Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 29. 5. 2013.

| Društvo

Pločnik spreman za turiste

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
Pločnik JUZNE VESTI

Neolitsko nalazište Pločnik kod Prokuplja, prema rečima direktora Narodnog muzeja „Toplice“ Julke Kuzmanović Cvetković, spremno je za turiste.

Objekti koji predstavljaju rekonstrukciju kuća iz doba vinčanske kulture gotovo su u potpunosti opremljene.

- Ostao je još samo jedan korak, a to je da u kućama uselimo ljude, koji će oponašati život toga doba - kaže direktorka Cvetković, arheolog i jedan od istraživača Pločnika.

Ona dodaje da je postavljena i izložba sa eksponatima koji su pronađeni na nalazištu Pločnik u kući Železnice, koja se nalazi na samom lokalitetu.

- U pitanju su kopije koje verodostojno predstavljaju originale, jer za originalne predmete u kući ne postoje mikroklimatski uslovi - kaže Cvetkovićeva.

Za avgust su najavljena nova iskopavanja i istraživanja Pločnika, a u planu je da određeno vreme istraživački tim, koji će raditi na terenu, boravi u kućama koje su rekonstrukcija onih iz doba vinčanske kulture.

- Početkom septembra je planirano eksperimentalno topljenje bakra koje će na lokalitetu raditi nemački istraživači, prema našim istraživanjima. I ono je otvoreno za posetioce i biće zaista zanimljivo vratiti se u praistoriju i posmatrati tadašnji život kroz ova istraživanja - ističe Cvetkovićeva.

Pločnik je, prema dosadašnjim istraživanjima koja su sprovedena, po svoj prilici bio centar metalurgije Evrope i sveta u kojem se prerađivao bakar. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je u vreme vinčanske kulture bio razvijen grad sa bogatim životom i industrijom, a otkriće Pločnika promenilo je svetska istraživanja koja su do sada u Aziji videla centar metalurgije u praistoriji.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: