Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 19. 1. 2020.

| Društvo

Po hladnom vremenu za Časni krst se plivalo u bazenima, jezerima i rekama na jugu Srbije

Autor:Lj. M., Lj. F., B. S., M. D.Izvor:Južne vesti
plivanje
Plivanje za Časni krst u Prokuplju; Foto: LJ. M.

U gradovima na jugu Srbije, najhrabriji i najsmeliji uzeli su učešće u bogojavljenskoj trci. Plivalo se na bazenima, jezerima, rekama, a nadmetali su se amateri, profesionalci, vojnici, policajci, žene, tinejdžeri, čak je zaplivao i predsednik Opštine Vladičin Han. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji plivanja za Časni krst koja se svake godine organizuje na današnji dan kada Pravoslavna crkva i vernici proslavljaju praznik Bogojavljenje.

U poluzaleđenom Rastovničkom jezeru nedaleko od Prokuplja, od 23 najhrabrijih i najodvažnijih među kojima je bila i jedna devojka, najbrže je do Časnog krsta doplivao 27-godišnji Miljan Stevčić iz Prokuplja. Tradicionalna bogojavljenska trka koje se ove godine održava 7. godinu za redom, organizuje prokupačka crkva Sveti Prokopije a u organizaciji pomaže i grad Prokuplje.

Radnik Leonija, Miljan Stevčić kaže da mu je ovo treća godina kako učestvuje na bogojavljenskoj trci i da nije očekivao da će se okititi lovorovim vencem i bogojavljenskim krstom, ali je pobedom na današnjoj trci ipak dosanjao svoj san. miljan stevcic Miljan Stevčić, pobednik bogojavljenske trke; Foto: Lj. M.

Od prvog prijavljivanja, bilo mi je važno da učestvujem i nikada nisam ni razmišljao da je najvažnije da pobedim. Ipak, sada kada sam prvi doplivao do Časnog krsta, osećaj je predivan i velika mi je čast da sam uspeo. Zahvaljujem se svima koji su danas plivali u hladnom Rastovničkom jezeru, smatram da su svi pobedili – rekao je Stevčić.

On je od organizatora, Crkve Sveti Prokopije dobio zlatni krst, a u ime grada Prokuplja predsednik Skupštine Dejan Lazić mu je uručio sat.

Prokuplje od početka organizovanja bogojavljenske trke podržava manifestaciju i daje svoj skromni doprinos. Svak čast devojci i ovim momcima koji neguju duh pravoslavlja. Svi su pobedili – prokomentarisao je kratko Lazić.

Bogojavljensku trku svojim učešćem kao jedina devojka, obeležila je 25-godišnja Maja Blagojević, master student Bezbednosti u Užicu. maja Maja Blagojević; Foto: Lj. M.

Poslednjih nekoliko godina želim da plivam u svom rodnom gradu za Časni krst. Ove godine sam ispunila svoju želju i srećna sam zbog toga. Ako me služi zdravlje i sledeće godine ću se takmičiti – ističe Maja.

Ipak, Maja nije prva žena koja je plivala za Časni krst u Prokuplju, jer je pre 2 godine 44-godišnja Ivana Roganović kao prva žena u Toplici hrabro zaplivala na Rastovnici i uspela da u konkurenciji tridesetak plivača prva stigne do cilja i 2018. pobedi na bogojavljenskoj trci.


Za Časni krst se plivalo i u Pirotu, Dimitrovgradu i Babušnici

Više od 70 plivača, među kojima i jedna devojka, učestvovalo je u plivanju za Časni krst u Pirotu, a pobednik je profesor fizičkog Filip Filipović. Filipović koji je zamenik direktora u Sportskom centru Pirot učestvovao je po drugi put, a i prilikom prvog učešća 2013. godine takođe je bio pobednik. plivanje, foto A. C. Filip Filipović; Foto: A. Ć.

Važno je da se veliki ljudi okupio ovde na Gradskom kupalištu i da je bilo mnogo plivača - prokomentarisao je Filipović.

Plivalo se i u Dimitrovgradu, gde je njih šesnaestoro plivalo kod dvomostovlja na Nišavi, a pobednica je 16-godišnja Aleksandra Tešić, koja se naknadno prijavila za učešće i koja je bila jedina dama među učesnicima.

Za razliku od Pirota i Dimitrovgrada, u Beloj Palanci među 19 učesnika nije bilo dama, a plivali su takmičari iz Bele Palanke, Niša i Babušnice. Do časnog krsta prvi je doplivao Belopalančanin Darko Rakić.


U Vladičinom Hanu plivao i predsednik Opštine, u Vlasotincu prvi potporučnik Vojske Srbije, na Vlasini rekordan broj plivača

Za časni krst na bazenu u Vladičinom Hanu plivalo je tridesetak ljudi, a prvi do Časnog krsta stigao je 37-godišnji Vladica Savić. v.han Vladica Savić, pobednik u Vladičinom Hanu; Foto: Han info

Među plivačima je bio i predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović.

Na Vlasinskom jezeru u konkurenciji 70 plivača Časni krst je osvojio Stefan Janković 25-godišnjak iz Surdulice, a pobedu je posvetio svom ocu koji je prošle godine u blizini brane gde se plivalo za krst, preminuo od povreda koji je zadobio u nesrećnom slučaju koji se dogodio kada je na njega palo drvo.

U Vranju nije bilo plivanja, ali je Marijana Dimitrijević okupala časni krst za 330.000 dinara u porti crkve Svete Trojice.


U Svrljigu prvi do Časnog krsta Alen Macura

Najbrži u plivanju za Časni krst, koje je ove godine održano na kompleksu svrljiških bazena, među 13 učesnika bio je 16-godišnji Svrljižanin Alen Macura. On je ujedno bio i najmlađi učesnik ove godine, a svoje predstavnike među bogojavljenskim vitezovima imali su i MUP i Vojska Srbije. 16-godišnji Svrljižanin Alen Macura 16-godišnji Svrljižanin Alen Macura; Foto: A. K.

Pobedniku je pripao veliki srebrni lanac sa krstom, a prigodnim nagradama darivani su i svi ostalli učesnici.

Plivalo se i u Popšici kod Svrljiga, gde je najbrže do Časnog krsta stigao Marko Najdanović.

Na otvorenom bazenu u Sijarinskoj Banji okupilo se 10 plivača, a prvi do Časnog krsta stigao je 27-godisnji Milan Kovinić.

Lazar Milić (23) iz Dadinca, potporučnik Vojske Srbije, ovogodišnji je pobednik plivanja za Časni krst na gradskom jezeru u Vlasotincu.

On je imao čast da mu Bogojavljensku ikonu preda lično episkop niški gospodin Arsenije. Pobedu je posvetio svom dedi.

Moj deda umro je na današnji dan pre sedam godina i ovu pobedu posvećujem njemu - rekao je Lazar.

On je, kako je istakao, treći put plivao za Časni krst, a prvi put pobedio. Inače, pobedio je i letos, na plivanju za vinsko burence, u okviru Vinskog bala.

U Vlasotincu se danas plivalo za krst 14.put na Bogojavljanje, plivala su 62 učesnika od kojih su dve bile dame, a plivače je blagosiljao episkop niški gospodin Arsenije koji je istakao značaj Hristovog krštenja u reci Jordan i javljanja Oca, Sina i Svetog Duha u vidu goluba.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ateist

    01:32 // 21. 1. 2020.

    Kakav populizam i malogradjanstina.

  • Шишач снс-ОВАЦА

    20:05 // 19. 1. 2020.

    ДанАс недЕља, дан за купАње, ја пливАо у каду, у врелу воду!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: