Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:08, 5. 9. 2018.

| Društvo

Pojedini prvaci u Bujanovcu van školskih klupa zbog romske dece ili nepoštovanja dogovora?

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
os branko radicevic bujanovac
Roditelji tvrde da su videli spiskove i da je plan bio da budu 3 mešovita i 2 odeljenja sa romskom decom; foto: OŠ Branko Radičević Bujanovac

Oko 25 prvaka iz Bujanovca ove školske godine nije selo u školske klupe. Njihovi roditelji već dva dana ne puštaju decu u Osnovnu školu “Branko Radičević”, koju pohađaju i srpska i romska deca, jer kako kažu, nije ispoštovan dogovor koji su imali sa upravom škole da prvaci budu raspoređeni onako kako su bili po grupama u predškolskom.

Roditelji koji i dalje odbijaju da svoju decu vode u školu tvrde da je taj dogovor i zapisan i da su spiskovi dece sa takvim rasporedom po odeljenjima navodno napravljeni pre početka školske godine, ali da ih je prvog školskog dana zatekla drugačija situacija jer nije bilo tri mešovita i dva odeljenja samo sa romskom decom.

Najgore u celoj priči je što nas tretiraju kao rasiste. Mi nemamo ništa protiv romske dece, ni protiv migranata, ali imamo protiv nepoštovanja dogovora. Pre početka školske godine pisali smo peticiju da deca budu u jednom odeljenju, ali nam je rečeno da će biti u tri – priča jedan od roditelja.

Ipak, prvog dana škole okačeni su spiskovi, prema kojima su deca raspoređena u pet odeljenja.

Prvi dan škole proveli smo sa decom u susednom parku, drugog dana situacija ništa nije bila bolja, nema mesta dogovoru, danas se očekuje sastanak sa predstavnicima ministarstva pa ćemo doneti odluku – kažu roditelji.

Dodaju da će biti prinuđeni da decu upisuju u seoske škole ili u Vranju, kao što su neki već učinili ukoliko im se ne ispune zahtevi.

Direktorka Mirjana Nešić, kaže da su neki roditelji ipak juče doveli decu u školu, ali ne krije da nije postignuto prihvatljivo rešenje. Danas će u Bujanovcu biti održan sastanak Bujanovac sa načelnikom Školske uprave iz Leskovca, predstavnicima Ministarstva prosvete i roditelja.

Prvi razred OŠ "Branko Radičević" upisalo je 88 redovnih predškolaca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jedan od roditelja

    10:02 // 6. 9. 2018.

    Kolko vidim, komentarise se a da se pri tom o situaciji pojma nema, vazno je samo osuditi i stvoritii losu atmosferu, tipicno za nas. Naime da pojasnim. Niko od roditelja ne trazi etnicki cisto srpsko odeljenje, daleko od toga, mi sa tim romima zivimo i u odlicnim smo odnosima. Trazimo samo da broj srpske dece ne bude po 4 u svakom odeljenju nego da budu 7-8 . Nema tu nista lose.

    • rece covek

      15:42 // 6. 9. 2018.

      Pa sta ces ako ih nema toliko?

  • Nema Resenja

    23:21 // 5. 9. 2018.

    Niste bili u Bujanovcu.
    Tamo postoji dve osnovne skole.
    Jedna je samo za Albance na albanskom, druga je za Srbe i Rome na srpskom.
    A kako sve vise odlaze Srbi, Romske dece polako postaju vecina u toj skoli.
    To nije situacija kao nigde u Nisu.

  • 17. maj 1954.

    19:41 // 5. 9. 2018.

    Kakva li ce ta deca biti, od ovakvih roditelja?! Koji je to nivo svesti?! Zasto oni misle da su bolji od Roma? I na kojoj teoriji je to zasnovano? Sram ih bilo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: