Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:28, 28. 4. 2020.

| Društvo

Popuštanje mera: otvoreni parkovi, uskoro gradski prevoz, vrtići i avio-prevoz

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
VVV_1624
Od danas otvoreni parkovi; foto: JV / Vanja Keser

Prema odluci Kriznog štaba, kako kaže epidemiolog Branislav Tiodorović, od danas, 28. aprila otvoreni su parkovi i šetališta, a sportisti koji treniraju na otvorenom mogu se vratiti svojim obavezama. Od 4. maja, kreću drumski i železnički saobraćaj, restorani i kafići, kaže Tiodorović, a 8. maja u Nišu će krenuti gradski saobraćaj, biće otvoreni svi tržni centri, a tri dana kasnije očekuje se da i vrtići i produženi boravci krenu sa radom. Avio-saobraćaj bi trebalo da krene 18. maja, ističe Tiodorović.

Na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba objavljeno je da će brojne mere donete prethodnih nedelja biti oslabljene. Epidemiolog iz Niša Branislav Tiodorović rekao je da su od danas otvoreni parkovi i šetališta, a oni koji ih koriste moraju biti na odgovorajućem rastojanju i pridržavati se svih preporuka prevencije oboljenja.

Ono što su sportisti očekivali, od danas se dozvoljavaju treninzi na otvorenom sa potpunim korišćenjem svih preporuka koje je Krizni štab utvrdio. I na taj način se obezbeđuje da svi sportovi na otvorenom mogu biti u pripremi, u treninzima. Videćemo naknadno šta se može očekivati za one sportove u zatvrorenom. Vrlo brzo će i ta odluka biti doneta - kaže Tiodorović.

tiodorović Branislav Tiodorović: Mnoge mere oslabljene; foto: JV / Vanja Keser

Od 4. maja u Novom Sadu i Kragujevcu krenuće gradski prevoz, najavljuje Tiodorović, a od 8. maja u Beogradu i Nišu.

U autobusima gradskog saobraćaja neće moći da se uključuje klimatizacija. Od 4. maja, omogućava se, uz korišćenje svih mera, železnički i drumski saobraćaj, ali uz striktno poštovanje mera i zaštite. Istog dana, mogu se otvoriti i raditi restorani i kafići na otvorenom i u zatvorenom, uz poštovanje socijajlne distance, uz korišćenje zaštitnih sredstava - kaže Tiodorović.

Od 8. maja mogu početi da rade tržni centri uz veliku dozu opreza, priča epidemiolog.

Od 11. maja počeće da rade vrtići i produženi boravak u školama. Ovo je odlučeno da bismo omogućili onim parovima koji imaju decu, a koju nemaju gde. Bilo bi dobro da poslodavci shvate potrebe radnika i radnica, da im izađu u susret. Ne moraju svi vrtići da rade, ne moraju sva deca da idu. Procena je da ćemo koristiti trećinu od potreba - priča Tiodorović.

Očekuje se, kaže Tiodorović, da od 18. maja bude moguć avio-prevoz, prema preporukama evropskih i svetskih agencija, a uz sagledavanje epidemiološke situacije.

U svakom slučaju, avio-prevoz može da funkcioniše uz sve preporuke. Svi koji su pomenuti, moraju dobro da se spreme, da sprovedu sve mere, a to će im omogućiti i obaveza Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i Republičke komisije za zarazne bolesti koje će pripremiti instrukcije - kaže Tiodorović.

Sve informacije o korona virusu na jugu Srbije, možete pročitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Chika_aca

    10:19 // 29. 4. 2020.

    sto se tice gradskog prevoza evo nekih od interesantnih pitanja:
    1.Da li ce se penzionerima i drugim zaposlenim koji imaju kartice za mesec kada im je uvedena zabrana kretanja priznati da se voze u ovom kada zabrana prestaje sa vazenjem ili kome da se obrate za refundiranje sredstava.....
    2.Da li ce se prevoz uvoditi isto kao i kad je prestajao sa polascima na svakih 4 sata

    • Sablja 2

      16:04 // 29. 4. 2020.

      Cika Aco,da me pogresno ne razumes, ove mladje i mlade interesuje situacija oko sexa, zabole ih za busevi !

  • Rade Šerpadžija

    08:15 // 29. 4. 2020.

    Ovo sto je doslo je novo za sve nas, a moze samo da se predpostavlja da su mere opravdane.
    Nazalost, a ponekad i vidi sta ne, da su promašaji , a ne mozemo da uticemo na ove koji nam zabranjuju, odobravaju, nas kaznjavaju, plaše, procenjuju. ocenjuju, saopštavaju , i sebe promovišu...

  • Milan

    21:59 // 28. 4. 2020.

    Pa bravo! Ovo mu dodje tacka, a vi, narode... valjda cemo nekad da progledamo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: