Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 20. 7. 2020.

| Društvo

Posle kiše ponovo uništena Njegoševa ulica, građani krive nadležne i najavljuju protest

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

Samo jedna jača kiša bila je dovoljna da skoro potpuno uništi tek rekonstruisanu Njegoševu ulicu u Nišu. Sada je neprohodna, prolaz je zabranjen, a stanovnici razočarani, jer su više od 20 godina čekali novi asfalt koji je propao za jedan dan. Za to krive nadležne i najavljuju miran protest.

Niška Opština Palilula pogođena je poplavama prvo sredinom juna i osim brojnih kuća, stradale su i ulice. Jedna od njih bila je i Njegoševa. Njegoševa ulica Niš 3, jul 2020; foto: JV-J. Adamović Ovako desetak dana nakon rekonstrukcije izgleda Njegoševa ulica u Nišu; foto: JV/J. Adamović

Ubrzo je kao jedno od predizbornih obećanja, kako to vide stanovnici, stigla najava gradonačelnika Darka Bulatovića da će ulica biti sanirana iako nije bila u planu.

Time se i pohvalio na svom profilu na Tviteru.

Mašine su stigle u ulicu i rekonstrukcija je zaista i počela, a radove je obišao i gradonačelnik. Nišlije koje tamo stanuju decenijama kažu da sigurno više od 20 godina čekaju uređenje ulice koja se nalazi nekoliko minuta od centra Niša.

Tokom radova upozoravali su izvođače da ne rade sve kako treba i da će se ulica srušiti nakon prve kiše. Njegoševa ulica Niš 1, jul 2020; foto: JV-J. Adamović Ovako desetak dana nakon rekonstrukcije izgleda Njegoševa ulica u Nišu; foto: JV/J. Adamović

Kad je bilo iskopano od prethodnog obrušavanja jedan komšija i ja smo im skrenuli pažnju šta će da se desi ukoliko ne srede šahtu pre nego što su je zatrpali. Rekli smo da će prva sledeća kiša da napravi ovo, što se na kraju i desilo, jer nisu napravili odvod kakav treba, to je i amater mogao da vidi. Treba naći odgovornog koji nije uradio to što treba. Nestručno je urađeno i nisu ni slušali to što smo im argumentovano rekli - priča jedan od građana iz Njegoševe.

Njegoševa ulica Niš, jul 2020; foto: JV-J. Adamović Ovako desetak dana nakon rekonstrukcije izgleda Njegoševa ulica u Nišu; foto: JV/J. Adamović Diplomirani građevinski inženjer, iz oblasti hidrotehnike, objašnjava kakva je procedura u ovom slučaju i šta bi mogao da bude razlog da ulica samo desetak dana nakon rekonstrukcije izgleda kao na priloženim fotografijama.

Nakon izvođenja bilo kakvih radova u kolovozu neophodno je izvršiti stabilizaciju tla pre asfaltiranja. Rovovi se zatrpavaju najpre peskom u sloju od minimum 10 cm iznad cevi, a zatim šljunkom, pri čemu se na svakih 30 cm vrši sabijanje vibro pločom. Na površini tla, pre asfaltiranja, zbijenost tla treba da bude 70 MPa (kod nas traže toliko). Ukoliko se ne ispoštuje procedura, vremenom, a naročito uz obilne padavine, dolazi do ulegnuća tla i propadanja asfalta - pojašnjava.

Da li je ispoštovana procedura, ili za nju u kampanji nije bilo vremena nadležni se do sada nisu oglašavali, ni objasnili kako je moguće da samo desetak dana nakon vanredne rekonstrukcije ulica propadne. Stanovnici smatraju da će reći da je kiša kriva, a oni podsećaju da je kiša padala i ranije. Njegoševa ulica Niš 2, jul 2020; foto: JV-J. Adamović Ovako desetak dana nakon rekonstrukcije izgleda Njegoševa ulica u Nišu; foto: JV/J. Adamović

Nije kiša kriva, kiša je padala i pre mnogo puta pa nije odnosila asfalt, nego ovo nije urađeno kako treba. Ja živim više od 50 godina u ovom kraju, ovako se nešto nije desilo, mora da se ispita ko je kriv - napominje jedna Nišlijka.

Njegoševa ulica Niš 6, jul 2020; foto: JV-J. Adamović Ovako desetak dana nakon rekonstrukcije izgleda Njegoševa ulica u Nišu; foto: JV/J. Adamović Stručnjak objašnjava da proces izvođenja radova treba da kontroliše nadzorni organ, a novinari su pitali Direkciju za izgradnju da li je to učinjeno. Takođe smo ih pitali koliko je rekonstrukcija plaćena, ko će sada ponovo platiti popravku štete i koliko. Odgovori do objavljivanja teksta nisu stigli.

Građani u Njegoševoj kažu da su ljuti i razočarani, jer će verovatno i nastalu štetu platiti oni, kao i ostale Nišlije - iz budžeta, pa najavljuju miran protest za utorak u podne.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    22:01 // 20. 7. 2020.

    Pljuvali smo po zutima ... Ti asfalti su jos uvek u solidnom stanju

  • Djunta

    20:42 // 20. 7. 2020.

    Pogledajte kome je bio poveren grad, prethodnih 5 godina !
    Kaze:" Nema stajanja" ? Ajd sto je u unutar stranackoj kampanji ,al priznaje da pukovacko asfaltiranje mozemo ocekivati posle svake kise!?
    Nije, bre ovo, crnogorska vrlet, ko ti dade urbanu sredinu da vodis ?
    Vazno da ti je neko rekao da obuces belu kosulju, usukane farmerke i simi cipele, jer je i na Pinku tako !

  • Igor

    17:54 // 20. 7. 2020.

    Onaj banana za ove je expert....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: