Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 10. 4. 2018.

| Društvo

"Potrebni su neprofitni mediji gde će debatovati građani, ne političari"

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Tribina mediji
Potrebno je da novinari i civilni sektor sarađuju kako bi ostvarili javni interes; Foto: Vanja Keser

Predstavnici građanskih organizacija složili su se da su neprofitni mediji potrebni kako bi se čule teme koje nisu interesantne komercijalnim medijima, te da je budućnost upravo u tome da nevladin sektor počne da osniva medije. U kreiranju sadžaja bi, kako su se složili na tribini u Nišu, trebalo prvenstveno da učestvuju građani.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava kaže da bi neprofitni mediji bili logičan odgovor građana na situaciju u komercijalnim medijima, gde je, kako smatra, informisanje ozbiljno ugroženo.

Građanski mediji, mediji civilnog društva, community mediji su odgovor na globalnu činjenicu da je profit nešto što tera mejnstrim i velike medije da nauštrb profesije rade to što rade. Mi građani smo iz perspektive tih medija objekat, za razliku od medija civilnog društva gde je građanin subjekat - kaže Đorđević.

Posle decenija iskustva u civilnom sektoru, Đorđević kaže da su lokalni mediji uglavnom izveštavali o njihovim aktivnostima, ali da u izveštavanju samo “zagrebu” vrh problema i tu se zaustave. Debate u kojima bi učestvovali upravo građani, a ne političari i funkcioneri, bile bi nosioci informative u neprofitnim medijima. Tribina mediji U Srbiji su civilni mediji u začetku; Foto: Vanja Keser

Gde građani uopšte mogu da učestvuju u formulisanju, u plasiranju, u komentarisanju nečeg što je javni interes. Uticaj građana trenutno ne postoji, jedina alternativa su mediji civilnog društva. Da dobiju informaciju pre svega za lokal i probleme koji ih se tiču. Imamo privid debate u trenutnoj situaciji - dodaje Đorđević.

Istog je mišljenja i profesor Slobodan Jovanović koji se dugo bavio medijima na Filozofskom fakultetu u Nišu, a trenutno je i koordinator projekta Medijskog istraživačkog centra (MIC) kog finansira EU, a zove se “Otvorena televizija”.

Sve što ne donosi profit nije zanimljivo. Novinari ne odlučuju o tome, a nevladine organizacije prebacuju krivicu na novinare, s druge strane. Novinarstvo je od 2000. godine naovamo počelo da opada...pa i ranije. Uvelo nas je u ratove, bilo instrument političke oligarhije. Od tada mediji padaju - kaže Jovanović.

Iako su se učesnici tribine složili da za postojanje civilnih medija postoje zakonski okviri, Đorđević ističe da još "nema afirmativnog pravnog i finansijskog okvira", dok Jovanović podseća da je ova vrsta medija u Srbiji tek u začetku. Ovaj profesor kaže da ih u Francuskoj kao i Engleskoj ima oko 300, a veliki broj neprofitnih medija postoji i u ostalim zemljama zapadne Evrope, kao i u svetu.

Novinarka Sonja Urošević, osnivačica portala Megafon, takođe smatra da "mediji civilnog društva treba da se bave temamama koje su važne", dok je Dejan Milošević iz Protekte kao problem istakao to što su mediji mnogo puta za izveštavanje o temama koje se bavi ova organizacija tražili novac.

Kao dobar primer u imanju sluha za teme važne za građane Marija Stojanović iz Centra za devojke istakla je Super radio, koga je osnovala građanska organizacija.


Radnici u neprofitnim medijima ne rade za džabe

Fotoreporter Saša Đorđević, koji već tri decenije radi za komercijalne medije, a sada je i deo MIC-a, objašnjava da je neprofitnim medijima registracijom i statutom onemogućeno da ostvaruju profit, ali da novinari i ostali zaposleni ne rade za džabe i da takvi mediji takođe imaju razne troškove.

Ipak, dodaje, u medijskim konkursima Ministarstva informisanja i lokalnih samouprava civilni mediji nisu posebna kategorija, te zbog toga dobiljaju vrlo mali procenat od para koje su namenjene projektnom finansiranju medija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlobnik

    18:41 // 10. 4. 2018.

    Sve su strukture zastupljene... "a, gde su seljaci" ?

  • sugradjanin

    17:09 // 10. 4. 2018.

    Dovedes Bulatovica na NTV i slihtas mu se,a on se topi i prenemaze.Onda ukljucujes narucene gledaoce i sve je bajka.Sta ce nam takva TV? Posle idu reklame,pa zaboravis sta si gledao.Posle ide ono IZGUBLJENO-NADJENO.Kvalitetan program,a jos kad dodju iz Toplane da nam objasne kako su jedan i jedan pet. Vikendom nekakv utisak,gde ne znas sta je sta,pa nekakvi coskovi sa plitkim sarkazmom...

    • dragana

      22:06 // 10. 4. 2018.

      Potpuno si u pravu Sugradjanine, NTV je postala produzena ruka SNS a, ne moze vise da se slusa ni Bulatovic a ni ostali nepismenjaci sa objasnjenjima u koja ni deca ne bi poverovala. Svi su se srozali do te mere da ne treba vise gubiti vreme na njih. Okrenuti se mladjim snagama, podrzati ih i skloniti i sadasnje i bivse unistitelje drzave i naroda!!!

  • penzionerka

    16:29 // 10. 4. 2018.

    Niske televizije nema smisla gledati.Voditelji izigravaju analiticare i daju sud o komentaru.To je jedini izvor informacija vecini gradjana.Ljudi sa govornim manama i nekfalifikovani da rade na medijima su glavni botovi.SRAMOTA ZA GRAD.Bezbroj mejlova sam napisala-nijedan nisu procitali,jer im ugrozavaju opstanak na poslu,koji ne zasluzuju.Osim JV,grad nema nekoga ko ce ga objektivno informisati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: