Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:50, 7. 8. 2020.

| Društvo

Pirotska Hitna pomoć na Staroj planini nakon 7 sati iz jame izvukla ženu sa prelomom noge

Autor:Lj. F. Izvor:Južne vesti
hitna
Celkupna intervencija trajala 7 sati; foto: Gizela Kurilj

Skoro 7 sati trajala je akcija zbrinjavanja teško povređene 49-godišnje Beograđanke kada je u subotu, 1. avgusta, prilikom obilaska lepota Stare planine upala u 20 metara duboku jarugu. Po nepristupačnom terenu, bez pomoći vatrogasaca, policije ili Gorske službe spašavanja, ekipa pirotske Hitne pomoći došla je do povređene žene, dala joj terapiju, imobilisala nogu i prevezla do Opšte Bolnice u Pirotu.

Doktorka Gizela Kurilj, vozač Zoran Latić i tehničar Milan Stamenkov, prošlog vikenda bili su akteri prave drame na Staroj Planini kada su dobili poziv da je prilikom obilaska staroplaninskih vodopada turistkinja iz Beograda povređena. intervencija Nekoliko kilometara nosilima do kola Hitne pomoći; foto: Gizela Kurilj

Drame sa srećnim krajem, jer je nakon njihove intervencije i prebacivanja povređene do pirotske Bolnice, a nakon toga i Beograda, pacijentkinja operisana i, kako su zaposleni u Hitnoj obavešteni, probudila se iz anestezije i oseća se dobro.

Poziv su dobili nešto posle 15 sati, kaže doktorka Kurilj, a nakon opremanja terenskog vozila, posle 20 minuta su bili na putu ka Toplom Dolu, poslednjeg naseljenog mesta iznad kojeg se, kilometrima dalje, desila nezgoda.

Planinarska grupa iz Beograda i Novog Sada obilazila je vodopade kada se deo stene, kako kažu akteri događaja, odvalio, odbacio jednog planinara, oborio 49-godišnju Beograđanku koja je sa otvorenim prelom butne kosti upala u jarugu duboku 20 metara.

Drama se odvijala podno Grujinog vrha, iznad Piljskog vodopada, ali ekipa Hitne pomoći, kada je krenula, nije imala informacije da se nezgoda desila baš na ovoj, udaljenoj lokaciji.

Najpre nam je rečeno da se nezgoda dogodila kod nekog drugog vodopada koji je znatno bliže i za koji smo manje-više znali gde je to. Planinari su rekli da imaju ljude koji mogu da iznesu povređenu, imaju vodiča, odgovorno su tvrdili i da znaju lokaciju. U putu smo dobili opet poziv sa izmenjenom lokacijom, javio se vodić Nenad Lazić i onda smo dobili tačnu lokaciju. Iznad Piljskog vodopoda, kod Grujinog vrha. Tu lokaciju nismo znali, niko od naše ekipe - priča doktorka Kurilj.

Za intervenciju nisu pozvali policiju ili spasioce iz Sektora za vanredne situacije, jer su ih planinari ubedili da je sve pristupačno automobilom, da je potrebno hodati samo mali deo do mesta nezgode.

Usput smo se čuli sa Nenadom Lazićem, vodičem, kao i sa Ivicom Golubovićem, još jednim meštaninom Toplog Dola. Usklađivali smo informacije kojim putem može da se stigne. Kada smo došli u Topli Do, dobili smo još neke informacije od meštana. Mesto gde je žena povređena nalazi se u dubokoj jaruzi gde nema signala. Da je jedna stvar krenula loše, ne znam kako bi se sve završilo. Neša vodič i Ivica su nas stalno upućivali, bez njihove pomoći ne bi ni stigli na pravo mesto - priča doktorka za Južne vesti.


Pešice ka jami do povređene

Ispostavilo se da nije sve kako su im planinari objasnili - teren je bio nepristupačan, nije imalo telefonskog signala i, uz lošu signalizaciju puteva, imali su poteškoća da dođu do prave lokacije.

Nekoliko puta smo pomišljali da smo promašili put. Ukrštaju se planinarske staze, telefonski su nas navodili gde treba da skrenemo, a vodič je napustio povređenu ženu i čekao nas na nekoj lokaciji na putu gde je imao telefonski signal i gde smo mogli vozilom da dođemo. Kada više nije moglo da se ide automobilom, krenuli smo peške sa našom opremom i oko 18:15 stigli kod povređene žene - objašnjava Kirilj.

Oko 40 minuta je trajalo hitno zbrinjavanje povređene i izvlaćenje iz jame, u čemu su pomogli i prisutni planinari koji su sa 49-godišnjom Beograđankom bili u grupi. stara Nepristupačan teren, nedostatak mobilne mreže i signalizacije otežali intervenciju; foto: Gizela Kurilj

Svi su bili spremni, Milan Stamenkov tehničar je sišao, odneo udlage, stavio imobilizaciju, povezali je i odozdo je izvukli svi zajedno. Gore je data terapija, proverila sam stepen povrede, završili smo kompletno medicinski deo. Infuzija joj je uključena i onda smo je nosilima transportovali do našeg automobila. Nepristupačan je predeo, ide se kroz kleku, ne vidi se kroz šta se ide, noga propada, nešto kao da vas vuče za noge - prepričava doktorka Hitne pomoći.


3 sata trajalo spustanje do Bolnice

Od mesta nezgode krenuli su oko 19 sati, a 3 sata kasnije bili su u pirotskoj Bolnici. Na sreću, arterija nije bila probijena, povređena je krvarila, ali je to sanirano na početku intervencije, pa se sve završeno sa srećnim krajem.

Žena je stoički podnela i bolove i put, ipak ima truckanja u terencu dok nismo stigli do asfalta. Vozač Lazić je izveo pravi poduhvat, uopšte nije bilo lako bilo voziti po onom terenu, a moram da pohvalim i tehničara Milana. Svi su sjajno obavili posao - kaže Kurilj.

Aktere događaja na Staroj planini obradovala je nakon nekoliko dana vest da je povređena žena uspešno operisana u Beogradu i da se oporavlja. Medicinari iz Hitne pomoći apeluju na planinare da budu oprezni na ovakvim lokacijama, kojih je Stara planina prepuna, kao i na Turističku organizaciju da bolje obeleži puteve i staze na planini.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tatjana

    23:01 // 8. 8. 2020.

    Bravo za ekipu hitne pimoci!!! Obavljaju najteze poslove...ekipe hitne su heroji,resavaju najtezeeee zadatke.:poz iz Nis

  • Dyordye

    12:42 // 8. 8. 2020.

    Dobro je da niko nije stradao i da se povređeni oporavljaju.
    Na nepoznatom terenu, turisti, avanturisti i ostali bi trebalo da budu spremni zbog ovakvih situacija da Gorskoj službi, Hitnoj pomoći, policiji i vatrogascima jave poziciju i kretanje.
    Ako su GPS/Glonass lokatori i pametni satovi Garmin i sl. još uvek relativno skupi, "what3words" mobilna aplikacija je najbolja opcija ako ima signala.

  • Darko

    00:07 // 8. 8. 2020.

    PA Beogradjani Ortaci a bre svuda gi ima PA tolko li neznaju sta ce s platu koj moj traze po staru planinu u stvari ima fenomenalan hotel pa da pitaju ljudi da ih vodi NE oni su najpametniji Beogradjani ce se prave pametni dok neko ne izgine gore ebaga!

    • Igor

      23:32 // 8. 8. 2020.

      Ti ne dolazi u Beograd da te ne bi zgazio tramvaj. Ako znas sta je to.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: