Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:28, 15. 8. 2022.

| Društvo

Posle ekologa, oglasili se i iz rudnika “Bosil metal” - tvrde da ne zagađuju prirodu i vode

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Rudnik "Bosil metal"
Zagađenja nema - kažu iz "Bosil metala"; foto: Ekološki ustanak

Rudnik “Bosil metal” kod Bosilegrada vodi računa o tome da priroda u okruženju ne bude ugrožena i zbog toga konstantno sprovodi brojne mere zaštite - tako iz rudnika odgovaraju na optužbe ekoloških aktivista da otpadne vode iz rudnika zagađuju potoke na teritoriji bosilegradske opštine.

Nakon pisanja Južnih vesti o tome da će predstavnici Ekološkog ustanka zbog zagađenja u nadležnim ministarstvima pokrenuti postupak protiv “Bosil metala”, u saopštenju koje su redakciji poslali, iz rudnika tvrde da otpadnih voda nema, da vodotokovi nisu ugroženi i da im je u interesu da žive i rade u zdravom okruženju.

Lokalni aktivisti, pozivajući se na analize Instituta za hemiju, već dugo upozoravaju da je voda u bosilegradskoj opštini puna arsena upravo zbog rudnika i da se zagađenje prenosi čak i na susedne države - Bugarsku i Severnu Makedoniju, a pre četiri dana su i predstavnici Ekološkog ustanka, zajedno sa poslanikom Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, zbog toga posetili rudnik.

Aktivisti su nakon sastanka upozorili da se uz rudnik nalazi veliko jalovište, kao i da je dozvola za rad rudnika istekla pre godinu dana i rekli za Južne vesti da će se povodom toga obratiti Ministarstvu rudarstva i energetike i Ministarstvu ekologije, kako bi pokušali da stopiraju rad rudnika dok se ne uradi studija o proceni.

Sada, u saopštenju koje su Južne vesti dobile, iz rudnika sve to negiraju i navode da činjenično stanje - nije takvo.

Rudnik „Bosil-Metal“ iz Bosilegrada pri svim svojim aktivnostima vodi računa o tome da priroda u okruženju ne bude ugrožena i u tom cilju konstantno sprovodi brojne mere zaštite, u skladu sa propisima Republike Srbije. Prema dosadašnjim ispitivanjima životne sredine od strane akreditovanih ustanova Republike Srbije, svi parametri su u dozvoljenim koncentracijama i ne odstupaju čak ni od rezultata analiza takozvanog „nultog stanja“, koje je sprovedeno pre pokretanja pilot postrojenja - piše u saopštenju.

Navode da vodotokovi nisu ugroženi ovim projektom, jer rudnik nema otpadnih voda i objašnjavaju da Bezimeni potok, koji protiče blizu postrojenja i čije je korito oko 5 meseci godišnje suvo, nema dovoljnu količinu vode za rad pilot postrojenja, pa je rudnik napravio zatvoreni sistem.

U jednom bazenu se prikuplja sveža voda koja se potom ispušta u flotaciju. Nakon upotrebe u flotaciji, ona se pumpama, uz minimalne gubitke, vraća u drugi bazen, gde se taloži, prerađuje, a potom ponovo koristi u flotaciji, dok se malo sveže vode samo pridodaje da nadoknadi gubitak. Rudnik na taj način, nema nikakvih otpadnih voda - objašnjavaju iz “Bosil metala”.

Tvrde i da vranjski Zavod za javno zdravlje vodu iz Bezimenog potoka sprovodi na svaka 3 meseca, 150 metara iznad i 250 metara ispod rudnika, a da se rezultati dostavljaju Republičkoj ekološkoj inspekciji i da do sada nije bilo nikakvih primedbi.

Takođe, sam proces proizvodnje je podvrgnut najstrožem nadzoru i pridržavanju svih zaštitnih mera u cilju očuvanja životne sredine. Sva proizvedena ruda u jami „Podvirovi“ izvozi se vagonima i istresa u prijemni bunker nakon čega se drobi i melje. Samlevena ruda se nakon toga podvrgava procesu flotacije kako bi se dobio koncentrat i međuproizvod. Olovni, bakarni i cinkov koncentrat se kamionima otprema dalje, a međuproizvod se odlaže u zato posebno iskopane jame (tzv. Odlagališta) koje su obložene sa geomembranskom folijom, otpornom na sve hemijske i spoljne uticaje. Odloženi međuproizvod se vremenom isušuje i pretvara u suvu masu bezopasnu za infiltriranje u tlo ili vodotokove. Prelivanja sadržaja iz brane nije bilo nikada - obrazlažu iz rudnika.

Negiraju i tvrdnju aktivista da rudnik radi, uprkos tome što je dozola istekla prošle godine, i kažu da pilot postrojenje ne radi od februara ove godine, kada je dozvola istekla, već samo tehničko održavanje.

Svima nama u rudniku je u interesu da živimo i radimo u zdravom okruženju, da se Bosilegrad razvija, da radnici budu zadovoljni i ostanu da žive u ovom kraju jer imaju perspektivu - zaključuju iz “Bosil metala” i dodaju da je plan da po Glavnom rudarskom projektu u rudniku radi oko 320 ljudi, što je za 200 više od trenutnog broja zapošljenih.

Podsetimo, aktivisti su ranije upozorili i na to da bi proširenje rudnika i novih kopova na trenutno zagađenje bila ekološka katastrofa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: