Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 20. 9. 2019.

| Društvo

Protest Piroćanaca dok zaseda Skupština - traže stopiranje gradnje svih MHE

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Protest u vreme održavanja sednice Skupštine
Protest u vreme održavanja sednice Skupštine; foto: Lj. F.

Zbog toga što traže od Gradske uprave da se poništi ugovor koji lokalna vlast ima sa investitorom mini-hidroelektrane u selu Topli Do za korišćenje seoskog puta i zbog toga što žele da grad stopira izgradnju svih 12 mini-hidroelektrana koje su u procesu dobijanja dozvole na Staroj planini, građani Pirota okupili su se ispred Gradske uprave u vreme održavanja sednice lokalne Skupštine.

Uz zvuke pištaljki i sirena, nekoliko desetina Piroćanaca okupilo se u centru Pirota, glasno negodujući protiv lokalne vlasti, koju optužuju da ne radi u interesu svojih građana.

Aktivistkinja Inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković kaže da se i pored namere gradske vlasti da izbaci potencijalne lokacije za izgradnju MHE na Staroj planini iz novog prostornog plana, njihova borba nastavlja.

Juče su nam dali obećanje da će u novom prostornom planu izbrisati sve lokacije za MHE, do tada želimo da se stopira gradnja svih 12 MHE na Staroj planini, koje su u procesu dobijanja dozvole ili je već imaju. Želimo da se sa investitorom Draganom Josićem poništi ugovor koji je dala naša vlast i Vladan Vasić za korišćenje seoskog puta za postavljanje cevovoda - kaže Radojkovićeva.

Dodaje da je ipak došlo do pomaka, samim time što se lokalna vlast po prvi put oglasila u pozitivnom smislu.

Zahvalni smo što su se konačno oglasili, ali nastavljamo sa borbom. U narednih godinu dana može da se krene sa radovima, investitori mogu da iskoriste ovaj period da krenu sa radovima - kaže aktivistkinja.

Protesti se nastavljaju već sutra, kada ekološki aktivisti idu za Beograd, gde će se okupiti ispred Predsedništva Srbije, kako kaže Radojkovićeva, najviše zbog sela Rakite, gde traže da se cevovod izvadi iz korita reke.

Podsetimo, Piroćanci koji se protive izgradnji mini-hidroelektrana okupili se se već jednom ispred zgrade Gradske uprave u vreme skupštinske sednice.

Nakon poslednjih dešavanja na Staroj planini i najavljenog protesta ispred zgrade Predsedništva, predsednik Aleksandar Vučić pozvao je na sastanak predstavnike Inicijative Odbranimo reke Stare planine.

Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio je “vanredno stanje” na toj planini, a podršku meštanima staroplaninskog sela pružili su i iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Meštani sela i ekološki aktivisti iz Pirota i cele Srbije organizuju svakodnevne straže u ovom staroplaninskom selu kako bi sprečili početak radova.

Ranije, 2. septembra, izbio je požar u selu Topli Do i izgorela je kuća 35-godišnjeg meštanina, u kojoj je bio smešten investitor mini-hidroelektrane. Situacija u selu Topli Do je uzavrela nakon posete investitora - došlo do verbalnog sukoba između njega i meštana i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine.

Prilikom boravka u selu, Josić se nalazio u kući koja je sada izgorela, odakle je, uz asistenciju policije, napustio selo, ali je najavio početak radova i pored protivljenja lokalnog stanovništva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: