačenju. U petak 21. septembra se organizuje akcija Dan bez automobila na Trgu kralja Milana, a osim građanima, apel je upućen i gradonačelniku i predsednicima opština da tog dana ne idu kolima, već da koriste alternativna prevozna sredstva.

Obeležavanje Dana bez automobila počeće u 10 sati na glavnom niškom trgu, a organizatori akcije pozivaju građane da zakotrljaju svoje bicikle, rolere, skejtove i hoverbordove ili prošetaju, umesto da koriste automobile ili gradski prevoz.

Tada će početi i sportski program i igre za decu, najavljuju organizatori, a zbog toga će glavne ulice - Vožda Karađorđa i Milojka Lešjanina biti zatvorene za saobraćaj.

U 11:30 sa Trga kreće biciklistička tura kroz centar grada. Turu će predvoditi predstavnici Grada Niša, Švedske ambasade, Stalne konferencije gradova i opština i EU info kutka. Svi ste pozvani da vozite sa nama - dodaju organizatori.

Ovom akcijom, kako kažu u EU info kutku, žele da skrenu pažnju da je javni prostor sve zagađeniji i da je potrebno da se smanje emisije štetnih gasova, te da bar na par sati gradski trg bude zdraviji, privatniji i mirniji.

Pored EU info kutka i Grada, ovu akciju podržala je i Stalna konferencija gradova i opština, a priključila su se i udruženja “Azbuki” i “Zeleni ključ”, Gimnazija “Svetozar Marković i sportski klubovi “Naissus 018” i “Konstantin”.

Ovim povodom je i Stalna konferencija gradova i opština u Srbiji pozvala sve gradonačelnike i predsednike opština da koriste različita prevozna sredstva u petak, 21. septembra, kako bi podržali Evropsku nedelju mobilnosti dajući lični primer svojim građanima - navode organizatori.

Inače, Dan bez automobila se obeležava u okviru Evropske nedelje mobilnosti koja se obeležava od 2002. godine od 16. do 22. septembra, a ove godine je tema “Kombinujte i krenite” i cilj je da se promovišu alternativni vidovi prevoza.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aco

    01:35 // 21. 9. 2018.

    Ok, onda neka ni avioni ne lete iznad centra. Ionako u normalnim gradovima ne nadleću preko centra grada

  • nenad

    21:28 // 20. 9. 2018.

    a kako mi koji smo zaposleni da doprinesemo akciji?
    jel će biti ulica zatvorena i posle 15h?

  • Vladan

    16:45 // 20. 9. 2018.

    Pazi pešake i bicikliste što udaraju minuse... A šta je ovo nego maltretiranje većine građana Niša? Ja sam lice sa invaliditetom i bez automobila ne mogu da funkcionišem. Ne mogu da vozim bicikl, ne mogu da pešačim ni par minuta, da stojim i čekam autobus. A baš sutra treba da odem do ZOP-a, i šta sad, kako da stignem? Ionako ne mogu da funkcionišem zbog nedovoljnog broja parking mesta. Bravo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: