Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:24, 22. 6. 2018.

| Društvo

“Platinasti vuk” - 9 armija u zajedničkoj vežbi na jugu Srbije

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
platinasti vuk 2018
Mirovne igre; Foto: Ministarstvo odbrane

Oko 500 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Crne Gore i Srbije učestvovalo je na zajedničkoj vojnoj vežbi u bazi “Jug” kod Bujanovca.

Ova baza je i regionalni centar za obuku za mirovne operacije Vojske Srbije, što je fokus i ovogodišnjeg “Platinastog vuka”.

Kako saopštava Ministarstvo odbrane, vežba se izvodila po temama „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje“ i „Operacija očuvanja mira“, a vojnici zemalja učesnica uvežbavali su se u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama, radnjama i postupcima prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama u međunarodnom okruženju.

Cilj vežbe je da unapredi interoperabilnost, međusobno razumevanje pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju - saopštava ministarstvo.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, poznat i po često “zapaljivoj” retorici, ovaj put naveo je da je ovakva vežba način da se “pripremimo da celom svetu donesemo mir”, a da tamo gde su rat i mržnja, nastupe mir i napredak.

Vojska Srbije na ovaj način pokazuje da je u stanju da sarađuje sa najrazvijenijim vojskama sveta, pokazuje da je u stanju da prenese svoje iskustvo, baš kao što može da prihvati i primi iskustvo ostalih oružanih snaga - rekao je Vulin.

Vežbi su prisustvovali i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat koji je istakao korisnost “Platinastog vuka” za budućnost mirovnih operacija u svetu, a kako prenosi ministarstvo, naglasio je i činjenicu o tome s kim srpska vojska najviše “vežba”.

Mi smo veoma srećni što smo učestvovali u vežbi, a ja sam posebno srećan što je saradnja srpske i američke vojske duboka i što imamo tri puta više vežbi sa Srbijom, nego što Srbija ima sa bilo kojim drugim partnerom. Ponosni smo na to, a i rezultati su vidljivi - naglasio je Skat.

Inače, vežba “Platinasti vuk 2018” je peta u nizu i održava se od 2014. godine.

Podsetimo, juče je jedan deo američke vojne delegacije došao i do Niša, gde su uručili niškoj kardiohirurgiji donaciju u opremi vrednu 400.000 evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena

    13:27 // 22. 6. 2018.

    Transfer blama!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: