Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 14. 10. 2019.

| Društvo

Pokrenuta inicijativa da Dimitrovgrad vrati staro ime - Caribrod

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Novi-stari naziv grada mogo bi da bude zvanično u upotrebi od kraja godine
Novi-stari naziv grada mogo bi da bude zvanično u upotrebi od kraja godine; foto: Andrijana Spasov

Ukoliko poslanici Skupštine Srbije usvoje Zakon o teritorijalnoj organizaciji, Opština Dimitrovgrad promeniće svoje ime u Caribrod. Opštinsko veće podnelo je inicijativu o promeni imena, koju treba da usvoje i odbornici, a predsednik Opštine Vladica Dimitrov očekuje da se zakon usvoji do kraja godine, sa izmenjenim nazivom pogranične opštine.

Nekoliko koraka je potrebno da bi se promenio naziv grada ili opštine, a prvi su učinili članovi Opštinskog veća koji su doneli odluku o pokretanju inicijative da se izmenom Zakona o teritorijalnoj organizaciji Dimitrovgrad preimenuje u Caribrod.

Predsednik Opštine Vladica Dimitrov podseća da već postoji odluka odbornika lokalnog parlamenta iz 2015. godine koji su većinski bili za promenu imena.

Uslovi za promenu su se stvorili najavljenim usvajanjem Zakona o teritorijalnoj organizaciji. Ostaje da se odbornici ponovo izjasne i da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u nacrtu izmena zakona unese naziv Caribrod - kaže Dimitrov.

On dodaje da je ovo jedinstvena prilika da se ime opštine promeni, a osim glasova obornika, potrebno je i mišljenje Saveta bugarske nacionalne manjine.

Promena imena doneće i promenu u ličnim dokumentima, a predsednik kaže da će Opština iz budžeta pokriti sve novonastale troškove.

Sve zavisne troškove oko promene dokumenata će Opština platiti iz budžeta - kaže Dimitrov.

Do sada je bilo nekoliko pokušaja da se vrati stari naziv Caribrod, ali na referendumima iz 1996. i 2004. godine izašlo je manje od 50 odsto upisanih birača.

Inicijativa za promenu imena pokrenuta je i 2008. godine, a iako su odbornici većinom bili za promenu, ona nikada nije sprovedena.

Građani Dimitrovgrada pozitivno gledaju na nameru da se njihovoj opštini vrati stari naziv koji je u svakodnevnoj upotrebi i danas.

Na inicijativu za promenu imena grada gledam izuzetno pozitivno, zato što je Caribrod staro ime koje svi ovde koristimo i koje nije opterećeno ni ideološki, ni politički - kaže jedna građanka.

Usvajanje Zakona o teritorijalnoj organizaciji očekuje se do kraja ove godine kada bi Dimitrovgrađani povratili stari naziv Caribroid koji je bio na snazi od 16. veka do 1950.godine.

Odlukom tadašnje Skupštine ime mu je promenjeno u Dimitrovgrad, po bugarskom revolucionaru Georgiju Dimitrovu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sloba

    09:37 // 16. 10. 2019.

    Ime Caribrod je tradicinalno, nastalo je ili se barem prvi put pominje , kada vise nije bilo srednjevekovnih drzava Bugarske i Srbije, koje ni same nisu bile nacionalne, jer je nacija na Balkanu tekovina 19.veka. Ime je promenjeno nasilno (dekretom ) Narodone Skupštine Srbije, FNRJ, marta 1950. pa se treba i dekretom u ovom slucaju (Zakonom) vratiti . Dakle regerenfum je nepotreban.

  • Verko

    09:30 // 15. 10. 2019.

    Uh, ko će da menja one silne table i putokaze na koridoru X.

  • Ivan Milovanović

    22:37 // 14. 10. 2019.

    Kada posle svi budu morali da menjaju licne karte, pasose, vozacke, saobracajne, djacke knjizice, itd nemoj da se zale na drzavu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: