Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:51, 30. 6. 2018.

| Društvo

Pirotska tvrđava dobija aplikaciju i QR kod čitač poput evropskih muzeja

Autor:Lj. F. i M. J.Izvor:Južne vesti
Pirotska tvrđava
Pirot dobija jednu od najsavremenijih muzejskih postavki u Srbiji; foto: JV/Lj.F.

Po ugledu na velike evropske muzeje, poput Parlamentarijuma u Briselu, koji koristi čitač kodova kako bi svoje postavke multimedijalnim sadržajem približio posetiocima, i srednjevekovna tvrđava Momčilov grad u Pirotu septembra će, prema najavama, dobiti ovakav moderni servis za svoje posetioce.

Modernizacija je već otpočela, pa je tako aplikacija za mobilne telefone Momčilov grad već dostupna ljudima, priča Nenad Petrović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, dok će QR “projekat” morati da sačeka septembar i završetak rekonstrukcije. Tada će multimedijalni sadržaj, animacije i audio prezentacije vraćanja kroz istoriju moći da se pogledaju učitavanjem QR kodova, koji će biti raspoređeni po Tvrđavi. Aplikacija Momčilov grad Za sada je samo aplikacija Momčilov grad aktivna, a kada projekat bude gotov i QR kodovi će moći da se skeniraju; foto: print screen

Aplikacija nosi naziv Momčilov grad i prikazuje osnovne informacije o tvrđavi, o njenim legendama, kao i priče vezane za Tvrđavu. Postoje virtuelne ture iz rimskog perioda i iz 14. veka, koje prikazuju izgled tvrđave onako kako se pretpostavlja da je nekada izgledala - kaže Petrović.

QR kodovi nisu novina, bar ne u zemljama Evropske unije. Na sajtovima specijalizovanim za njih posebno se ističe koliko mogu biti korisni u muzejima, s obzirom na to da na taj način do posetilaca može doći mnogo veći broj informacija, a i lakše se pamte informacije ukoliko bude multimedijalnog sadržaja.

Ograničen broj informacija može stati u okviru postavke, dok QR kod može sadržati mnogo više video zapisa, podataka, slika, zvuka ili njihove kombinacije u prezentaciji - piše na jednom specijalizovanom sajtu.

Multimedijalni čitač Multimedijalni čitač omogućava i slepim i gluvim ljudima da saznaju o eksponatima; foto: JV/A.S.Jedan od muzeja koji je shvatio i primenio prednosti ovakvog načina “vođenja” posetilaca je i Parlamentarijum. U ovom briselskom muzeju čak nije potreban ni “pametan” telefon, kažu oni koj su obišli ovaj muzej, već se na ulazu dobija specijalni multimedijalni vodič, koji funkcioniše slično kao čitač QR koda.

Odmah na ulazu se uzima uređaj koji ima kod-čitač i displej, a uz njega idu i slušalice. On služi i kao glasovni vodič kroz ceo muzej. Pored većine eksponata postoji kod, pa kada je posetilac zainteresovan konkretno za taj eksponat, priđe, učita i dobija mogućnost da na displeju čita informacije i podatke o tom eksponatu ili da sluša na izabranom jeziku sve o njemu - kaže jedan od posetilaca.

Parlamentarijum Brisel U Parlamentarijumu iako kodovi za skeniraju ne izgledaju kao klasični QR kodovi, imaju istu funkciju i isto se koriste; foto: JV/A.S.Inače, projekat rekonstrukcije sve četiri kule, crkvice, kao i bedema oko utvrđenja na tvrđavi u Pirotu je program prekogranične saradnje preko IPA fonda sa Opštinom Montana iz Bugarske. Kako na ovom lokalitetu postoje tragovi dvomilenijumskog postojanja grada, od Antike, Vizantije pa sve do početka 20. veka, ideja je da se pokaže kontinuitet života na ovom prostoru primenom najsavremenijih tehnologija.

Ova tvrđava proglašena je za jednu od sedam najlepših u Srbiji, a mnogi Piroćanci nazivaju je Kale ili Gradić, a retko ko će reći Momčilov grad. Prema legendi, koja je nastala zbog zabune u istorijskim rukopisima gde je grčki Periterion postao Pirot, veruje se da je ovo utvrđenje izgradio čuveni vojvoda Momčilo sa južnih Rodopa.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: