Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 30. 5. 2017.

| Društvo

Počinje obnavljanje fasade Narodnog pozorišta

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Rekonstrukcija Narodnog pozorišta
Uskoro nova fasada i rasveta na Narodnom pozorištu; foto: JV/J. Adamović

Rekonstrukcija fasade niškog Narodnog pozorišta trebalo bi da počne za nekoliko dana, kaže koordinator projekta uređenja Pozorišta Zoran Ilić. Iako je obnavljanje spoljašnjosti 5 javnih zgrada u Nišu najavljeno još za kraj aprila, zasad je poznato samo da će radovi na zgradi niškog teatra početi početkom juna.

Skele oko zgrade niškog teatra su već postavljene i čekaju majstore.

Oni će da skidaju površinski sloj maltera i boje, pojašnjava Ilić, a nakon toga da "gletuju u 2 sloja i nanose plastificirane boje", materijal prilagođen za fasade, koji je otporan na sve vremenske uslove. Narodno pozorište skele Postavljene skele oko Pozorišta; foto: JV/J. Adamović

Međutim, s obzirom na to da je Narodno pozorište zgrada od nacionalnog interesa, dodaje Ilić, za veliku promenu izgleda fasade nema mnogo prostora.

Ona će biti maltene identična ovoj, zato što Zavod za zaštitu spomenika strogo vodi računa o tome. Strogi su propisi u zavisnosti od tipa gradnje i svega ostalog i postoje pravila šta i kako sme da se radi. Zato nekih velikih ustupanja u odnosu na postojeće neće da bude ali će zgrada posle par decenija da zablista - kaže Ilić.


"Menjaju se stolarija i rasveta"

Osim nove fasade, kaže koordinator projekta, sređivaće se spoljni prozori i vrata na zgradi. Sve što je polomljeno zameniće novom stolarijom, kaže, a saniraće i “jarbol i metalne žaluzine u čelu zgrade".

Kompletna spoljna rasveta, dodaje, biće zamenjena “efektnom led rasvetom”.

Postojeća rasveta uglavnom radi, ali je dosta stara, dotrajala je. Ona se menja led rasvetom koja će biti iz Engleske ili Nemačke. Menja se samo spoljna, ambijentalna rasveta na zgradi. Ona će uz pomoć nekih uređaja moći da se menja, u zavisnosti od situacije, da to ne bude jednolično - objašnjava Ilić.  Radovi uskoro počinju Radovi bi trebalo da počnu za par dana; foto: JV/J. Adamović

Radovi kreću početkom juna, kaže, a plan je da se tokom letnjih meseci sve završi i da “Pozorište zablista” kada krene nova sezona u oktobru.


Još se ne zna za ostale zgrade

Inače projekat rekonstrukcije fasada 5 javnih ustanova u gradu biće finansiran iz republičke kase i koštaće oko 42 miliona dinara, a projekat vodi Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER).

Projektom su obuhvaćene rekonstrukcije zgrada Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja u Ulici Nikole Pašića, Narodne biblioteke, Simfonijskog orkestra i zgrade u Obrenovićevoj 38, u kojoj se nalazi Media centar.

Novinari Južnih vesti još nisu uspeli da dobiju informacije u KLER-u o tome da li su počeli radovi na ostalim objektima i kada bi sve trebalo da bude završeno, jer čekaju odgovore koje su poslali mejlom.

Podsetimo, pored obnavljanja fasada ovih zgrada, sredinom marta je najavljeno i da će biti raspisan tender za idejno rešenje za preuređenje centralnog trga i Tvrđavskog mosta, a ceo projekat “dekoracije Niša” vredi 200 miliona dinara.

Skele na Narodnom pozorištu Pozorište bi trebalo da dobije "novi sjaj"; foto: JV/J. Adamović

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    00:19 // 31. 5. 2017.

    Opet "velika investicija" u Nishu - krechenje !

  • Posmatrac

    19:42 // 30. 5. 2017.

    Spolja gladac, iznutra- jadac!

  • Aperkat

    18:05 // 30. 5. 2017.

    Mozete slobodno da sredjujete cele godine,niti ko dolazi ,niti ima sta da se gleda!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: