Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:58, 2. 4. 2019.

| Društvo

Počeo upis prvaka, a pojedine niške škole već skoro popunjene

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
skola
U niške škole od septembra će krenuti oko 2.600 prvaka; Ilustracija; foto: LJ. J.

Zvaničan upis đaka u prvi razred počeo je 1. aprila i trajaće do 31. maja, ali je većina osnovnih škola u Nišu počela da prima dokumentaciju još početkom marta, pa su neke od njih već ispunile “kvotu”.

Prema rečima načelnika Školske uprave Niš Dragana Geja ima škola su ranije počele sa upisom, pa sada već imaju i po 150, pa i do oko 180 prvaka, što je dovoljno za 6 odeljenja.

Prema podacima iz Pčelice računa se da će se ove školske godine upisati oko 2.600 prvaka, što pokazuje da ih ima više nego generacija koja završava 8. razred, jer njih ima oko 2.333 - kaže Gejo.

Upis u prvi razred obavezan je za decu rođenu od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine, dok deca rođena od 1. marta do 31. avgusta 2013. godine mogu da se upišu u školu na zahtev roditelja ili staratelja i nakon provere spremnosti za polazak u školu.

Da je upis krenuo ranije u mnogim osnovnim školama u Nišu potvrđuje i direktorka OŠ “Sveti Sava” Sanela Tarana.

Pa zvanično je upis krenuo juče, ali mnogi odavno upisuju, to nije zabranjeno. Roditeljima je dozvoljeno da dokumentaciju predaju ranije - objašnjava direktorka OŠ “Sveti Sava”.

Novina od ove godine je da roditelji ne moraju da predaju neka dokumenta, odnosno izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o prebivalištu, već će sane škole to obavljati elektronskim putem.

Međutim, većina roditelja i dalje donosi sva dokumenta po navici, a mnogi nisu ni čuli za ovu novinu. Inače, nakon predaje dokumentacije, određuju se termini kada đaci dolaze na testiranje i razgovor sa psihologom i pedagogom, nakon toga dobiju datum za sistematski pregled u Domu zdravlju. Kada kompletiraju dokumetaciju opet roditelji dolaze u školu i tada se zvanično dete upisuje - objašnjava Tarana.

OŠ “Sveti Sava” jedna je od popularnijih škola u Nišu, kaže načelnik Školske uprave, a među onima za koje vlada veliko interesovanje roditelja su i škole “Učitelj Tasa”, “Radoje Domanović”, “Car Konstantin” i “Dušan Radović”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • roditelj

    08:38 // 4. 4. 2019.

    Produzeni boravak je jedan od razloga u koju skolu ce se upisati dete.Satram da sve osnovne skole treba da imaju 4 godine boravak,a ne kao pojedine - dve.Niko od nas ne voli da svakog jutra svoju decu vozi u drugi deo grada.Sve niske skole su po strucnom kadru i radu iste.

  • perica

    14:29 // 3. 4. 2019.

    Da bi imali ispravne/tačne podatke Vozdova škola tri godine za redom upisuje po 4 odeljenja

    • Vozdovac

      08:30 // 4. 4. 2019.

      Sada ima i novih zgrada oko skole.Pre 5 godina su bila 3 odeljenja.Nadajmo se da ce se broj dece povecati.Moja generacija je imala 6 odeljenja.Adresa stanovanja je odredjivala u koju skolu cemo se upisivati.

  • Tamara

    12:45 // 2. 4. 2019.

    Zašto su se škole i pored preporuke ministarstva da ne menjaju udžbenike za I i V razred ipak odlučili za nove izdavače. Da li će neko da bude sankcionisan zbog toga? Zašto je izdavačka mafija i dalje jača od ministarstva i države?

    • Peti razred

      08:25 // 4. 4. 2019.

      Rade po novom programu,a nema zbirke iz matematike PO NOVOM,nemaju dovoljan broj racunara da odrade neke stvari u skoli,pa se roditelji sada uce kako da im objasne sve to,Haos. Dozvoljena upotreba digitrona,telefone koriste na nastavi matematike,nastavnici se dovijaju kako znaju i umeju.Sve svemu - tesko voj deci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: