Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 15. 1. 2018.

| Društvo

Počele prijave za Bogojavljensko plivanje na jugu Srbije

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
plivanje Rastovničko jezero PK foto lj.m.
Najsmeliji Prokupčani plivaće na Rastovničkom jezeru; foto: Lj.M.

Jedinstveno plivanje za Časni krst na nadmorskoj visini od 1.200 metara i ove godine održaće se na Vlasinskom jezeru gde se očekuje oko stotinak plivača. Prokupčani će na Bogojavljenje plivati u Rastovničkom jezeru, Svrljižani na Timoku, a u Kuršumliji se plivanje organizuje na gradskom bazenu.

Jedinstven doživljaj i za učesnike, ali i gledaoce po drugi put će biti organizovan na Vlasinskom jezeru, a prethodiće mu, kako kažu iz surduličkog Sportskog saveza, liturgija koja u 10 sati počinje na Vlasina Ridu, odakle će litije krenuti do hotela “Vlasina” u čijoj blizini će biti organizovano Bogojavljensko plivanje.

Među brojnim plivačima, dodaju organizatori, biće i predstavnici Udruženja srpskih vitezova, kao i Balkanskog udruženja ruskih Kozaka.

Visina snežnog pokrivača na Vlasini je trenutno oko desetak centimetara, a ukoliko jezero bude zaleđeno, organizovane su ekipe koje će iseći led na potezu gde će se okušati plivači.


Prokupčani plivaju na Rastovničkom jezeru

Najsmeliji i najhrabriji Prokupčani koji žele da na Bogojavljenje, 19. januara plivaju za Časni krst mogu da se prijave u crkvi Svetog Prokopija svakog dana od 8 do 16 sati.

Inače, ovo je 5. put da se organizuje plivanje za Časni krst i, sa izuzetkom prošle godine kada je zbog leda i hladnog vremena takmičenje organizovano u bolničkom bazenu, uvek se održavalo na Rastovnici uz učešće tridesetak i više plivača.


Svrljižani ponovo za Časni krst na Timoku

Nakon što je prošlogodišnje plivanje otkazano zbog leda na Svrljiškom Timoku, ali i na bazenima kupališnog kompleksa, Svrljižani ove godine očekuju da se tradicija Bogojavljenskog plivanja nastavi na reci kod vrećaste brane, pa pozivaju sve zainteresovane da se prijave za plivanje do 18. januara, do kada traju prijave i u Beloj Palanci.

Kao i u ostalim gradovima, i u Svrljigu će plivanju prethoditi obavezan lekarski pregled, liturgija i litija, a oni koji žele da plivaju za Časni krst, mogu se prijaviti na broj telefona 060/6822389.


U Kuršumliji plivaju u gradskom bazenu

U Kuršumliji će se tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst održati na gradskom bazenu, kao i u Nišu, a svi iz Kuršumlije i okoline koji žele da učestvuju, mogu se prijaviti do 18. januara u kancelariji Turističke organizacije ili na telefon 027/380-963.

Manifestacija se održava 9. put, a pobednik će biti darivan Časnim krstom i novčanom nagradom od 10.000 dinara. Nagrada za drugo mesto je 8.000 dinara, a za treće 5.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gologlavi sup

    09:36 // 16. 1. 2018.

    Jel' znaju zbog cega plivaju osim za tu bednu novcanu nagradu?

  • Pamplona

    09:26 // 16. 1. 2018.

    Samo ko nosio crvenu maramu i prosao taj jaci ritual njemu vredi plivati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: