Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 31. 1. 2017.

| Društvo

Policija ne bi smela da ćuti o prebijanju dečaka

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
Policijska uprava Niš
Rad policije je po Zakonu javan; Foto: Arhiva JV

To što iz niške Policijske uprave novinarima nije dostavljen nikakav odgovor o navodnom prebijanju dvojice gimnazijalaca prilikom njihovog hapšenja, nije dobra praksa jer se u ovom slučaju, prema rečima Saše Đorđevića iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, sumnja da su policajci prekršili svoja ovlašćenja.

Zbog toga, smatra Đorđević, postoji interes javnosti da bude upoznata sa ovim slučajem.

Policija je, dodaje, dužna da pismeno i usmeno objasni način podnošenja pritužbe protiv službenika, ukoliko građani imaju primedbe.

Pritužilac mora da bude upoznat o toku i ishodu pritužbenog postupka, kao i mogućnosti da podnese žalbu ako nije zadovoljan odlukom – objašnjava Đorđević.

On kaže da je Komisija za rešavanje pritužbi dužna da obelodani svoj rad, u slučaju u kome su roditelji podneli krivičnu prijavu protiv trojice policajaca koji su učestvovali u hapšenju jer, kako su rekli, nisu saznali koji je od njih povredio dečake.

Ipak, novinarima Južnih vesti iz Policijske uprave Niš nije dostavljen izveštaj Komisije nego je ovaj dokument dostavio otac oštećenog dečaka, ali novinari nisu upeli da utvrde da li je izveštaj autentičan.


Komunikacija sa policijom centralizovana i selektivna

Iako bi, dodaje Đorđević, trebalo da omoguće da informacije koje su važne za bezbednost građana stalno budu dostupne na lokalnom nivou, niška policija nema čak ni svoju internet prezentaciju.

Sve zavisi od "Odeljenja za medije i komunikaciju" koje se nalazi u Kabinetu ministra. Reč je o telu na visokom političkom nivou u hijerarhiji, što usporava komunikaciju, a posebno je otežava na lokalnom nivou jer sve zavisi od Beograda – objašnjava Đorđević.

On naglašava da transparentnost i dostupnost informacija mogu povećati poverenje građana u policiju čiji je rad i po Zakonu o policiji javan.

Važno je da se time ne ometa operativan rad policije – dodaje.


Podela na “naše” i “njihove” medije

On dodaje i da mediji koji se bave istraživačkim novinarstvom uglavnom imaju pritužbe na komunikaciju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Ističu da postoji podela na „naše“ i „njihove“ medije, a informacija bi trebalo da bude dostupna za sve podjednako i u skladu sa zakonom – dodaje Đorđević

Probleme su prijavljivali BIRN, CINS, KRIK i Insajder, ali i televizije B92 i RTS i štampani mediji kao što su Politika i Danas

Puno pritužbi je, ističe, bilo tokom prošle godine jer su novinari teško dolazili do informacija o radu policije, a još teže do sagovornika koji će te informacije da predstavi. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan

    13:02 // 31. 1. 2017.

    Ovaj slučaj je najbolji pokazatelj kako pravna DRŽAVA ne funkcioniše i koliko je danas "bolje" u odnosu na neka druga vremena.

  • rasulo

    11:35 // 31. 1. 2017.

    Ne treba da odgovaraju samo oni sto su bili klinca,nego i onaj sto ih je zaposlio tamo.Njima otkazi da se daju jer u ovom gradu ima mladih,obrazovanih,normalnih,nezaposlenih,koji cekaju na posao i svaki dinar bi im dobro doshao.

    • jordan

      11:24 // 1. 2. 2017.

      Partiskog zaposljavanje i negativna selekcija postoji u svakoj drzavnoj ustanov. Policija kao institucija koja ima sredstva za primenu sile bi trebala da bude popunjena sa ljudima koji su kvalifikovani,moralno podobi i umno svesne licnosti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: